Iată cele mai importante știri externe ale zilei. Vezi ce se întâmplă, astăzi, 14 septembrie, în lume.
Prim-ministrul suedez Magdalena Andersson a recunoscut miercuri seară înfrângerea stângii şi victoria blocului de opoziţie format din partide de dreapta şi extremă-dreapta în alegerile legislative de duminică, după numărarea aproape în totalitate a voturilor exprimate în acest scrutin foarte strâns, transmit AFP şi Reuters.
Lidera social-democrată şi-a anunţat, într-o conferinţă de presă, demisia, care va fi înaintată oficial joi.
Blocul format din trei partide de dreapta (Moderaţii, Creştin-Democraţii şi Liberalii) şi partidul de extremă-dreapta Democraţii Suediei (SD) are 'o mică majoritate, dar cu toate acestea o majoritate', a declarat Magdalena Andersson.
'Voi cere, prin urmare, mâine (joi) să fiu eliberată din atribuţiile mele de prim-ministru şi responsabilitatea pentru ce va urma va fi încredinţată preşedintelui parlamentului', a adăugat ea.
Potrivit rezultatelor cvasi-definitive după numărarea voturilor în peste 99% din secţii, blocul condus de conservatorul Ulf Kristersson va obţine 176 de mandate, faţă de 173 ale blocului de stânga al Magdalenei Andersson.
Alegerile de duminică au fost atât de strânse, încât a fost nevoie să se aştepte numărarea câtorva zeci de mii de voturi miercuri pentru validarea rezultatelor complete.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat miercuri într-o zonă recent eliberată din estul Ucrainei şi a declarat că forţele recuceresc din ce în ce mai mult teritoriu în urma retragerii ruşilor, relatează DPA.
Vizitând oraşul strategic Izium din din nord-estul ţării, Zelenski a spus pe social media că steagul albastru şi galben al Ucrainei flutură din nou în regiunea Harkov.
"Ne îndreptăm doar într-o singură direcţie - înainte şi până la victorie", a declarat el.
Fotografii îl arată pe Zelenski salutând soldaţii ucraineni care participă la contraofensiva ce avansează rapid împotriva forţelor ruse.
Izium a fost recucerit acum câteva zile. Nodul important de transport este considerat poarta de intrare în regiunea industrială Donbas şi avea peste 40.000 de locuitori înainte de război.
Regele Charles al III-lea şi fiii săi vor însoţi sicriul reginei Elisabeta a II-a care va părăsi miercuri pentru ultima oară Palatul Buckingham, înainte ca rămăşiţele pământeşti ale suveranei să fie depuse la Westminster Hall, relatează dpa.
Familia regală va însoţi pe jos sicriul reginei Elisabeta a II-a pe drumul până la Westminster Hall, unde sute de mii de oameni sunt aşteptaţi să-i aducă un ultim omagiu suveranei care a domnit timp de 70 de ani.
Regele Charles al III-lea, prinţul de Wales şi ducele de Sussex, împreună cu ducele de York, prinţesa regală Anne şi contele de Wessex vor face parte din procesiunea funerară de miercuri după-amiază.
Fiul prinţesei Anne, Peter Phillips, şi soţul ei, viceamiralul Sir Tim Laurence, vor merge, de asemenea, în spatele cortegiului, alături de ducele de Gloucester şi contele de Snowdon.
Regina consoartă Camilla, prinţesa de Wales, contesa de Wessex şi ducesa de Sussex vor merge cu maşina.
Procesiunea funerară va pleca de la Palatul Buckingham la ora 14:22 (15:22 GMT) şi este aşteptată să sosească la Westminster Hall la ora 15:00.
O slujbă religioasă de aproximativ 20 de minute va fi condusă de Arhiepiscopul de Canterbury, alături de decanul de Westminster.
Sute de mii de oameni s-au aşezat la coadă pentru a-şi prezenta omagiile până luni, 19 septembrie, când sunt programate funeraliile reginei.
Surse oficiale au afirmat că se aşteaptă ca numărul celor care urmează să-i aducă un ultim omagiu suveranei să fie extrem de mare, oamenii urmând să aştepte "multe ore, eventual pe parcusul nopţii" şi cu foarte puţine şanse de a sta jos.
Trimisul special al Agerpres, Florin Ştefan, transmite: Dacă găsim solidaritatea necesară Putin va eşua, iar Ucraina şi Europa vor izbândi, a spus preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, miercuri, în cadrul discursului ei privind starea Uniunii Europene susţinut în plenul PE reunit la Strasbourg.
"Acest Parlament nu a dezbătut niciodată starea Uniunii în stare de război pe teritoriul european. Ne amintim acea dimineaţă fatidică de 24 februarie când europenii s-au trezit în război. După acea zi, un întreg continent s-a ridicat în solidaritate. Străzile noastre s-au umplut de steaguri europene, şcolile noastre s-au umplut de copii ucraineni", a spus şefa executivului UE în discursul său.
Ea a precizat că din acel moment UE s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor.
"Imediat ce trupele ruseşti au trecut frontiera Ucrainei, răspunsul nostru a fost puternic, hotărât şi imediat, şi cred că putem fi mândri de acest lucru. Am reuşit să regăsim puterea interioară a Europei şi vom avea nevoie de ea, pentru că timpurile care ne stau în faţă nu sunt uşoare. Miza este foarte mare, nu doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga Europă şi întreaga lume. Vom fi încercaţi de cei care vor să exploateze orice fel de diviziune între noi. E un război în energie, în economie, împotriva viitorului nostru, e vorba de autocraţia care se luptă cu democraţia. Dacă găsim solidaritatea necesară, Putin va eşua, iar Ucraina şi Europa vor izbândi", a subliniat preşedinta CE.
