Azi, în lume. Știrile zilei - 24 septembrie

FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

Iată cele mai importante știri externe ale zilei. Vezi ce se întâmplă, astăzi, 24 septembrie, în lume.

 

Lansarea de marţi a mega-rachetei pe care NASA o va trimite spre Lună, ameninţată de o furtună

Prima lansare a noii mega-rachete pe care NASA intenţionează să o trimită spre Lună, stabilită pentru marţi, ar putea fi reprogramată din cauza unei furtuni, informează AFP.

După două tentative eşuate în urmă cu câteva săptămâni din cauza unor probleme tehnice, noua tentativă de marţi privind lansarea rachetei SLS (Space Launch System) în cadrul misiunii Artemis 1 este de acum ameninţată de o furtună pe cale să se formeze în Marea Caraibilor.

"Depresiunea tropicală Nr. 9" nu are încă un nume oficial şi se află pentru moment la sud de Republica Dominicană. Însă ea ar urma să se transforme în zilele următoare în uragan şi să urce prin Golful Mexic până în Florida, unde se află Centrul Spaţial Kennedy, de la care va fi lansată această rachetă.

"Planul A este să rămânem concentraţi şi să realizăm lansarea pe 27 septembrie", a declarat vineri Mike Bolger, un oficial de la Centrul Spaţial Kennedy.

"Dar dacă trebuie să trecem la Planul B, avem nevoie de câteva zile pentru a pivota configuraţia noastră actuală (...) şi să ducem racheta sub protecţia hangarului său de asamblare", a adăugat el.

Specialiştii de la NASA urmăresc cu atenţie în aceste zile toate buletinele meteo.

"Vom lua probabil o decizie cel mai târziu sâmbătă dimineaţă sau la începutul după-amiezii", a adăugat Mike Bolger.

Racheta SLS, vopsită în alb şi portocaliu, poate să reziste pe rampa ei de lansare la vânturi ce ating viteze de cel mult 137 de km/h.

Dacă va trebui să fie adăpostită într-un hangar, fereastra actuală de lansare, care durează până pe 4 octombrie, va fi ratată. Următoarea fereastră de lansare este prevăzută pentru perioada 17-31 octombrie, cu o posibilitate aproape zilnică de lansare, exceptând zilele de 24, 25, 26 şi 28 octombrie.

O altă întârziere ar fi o grea lovitură pentru NASA, care a fost nevoită recent să surmonteze alte două probleme tehnice.

La începutul lunii septembrie, lansarea rachetei SLS a fost anulată în ultimul moment din cauza unei scurgeri de hidrogen lichid în timpul operaţiunii de umplere a rezervoarelor sale cu acest tip de carburant. De atunci, o garnitură defectă a fost înlocuită, iar NASA a reuşit în această săptămână un test la sol ce viza verificarea reparaţiilor efectuate.

Mai mult, Forţa Spaţială Americană, însărcinată cu siguranţa publică, a acceptat să extindă durata de certificare a bateriilor incluse în sistemul rachetei privind autodistrugerea de urgenţă. Acea derogare trebuia să fie în mod obligatoriu acordată pentru ca racheta SLS să poată să decoleze marţi - sau la data de rezervă, 2 octombrie.

Marţi, fereastra de lansare se va deschide la ora locală 11:37 şi va rămâne deschisă timp de 70 de minute. Dacă SLS va fi lansată marţi, misiunea Artemis 1 va dura 39 de zile până la amerizarea capsulei Orion în Oceanul Pacific pe 5 noiembrie.

Misiunea Artemis 1, care nu va transporta astronauţi în spaţiu, are scopul de a verifica dacă Orion, capsula plasată în vârful rachetei, este suficient de sigură pentru a transporta în viitor echipaje umane pe Lună.

Alegeri în Italia: Participanţii la Săptămâna Modei de la Milano se mobilizează împotriva extremei drepte

Stilişti de la marile case de modă italiene şi influenceri de pe reţelele de socializare au profitat de ediţia din acest an a Săptămânii Modei de la Milano pentru a mobiliza opinia publică din Italia împotriva extremei drepte înaintea alegerilor parlamentare care vor avea loc duminică în această ţară, informează AFP.

În contextul în care sondajele de opinie plasează pe primul loc în preferinţele alegătorilor partidul post-fascist Fratelli d'Italia, condus de Giorgia Meloni, şi prevăd un absenteism ridicat, directorul artistic al casei Valentino, Pierpaolo Piccioli, celebra Donatella Versace şi vedeta online Chiara Ferragni au luat cuvântul pe reţelele de socializare pentru a-i îndemna pe admiratorii lor să se prezinte la urne.

"Mergeţi să votaţi, pentru că aceste alegeri sunt foarte importante pentru ţara noastră! Pe 25 septembrie, votaţi pentru a apăra drepturile obţinute, gândindu-vă la progres şi privind spre viitor", a scris pe Instagram Donatella Versace, a cărei casă de modă a organizat o prezentare vineri la Milano.

