Presa relatează la acest moment că axa răului este Teheran-Moscova-Beijing. Află în articol ce a discutat Serghei Lavrov la Taheran.
Situația din Orientul Mijlociu devine tot mai tensionată. Israel ar amâna operațiunea militară terestră în Fâșia Gaza la insistențele SUA, iar China și-a trimis în Mediterană șase nave de război, pe fondul prezenței marinei americane în regiune. În acest context, tot mai mulți analiști avertizează că în acest moment axa răului este Teheran-Moscova-Beijing, iar liderii mondiali ar trebui să fie atenție la acțiunile întreprinse de aceste trei țări.
VEZI ȘI: China trimite nave de război în Mediterană, pe fondul prezenței marinei americane în regiune
Îngrijorările par să-și aibă rostul, mai ales că Rusia, Iran și China își întăresc relațiile, asta deși Moscova este condamnată de către alte state libere ale lumii pentru invazia Ucrainei. Ieri, 23 octombrie, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a mers în Iran, iar despre prietenia dintre Vladimir Putin și Xi Jinping știm deja foarte bine, cei doi lideri întâlnindu-se de mai multe ori.
În timpul vizitei sale la Teheran acesta a discutat despre construirea parteneriatului ruso-iranian, acordând o atenție deosebită proiectelor comune în domeniul energiei și logisticii, a informat marți Ministerul rus de Externe.
Lavrov a fost primit de președintele iranian Ebrahim Raisi și a purtat discuții cu șeful departamentului de politică Externă al țării, Hossein Amir Abdollahian, se arată în raport.
"Aspectele actuale ale agendei bilaterale au fost discutate în mod substanțial, cu accent pe consolidarea în continuare a întregului complex de parteneriate ruso-iraniene, în conformitate cu acordurile dintre președintele Federației Ruse V.V. Putin și (președintele Iranului - nrn) E. Raisi", se spune în comunicat, scrie Interfax.
O atenție deosebită a fost acordată "implementării proiectelor comune în domeniul energiei și logisticii, inclusiv lansarea completă a coridorului de transport internațional Nord-Sud", a adăugat Ministerul rus de Externe.
Părțile au afirmat, de asemenea, necesitatea unei "coordonări ulterioare între departamentele de politică externă ale Rusiei și Iranului pe probleme regionale, inclusiv normalizarea relațiilor dintre Azerbaidjan și Armenia, situația din Afganistan, Siria, precum și chestiunile din Marea Caspică".
În plus, negocierile au atins conflictul dintre Israel și mișcarea radicală Hamas - "părțile au subliniat necesitatea unei încetări a focului și inadmisibilitatea victimelor în rândul populației civile", a mai transmis Ministerul de Externe al Rusiei.
VEZI ȘI: Lavrov a mers la o reuniune ministerială în format "3+3" în Iran
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News