"Astăzi, curajul are un nume. Acest nume este Ucraina. Curajul are un chip. Acest chip este cel al tuturor bărbaţilor şi femeilor din Ucraina care rezistă în faţa Rusiei", a mai spus ea.
"Îmi amintesc momentul în care Olena Zelenska s-a adunat împreună cu părinţii copiilor ucişi în Ucraina. Am văzut-o pe prima doamnă conducând acest cortegiu de părinţi îndureraţi, care au agăţat clopoţei pe crengile copacilor. (...) Draga mea Olena Zelenska, a fost nevoie de curaj pentru a rezista cruzimii lui Putin, dar aţi rezistat, s-a ridicat o naţiune de eroi", a mai spus Von der Leyen.
Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei, asistă în hemiciclul de la Strasbourg la discursul anual privind starea Uniunii Europene susţinut de Ursula von der Leyen, primul de la declanşarea războiului din Ucraina, pe 24 februarie 2022. Zelenska a fost aplaudată în picioare de eurodeputaţi, în frunte cu preşedinta Roberta Metsola.
Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, va fi invitată de onoare la discursul de miercuri despre starea Uniunii Europene, a anunţat marţi pe Twitter preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Reuters.
"Curajul poporului ucrainean a impresionat şi inspirat lumea. Europa va fi alături de voi în fiecare pas al acestui drum", a afirmat ea.
În discursul său despre starea Uniunii Europene pe care îl va susţine în plenul PE la Strasbourg, Ursula von der Leyen ar urma să prezinte impactul activităţii Comisiei Europene din ultimul an şi planurile sale viitoare, în special în ceea ce priveşte solidaritatea UE cu Ucraina, sancţiunile împotriva Rusiei, măsurile de asigurare a aprovizionării cu energie a UE şi de reducere a dependenţei sale de combustibilii fosili din Rusia, precum şi actualele creşteri ale preţurilor la energie, notează Agerpres.
De la începutul invaziei la scară largă a Federaţiei Ruse în Ucraina, peste 1.133 de copii ucraineni au suferit din cauza războiului - a anunţat, miercuri, Biroul Procurorului General din Ucraina. Potrivit informaţiilor oficiale ale procurorilor, 384 de copii au fost ucişi şi peste 749 au fost răniţi. Se mai remarcă faptul că aceste cifre nu sunt definitive, deoarece încă se lucrează la stabilirea datelor în locurile unde luptele sun t în desfăşurare, în teritoriile ocupate temporar şi în cele eliberate deja de sub ocupaţie, scrie Rador, citând Suspilne.
Cei mai mulţi copii afectaţi de război au fost înregistraţi în regiunile Doneţk - 393, Harkiv - 209, Kiev - 116, Cernihiv - 68, Mikolaiv - 72, Luhansk - 61, Herson - 55, Zaporijjia - 46 şi Dnipropetrivsk - 26. Procuratura Generală a Ucrainei a mai precizat că, în urma bombardamentelor efectuate de forţele armate ruse, au fost avariate 2.480 de instituţii de învăţământ ucrainene, dintre care 289 au fost complet distruse.(SUSPILNE - 14 septembrie)/sburlak/gpodea
Consiliul de Miniştri de la Sofia a declarat viitoarea autostradă Ruse - Veliko Tărnovo obiectiv de interes naţional. Anunţul a fost făcut de ministrul interimar al dezvoltării regionale, Ivan Şişkov, după şedinţa cabinetului provizoriu. Planul detaliat de dezvoltare este gata şi săptămâna viitoare va fi aprobat prin ordinul ministrului, fiind demarată procedura reală de expropriere şi construcţie a autostrăzii, scrie Rador, citând Novini.
"Prin această decizie, am reuşit să realizăm o parte din acţiunea de lichidare metodică a haosului de 10 ani care a domnit în construcţia de drumuri şi să stabilim ordinea legală şi de planificare a întregii construcţii. Această autostradă face parte din cel mai important coridor de transport nord-sud, care este fundamental nu doar în Bulgaria, ci şi în întreaga Europă", a declarat ministrul Şişkov. Potrivit acestuia, cele mai importante autostrăzi trebuie declarate obiective de interes naţional, pentru că vor asigura o mai mare siguranţă a circulaţiei.
Kenneth Starr, fostul avocat american a cărui investigaţie asupra relaţiei lui Bill Clinton cu o stagiară a dus la punerea sub acuzare a preşedintelui, a decedat. El avea 76 de ani. Starr a găsit indicii ale unei relaţii între Bill Clinton şi fosta stagiară la Casa Albă, Monica Lewinski, relaţie pe care domnul Clinton a negat-o, scrie Rador, citând BBC.
Kenneth Star a mers mai departe, incluzând detaliile relaţiei într-un raport amănunţit, care a dus la un vot în Camera Reprezentanţilor, din SUA, pentru punerea sub acuzare a preşedintelui, deşi procesul care a urmat în Senat nu l-a înlăturat pe acesta din funcţie. La vestea morţii lui Starr, Monica Lewinski a recunoscut într-o postare pe Twitter "pierderea dureroasă pentru cei care l-au iubit", dar a adăugat că decesul lui a adus "emoţii complicate".
Oamenii au început să formeze cozi, pentru a aduce un ultim omagiu Reginei Elisabeta, al cărei sicriu va fi depus la Westminster Hall, din Londra. Se preconizează că sute de mii de oameni se vor aşeza la o coadă care se va întinde până în centrul oraşului, în următoarele patru zile. Operaţiunea de securitate este de amploare. Regina şi-a petrecut ultima noapte la Palatul Buckingham - un moment privat, pentru familie şi personalul palatului, pentru a-şi aduce omagiile, scrie Rador, citând BBC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News