Pierpaolo Piccioli, prezentându-se ca "un om de stânga", i-a îndemnat şi el pe tinerii italieni să meargă să voteze.

"Gândul că există oameni, fiinţe umane care în aceste momente se tem, le este frică de consecinţele acestor alegeri mă înnebuneşte de furie", a scris el.

"Sper că toţi tinerii de peste 18 ani vor merge să voteze pe 25 septembrie, pentru că nu trebuie să facem niciun pas înapoi în privinţa drepturilor câştigate", a adăugat el, referindu-se la programul reacţionar promovat de Giorgia Meloni în mai multe chestiuni sociale.

"Da pentru familiile naturale, nu pentru lobby-ul LGBT! Da pentru identitatea sexuală, nu pentru ideologia de gen! Da pentru cultura vieţii, nu pentru abisul morţii!", declarase ea în luna iunie.

La rândul ei, Chiara Ferragni i-a îndemnat pe milioanele sale de admiratori de pe Instagram şi TikTok să apere "dreptul femeilor la avort, dreptul persoanelor LGBT de a nu fi bătute, insultate, discriminate, dreptul celor au de suferit atunci când decid pentru propria viaţă, dreptul unui copil de a simţi că aparţine acestei ţări chiar dacă provine din părinţi străini".

Chiara Ferragni, care este şi o foarte bună femeie de afaceri, s-a adresat în mod special tuturor celor care "nu se simt reprezentaţi" şi celor "dezamăgiţi". "Depinde doar de noi să alegem să apărăm şi să extindem aceste drepturi sau să le abandonăm în mâinile celor care vor să le limiteze. A nu vota înseamnă doar să a delega altora ceea ce trebuie noi înşine să decidem", a concluzionat ea.

Casele de modă italiene s-au mobilizat şi pentru a permite angajaţilor care lucrează în perioada prezentărilor de la Milano să voteze la alegerile de duminică.

"Casa Gucci a reorganizat complet programul de lucru pentru a ne permite să ajungem acasă şi apoi să votăm", a dezvăluit Giacomo, un angajat de la sediul din Roma al casei Gucci, dar care se află acum la Milano cu ocazia Săptămânii Modei, alături ceilalţi colegi ai săi.

Aproximativ 80% din angajaţii caselor de modă italiene - designeri, stilişti, directori de producţie, echipe de produs şi echipe de marketing - s-au mobilizat pentru a asista la defilările de modă de la Milano, precum şi pentru a participa la fazele de comercializare a colecţiilor prezentate.

Programele şi cutumele au fost modificate pentru a le permite tuturor să ajungă în localităţile lor de rezidenţă, în contextul în care votul prin procură nu este autorizat în Italia.

Miza este cu atât mai mare, cu cât rata de participare ar putea să scadă sub 70%, ceea ce ar reprezenta un nivel istoric scăzut pentru Italia.

"Unii dintre noi trebuie să meargă să voteze în Apulia, în Sicilia, în Sardinia! Este de neconceput că în 2022, cu toate mijloacele tehnologice de care dispunem, trebuie încă să ne deplasăm pentru a vota", a declarat Roberto Strino, un angajat în vârstă de 39 de ani al casei Giorgio Armani.

"Voi merge la vot, pentru că aceste alegeri sunt foarte importante şi trebuie să facem front comun împotriva extremei drepte", a adăugat el.

"Am decis să închidem showroom-ul Fendi pentru toată ziua de duminică", a anunţat Serge Brunschwig, CEO-ul Fendi, în marja defilării organizate de această casă de modă.

"Vom acoperi cheltuielile ocazionate de deplasările angajaţilor noştri italieni, pentru ca ei să poată să meargă la birourile lor de vot şi să se întoarcă la Milano luni sau marţi", a adăugat el.

Ucraina: A început a doua zi a aşa-numitelor referendumuri în regiunile ocupate de forţele ruse

A doua zi de votare în cadrul aşa-numitelor referendumuri organizate în regiunile ucrainene ocupate de Rusia a început sâmbătă, în pofida criticilor internaţionale vehemente, transmit agenţiile de presă internaţionale.

Media de stat ruse au publicat sâmbătă imagini cu mai mulţi cetăţeni la secţiile de vot.

Această consultare populară, care nu este recunoscută de comunitatea internaţională şi nu are nicio legitimitate şi nici permisiunea autorităţilor ucrainene, se desfăşoară în regiunile Lugansk, Doneţk (est), Herson şi Zaporojie (sud).

'Simulacrele de referendum', aşa cum le-a numit Occidentul, ar urma să dureze până marţi, 27 septembrie, pe fondul continuării contraofensivei ucrainene în estul ţării.

Potrivit statului major al armatei ucrainene, deja mai mulţi bărbaţi din Herson şi Zaporojie au primit notificări pentru mobilizare, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat miercuri dimineaţă o "mobilizare parţială" a rezerviştilor.

Aceştia sunt bărbaţi care au renunţat la cetăţenia ucraineană şi au primit paşaport rusesc, a precizat conducerea armatei ucrainene.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski avertizase că Kremlinul va încerca să îi mobilizeze pe aceşti noi ruşi pentru a lupta contra trupelor Kievului. 

