Ziua de 5 august este dedicată uneia dintre cele mai apreciate băuturi alcoolice din toate timpurile - berea!
Lansată în Statele Unite ale Americii, mai precis la Santa Cruz, în California, Ziua Internaţională a Berii (#BeerDay) este sărbătorită începând cu anul 2007. Iniţial, obiectivul acestei zile era de a celebra meşteşugul preparării berii şi de a-i sărbători pe artizanii acestei băuturi. Fondatorii acestei zile şi-au propus ca aceasta sărbătoare să reprezinte ocazia perfectă de a te vedea cu prietenii în jurul unor halbe cu bere, de a ciocni halbele în cinstea celor care produc berea dar şi a celor care o servesc la mese şi de a aduce întreaga omenire laolaltă sub stindardul acestei băuturi îndrăgite de mii de ani, sărbătorind toate tipurile de bere din lume în această zi.
Dobândind rapid recunoaşterea internaţională meritată, Ziua berii este sărbătorită în prezent în 207 oraşe din 50 de ţări, de pe 6 continente, conform daysoftheyear.com. Consumată cu moderaţie, berea are beneficii pentru organismul uman datorită ingredientelor naturale din care este obţinută. Cerealele din bere, în special orzul, reprezintă o sursă importantă de proteine, fibre şi vitamina B. Hameiul, supranumit şi aurul verde, este o sursă de antioxidanţi, iar drojdia din bere conţine 17 vitamine, 14 minerale şi 16 aminoacizi esenţiali organismului uman.
Primul Oktoberfest a fost sărbătorit la Munchen în 1810 şi a făcut parte din evenimentele menite să marcheze căsătoria dintre Prinţului Coroanei Ludwig şi prinţesa Therese de Saxony-Hildburghausen. Ca răspuns la Legea Prohibiţiei, din SUA, care interzicea consumul de alcool, inclusiv de bere, celebrul om de stat britanic Winston Churchill remarca "un afront la adresa întregii istorii a omenirii". Organizatorii festivalului de muzică metal Wacken au construit în 2017 o reţea de 7 kilometri lungime de conducte pentru a asigura aprovizionarea cu bere a participanţilor la festival. Obiectivul lor a fost de a nu lăsa camioanele ce transportă butoaiele de bere să distrugă gazonul din locul unde se desfăşura festivalul.
„100 de ml de bere au în jur de 40 de calorii. Deci o sticlă de 500 ml ar avea în jur de 200 de calorii. Cam cât un iaurt de 400-500 ml. Practic, berea în sine, dacă ar fi consumată singură, ne-ar aduce un aport caloric de 200 calorii. Pare puțin, dar, de obicei, pe lângă bere mai există și oleaginoase, cum ar fi nuci, migdale, caju sau alune. Sunt sănătoase, dar aduc un aport caloric de 600-650 de calorii/100 de grame", a explicat dr. Luiza Pîrvu la Antena 3.
Pentru berile Carlsberg, Heineken sau Bud, ultima comandă în Rusia a fost în martie, dar sticlele şi dozele cu etichete occidentale încă se găsesc pe rafturile magazinelor din Moscova, potrivit Reuters. Disponibilitatea stocurilor de produse ale concernelor Anheuser-Busch InBev, Carlsberg şi Heineken demonstrează cât de greu este pentru producătorii străini să îşi retragă produsele ca reacţie la invazia rusă în Ucraina, apreciază agenţia citată, precizând însă că nu există suspiciuni privind încălcarea sancţiunilor împotriva Rusiei sau nerespectarea angajamentelor anunţate public. S-a constatat că datele imprimate pe ambalaje dovedesc că producţia de bere din mărcile de top a continuat şi după comunicatele privind retragerea de pe piaţa rusă. Carlsberg şi Heineken au anunţat încă din 9 martie că încetează producţia şi distribuţia în Rusia, la scurt timp după data de 24 februarie, când Moscova a declanşat războiul din Ucraina. În 11 martie, Anheuser-Busch InBev, care operează în Rusia în parteneriat cu producătorul de bere Anadolu Efes din Turcia, a comunicat că a cerut suspendarea licenţei pentru Bud.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu