Două țări care în mod tradițional înclinau spre influențele pro-ruse, au aprobat două măsuri anti-Rusia.
Guvernul Azerbaidjanului a informat duminica aceasta că Azal, compania statală de aviaţie, îşi suspendă începând din 6 martie conexiunea aeriană cu Rusia, în urma unui acord reciproc, îndeosebi din cauza sancţiunilor internaţionale impuse Moscovei din cauza invaziei ruse în Ucraina, transmite EFE, citat de Agerpres.
În lumina "riscurilor care apar la zborurile internaţionale şi la recomandarea Rosaviaţia (entitatea statală rusă însărcinată cu conexiunile aeriene), zborurile companiilor ruse către Azerbaidjan se suspendă pe perioadă nedeterminată", a explicat Azal într-un comunicat.
În altă ordine de idei, Kazahstanul, ţară aliată Rusiei, a autorizat în acest sfârşit de săptămână o manifestaţie împotriva războiului din Ucraina, într-un moment în care guvernul caută să se distanţeze suficient de mult de Moscova cât pentru a nu fi inclus pe lista sancţiunilor occidentale, remarcă AFP.
Regimul din această fostă republică din Asia centrală interzice în general manifestaţiile, dar a permis sâmbătă un miting cu circa 2.000 de persoane în centrul oraşului Almatî, capitala economică a ţări.
AFP aminteşte că, în ianuarie, Moscova a jucat un rol important în această ţară, îndeosebi prin trimiterea de trupe în sprijinul guvernului kazah, confruntat cu o serie de manifestaţii transformate uneori în adevărate revolte între protestatari şi armată şi soldate cu peste 200 de morţi.
Comania petrolieră Shell a încercat să-și apere decizia de a cumpăra un transport de petrol la preț redus din Rusia, spunând că va aloca profiturile unui fond dedicat ajutorului umanitar pentru Ucraina, scrie CNBC.
Vineri, Shell a achiziționat 100.000 de tone metrice de țiței din Rusia. Se pare că a fost cumpărat cu o reducere record, multe firme evitând petrolul rusesc din cauza invaziei neprovocate de către Moscova a Ucrainei. Achiziția nu a încălcat nicio sancțiune occidentală.
Shell a transmis într-o declarație sâmbătă seara că a purtat „convorbiri intense cu guvernele și continuă să urmeze îndrumările în legătură cu problema securității aprovizionării și că sunt foarte conștienți că trebuie să traverseze această dilemă cu cea mai mare grijă”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News