Alegeri în Italia: Extrema dreaptă speră să obţină o victorie istorică duminică

Extrema dreapta speră într-o victorie istorică în alegerile parlamentare care au loc duminică în Italia, ceea ce ar putea face din Giorgia Meloni prima femeie a unui partid post-fascist care conduce un guvern într-o ţară fondatoare a Europei comunitare, comentează sâmbătă AFP.

Vineri, liderii principalelor formaţiuni politice au aruncat în luptă toate forţele pentru ultimele reuniuni electorale din campanie, liniştea politică fiind impusă tuturor candidaţilor începând cu ora 22:00 GMT şi până la închiderea birourilor de vot duminică.

Sunt o patrioată!, a lansat convinsă, la Napoli (sud), Giorgia Meloni, lidera partidului Fratelli d'Italia (FdI), creditat cu 25% din intenţiile de vot.

Aliatul său Matteo Salvini, liderul Ligii (partid anti-imigranţi), a ocupat spaţiul mediatic cerând demisia sau prezentarea de scuze din partea preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, căreia i-a reproşat că a ameninţat Italia cu sancţiuni dacă această ţară va aduce atingere principiilor democratice ale Uniunii Europene.

Sondajale de opinie fiind interzise în ultimele două săptămâni înainte de scrutin, ultimele anchete sociologice creditau FdI cu 25% din intenţiile de vot, devansând Partidul Democrat (21-22%). Pe următoarele poziţii în sondaje se află Mişcarea 5 Stele, cu 13-15%, Liga, cu 12%, şi Forza Italia, cu 8%.

Coaliţia de dreapta/extrema dreaptă ar putea ocupa între 45% şi 55% din mandatele parlamentare. Absenteismul ar putea depăşi 30% la acest scrutin, potrivit analiştilor, un nivel ridicat pentru Italia. 

China spune că SUA trimit semnale foarte greşite şi periculoase în privinţa Taiwanului

Statele Unite trimit "semnale foarte greşite şi periculoase" în privinţa Taiwanului, iar cu cât activităţile ce ţin de independenţă ale Taiwanului sunt mai fulminante, cu atât este mai puţin probabil ca reglementarea să fie paşnică, i-a spus vineri ministrul chinez de externe Wang Yi secretarului de stat american Antony Blinken, transmite sâmbătă Reuters.

Statele Unite încearcă să submineze suveranitatea şi integritatea teritorială ale Chinei în privinţa Taiwanului, i-a transmis la New York ministrul chinez de externe omologului său american, potrivit unui comunicat dat publicităţii sâmbătă de ministerul chinez de externe de la Beijing.

"Problema Taiwanului este o chestiune internă chineză, iar Statele Unite nu au dreptul de a interveni în privinţa metodei care va fi folosită pentru a o rezolva", conform aceleiaşi surse.

Ucraina: Preşedintele Zelenski cere întregii lumi să condamne pseudo-referendumurile organizate de Rusia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat vineri lumea întreagă să condamne pseudo-referendumurile organizate de Moscova, în curs de desfăşurare în patru teritorii pe care trupele ruse le-au cucerit în Ucraina de la începutul invaziei, informează AFP.

În discursul său zilnic adresat naţiunii, preşedintele Zelenski s-a declarat încrezător că "lumea va reacţiona cu cea mai mare rigoare la pseudo-referendumuri" şi că acestea "vor fi condamnate fără echivoc".

În regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, ocupate de forţele ruse, a început vineri votarea la referendumurile pentru unirea cu Rusia. Votarea urmează să se încheie marţi. Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat că decizia ulterioară privind anexarea acestor regiuni va fi una rapidă.

Regiunile vizate reprezintă aproximativ 15% din teritoriul Ucrainei.

Navalnîi a fost trimis din nou la izolare după ce a criticat mobilizarea parţială a rezerviştilor

Liderul opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare, a fost trimis din nou la izolare după ce a criticat mobilizarea parţială a rezerviştilor de către preşedintele Vladimir Putin pentru a lupta în Ucraina, informează dpa.

Este a cincea omară când Navalnîi este trimis în celula de izolare a închisorii, de data aceasta pentru 12 zile. Abia recent terminase 15 zile de izolare.

"Ceea ce am spus despre mobilizare nu a fost pe plac, aşa ca tu, Navalnîi, vei primi 12 zile!", a declarat vineri liderul opoziţiei ruse în timpul unei audieri, potrivit publicaţiei independente Mediazona.

Într-o audiere care a avut loc miercuri, Navalnîi (46 de ani) l-a acuzat pe Vladimir Putin că aruncă vieţile a nenumărate persoane în "maşina de tocat carne" în dorinţa sa zeloasă de a continua "războiul ilegal" din Ucraina.

Aleksei Navalnîi se află în prezent în Colonia penală 6 din Melehovo, la aproximativ 260 de kilometri nord-est de Moscova, în condiţii de detenţie deosebit de dure. El este închis din 2021, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel