Azi în istorie - Frank Sinatra a murit

Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Ziua de 14 mai marchează o serie de evenimente istorice deosebit de semnificative la nivel mondial, care au avut loc de-a lungul anilor, având un impact profund asupra politicii internaționale, culturii și societății. De la proclamarea unor noi state, la decese ale unor figuri emblematice și până la schimbări politice majore, această dată este încărcată de istorie.

1948 - Proclamarea statului Israel

Pe 14 mai 1948, David Ben-Gurion a proclamat oficial crearea statului Israel, cu doar opt ore înainte ca mandatul britanic asupra Palestinei să se încheie. Acest eveniment a marcat nou capitol sângeros în istoria Orientului Mijlociu. Cel mai important de precizat, acesta a fost punctul de început al războiului dintre Israel și Palestina, pe care îl vedem desfășurându-se și astăzi în Fâșia Gaza.

1955 - Semnarea Pactului de la Varșovia

La 14 mai 1955, Uniunea Sovietică, Albania, Bulgaria, Cehoslovacia, Germania de Est, Ungaria, Polonia și România au semnat Pactul de la Varșovia. Această alianță militară a fost răspunsul blocului comunist la crearea NATO și a avut ca scop consolidarea apărării colective împotriva amenințărilor occidentale. Pactul de la Varșovia a jucat un rol crucial în contextul Războiului Rece, influențând echilibrul de putere global și politica de securitate a Europei timp de mai multe decenii.

1987 - Decesul actriței Rita Hayworth

Actrița americană Rita Hayworth, cunoscută pentru rolurile sale din filmele "Blood and Sand" și "Gilda", a murit la 14 mai 1987. Hayworth a fost una dintre marile vedete ale Hollywood-ului din anii '40 și '50, renumită nu doar pentru talentul său actoricesc, ci și pentru frumusețea sa. Moartea ei a reprezentat o pierdere semnificativă pentru industria filmului și pentru fanii săi din întreaga lume.

1989 - Proteste la Tiananmen

În ajunul vizitei liderului sovietic Mihail Gorbaciov în China, zeci de mii de oameni s-au adunat în Piața Tiananmen din Beijing pe 14 mai 1989, cerând reforme democratice. Aceste proteste au culminat cu reprimarea brutală din iunie 1989, marcând un moment critic în istoria contemporană a Chinei și subliniind tensiunile dintre dorințele populare de democratizare și politica autoritară a guvernului chinez.

1998 - Moartea lui Frank Sinatra

Pe 14 mai 1998, a murit Frank Sinatra, unul dintre cei mai influenți cântăreți și entertaineri americani. Sinatra, cunoscut pentru hituri precum "My Way" și "New York, New York", a lăsat în urmă un vast patrimoniu muzical și cultural. Moartea sa a fost un moment de reflecție asupra unei cariere impresionante care a influențat multiple generații de artiști și fani.

2001 - Victoria electorală a lui Silvio Berlusconi

La 14 mai 2001, Silvio Berlusconi a câștigat alegerile generale din Italia, formând cel de-al 59-lea guvern al țării de după 1945. Victoria sa a consolidat dominația alianței de dreapta în politica italiană și a marcat începutul unui nou mandat controversat caracterizat de reforme economice și juridice contestate, dar și de numeroase scandaluri politice.

2003 - Eliberarea turiștilor europeni în Algeria

Forțele armate algeriene au eliberat, pe 14 mai 2003, 17 turiști europeni care fuseseră răpiți de militanți islamiști în Sahara. Acest incident a subliniat riscurile terorismului în regiune și a evidențiat eforturile guvernelor de a combate grupările extremiste.

2004 - Reinstaurarea președintelui sud-coreean Roh Moo-hyun

Curtea Constituțională din Coreea de Sud a decis pe 14 mai 2004 reinstaurarea președintelui Roh Moo-hyun, anulând votul parlamentului pentru a-l demite.

2005 - Pascal Lamy, noul lider al Organizației Mondiale a Comerțului

Fostul comisar european pentru comerț, Pascal Lamy, a fost numit pe 14 mai 2005 noul director general al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), după ce ultimul său rival s-a retras din cursă. Alegerea sa a fost considerată un pas important pentru reformarea și consolidarea OMC.

2006 - Idriss Deby, câștigător al alegerilor prezidențiale din Ciad

Pe 14 mai 2006, Idriss Deby a fost declarat câștigător al alegerilor prezidențiale din Ciad, asigurându-și al treilea mandat de cinci ani. Victoria sa a venit în ciuda acuzațiilor de fraudă electorală și a instabilității politice din țară.

2011 - Manchester United, campioană a Angliei

Echipa de fotbal Manchester United a fost încoronată pe 14 mai 2011 campioana Angliei pentru a 19-a oară, stabilind astfel un nou record. Acest succes a consolidat statutul clubului ca unul dintre cele mai de succes din istoria fotbalului britanic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel