Iată cele mai importante știri externe ale zilei. Vezi ce se întâmplă, astăzi, 18 august, în lume.
Zelenski nu vrea să negocieze decât cu o condiție.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a exclus joi orice negociere de pace cu Moscova fără retragerea prealabilă a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei, transmite AFP.
'Oameni care ucid, violează, lovesc oraşele noastre civile cu rachete de croazieră în fiecare zi nu pot să dorească pacea. Ei ar trebui mai întâi să plece de pe teritoriul nostru, pe urmă vom vedea', a declarat Zelenski într-o conferinţă de presă, spunând că 'nu are încredere în Rusia'.
Zelenski a susţinut joi, la Lviv, în vestul Ucrainei, o conferinţă de presă comună cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi cu secretarul general al ONU, António Guterres.
'Suntem pregătiţi să acţionăm ca facilitator sau mediator către obiectivul de resuscitare a negocierilor în parametrii care s-au conturat la Istanbul', a afirmat Erdogan, potrivit declaraţiilor publicate de preşedinţia turcă.
'Ceea ce contează este să găsim calea cea mai scurtă şi mai justă spre masa negocierilor', a mai spus preşedintele turc, adăugând că va discuta alte detalii cu omologul său rus Vladimir Putin.
Locuitorii a două sate din sudul Rusiei, de lângă frontiera cu Ucraina, au fost evacuaţi joi după ce un depozit de muniţii din apropiere a luat foc, a anunţat un oficial, precizând că nicio persoană nu a fost rănită, transmite Reuters. Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, a afirmat într-un comunicat că serviciile de urgenţă investighează cauza incendiului produs în apropierea aşezărilor Tomonovo şi Soloti, la 15 km de Ucraina. El nu a dat alte detalii. Un site de ştiri ucrainean popular a postat un video care ar arăta o imensă minge de foc degajând o coloană de fum de la baza respectivă. Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent autenticitatea înregistrării. Rusia a acuzat marţi un sabotaj la un depozit de muniţii din Crimeea anexată, ce a provocat o serie de explozii. Săptămâna trecută, explozii au fost semnalate la o bază militară din Crimeea, pe care Moscova le-a atribuit atunci unui accident. Guvernatorul Gladkov a acuzat în lunile trecute forţele ucrainene pentru o serie de explozii în Belgorod şi în împrejurimile localităţii, care se află la circa 650 km sud de Moscova.
Rusia ar putea pregăti o provocare pentru vineri la centrala nucleară din Zaporojie, situată în oraşul Energodar, în sudul Ucrainei, după ce în decursul zilei de joi Ministerul rus al Apărării a anunţat că Ucraina este cea care intenţionează să comită provocări la această centrală, vizată de numeroase bombardamente în ultima vreme, relatează agenţiile de presă Unian şi Reuters, citând Direcţia principală de informaţii (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării. 'Ocupanţii au anunţat pe neaşteptate 'zi liberă' (pentru vineri) la centrala nucleară din Zaporojie. Astfel, la 19 august aici se va afla doar personalul operaţional. Intrarea va fi închisă pentru toţi ceilalţi angajaţi', a indicat serviciul de informaţii militare ucrainene pe aplicaţia Telegram, adăugând că, din informaţiile de care dispune, reprezentanţi ai Rosatom (Agenţia nucleară rusă), care s-au aflat în ultimul timp permanent la centrală, au părăsit 'urgent' teritoriul obiectivului.
În cursul zilei, Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina ar pregăti o 'provocare răsunătoare' la centrală cu ocazia vizitei secretarului general al ONU, Antonio Guterres, în Ucraina. Potrivit Moscovei, unităţi de artilerie ucrainene plănuiesc să tragă asupra centralei şi apoi să acuze Rusia că a provocat un accident nuclear, notează AFP. În acelaşi timp, responsabilii GUR nu exclud ca, după un bombardament puternic asupra centralei, inamicul să ridice miza şi să organizeze un adevărat atac terorist la cea mai mare centrală nucleară din Europa, chiar dacă acesta ar coincide cu vizita lui Guterres în Ucraina. De la sfârşitul lunii iulie, Rusia şi Ucraina îşi pasează una alteia responsabilitatea pentru tirurile care au vizat centrala, ceea ce a suscitat temeri privind posibilitatea producerii unei catastrofe. ONU trebuie 'să asigure securitatea acestui obiectiv strategic, demilitarizarea sa şi eliberarea sa completă de trupele ruse', a apreciat joi după-amiază preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în finalul întrevederii cu secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres. El a denunţat 'teroarea deliberată' provocată de Rusia, care 'poate avea consecinţe castastrofale majore pentru lumea întreagă', potrivit AFP.
Anterior, Ministerul rus de Externe a respins propunerea ONU privind instituirea unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare din Zaporojie, calificând-o drept 'inacceptabilă'. Secretarul general al Naţiunilor Unite a cerut joi demilitarizarea centralei nucleare din Zaporojie, cea mai mare din Europa, declarându-se profund îngrijorat de situaţia din interiorul şi din afara centralei. Vorbind în faţa presei după convorbirea cu Zelenski, Antonio Guterres a afirmat că echipamentele şi personalul militar trebuie retrase de la această centrală şi a pledat să se depună eforturi pentru a asigura ca obiectivul să nu fie ţinta operaţiunilor militare. 'Facilitatea nu trebuie utilizată în cadrul unei operaţiuni militare. În schimb, este nevoie urgent de un acord pentru a restabili infrastructura pur civilă a centralei din Zaporojia şi pentru a asigura securitatea zonei,' a spus el, avertizând că orice daune aduse centralei ar fi un act de 'sinucidere'. La rândul său, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a anunţat pe Twitter că directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, i-a spus că este pregătit să se deplaseze la centrala din Zaporojia în fruntea unei delegaţii. 'Mi-a comunicat că este pregătit, la invitaţia Ucrainei, să conducă o delegaţie a AIEA la centrala nucleară din Zaporojie', a subliniat Kuleba.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat joi susţinerea Turciei pentru Ucraina şi s-a alarmat în privinţa pericolului unui 'nou Cernobâl', referindu-se la situaţia tensionată de la centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată de Rusia, relatează AFP şi DPA.
'În contextul în care ne continuăm eforturile pentru identificarea unei soluţii, am fost şi continuăm să fim alături de prietenii noştri ucraineni', a afirmat el în cadrul unei conferinţe de presă comune cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. 'Ne-am exprimat preocupările privind luptele în desfăşurare în jurul centralei nucleare de la Zaporojie. Nu vrem să trecem printr-un nou Cernobâl', a afirmat Erdogan, potrivit unor extrase postate pe Twitter de echipa sa de comunicare.
Erdogan a mai precizat că chestiunea schimbului de prizonieri între Ucraina şi Rusia a fost şi ea discutată la începutul summitului tripartit. 'Vreau să precizez că este un subiect important pentru noi (...) Vom continua să avem discuţii pe această temă cu dl (Vladimir) Putin', a afirmat Erdogan. Preşedintele turc a avut ultima întâlnire cu omologul său rus, Vladimir Putin, pe 5 august, la Soci, în Rusia. La rândul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat joi că orice pagubă adusă centralei nucleare de la Zaporojie ar fi o 'sinucidere', în contextul în care Kievul şi Moscova se acuză reciproc de bombardarea sitului.
'Trebuie să spunem lucrurile aşa cum sunt: orice pagubă potenţială la Zaporojie ar fi o sinucidere', a declarat Guterres, făcând apel încă o dată la 'demilitarizarea' centralei, ocupată de armata rusă. Declarându-se 'grav preocupat' de situaţia din cea mai mare centrală nucleară din Europa, el a făcut apel ca aceasta să nu fie utilizată 'pentru indiferent care operaţiune militară'. 'Un acord este necesar de urgenţă pentru a restabili Zaporojie ca infrastructură pur civilă şi pentru a asigura securitatea regiunii', a mai afirmat Guterres. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că a convenit asupra parametrilor unei posibile misiuni a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la Zaporojie în cadrul discuţiilor de la Liov cu preşedintele turc şi secretarul general al ONU. Zelenski a mai spus în cadrul conferinţei de presă că Rusia trebuie să-şi retragă imediat forţele şi să înceteze bombardamentele din perimetrul centralei din sudul Ucrainei.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a promis joi că organizaţia sa va depune eforturi pentru a 'intensifica' exporturile de cereale ucrainene înainte de sosirea iernii, acestea fiind cruciale pentru aprovizionarea cu alimente a multor ţări africane, relatează AFP.
'Vom face tot ce se poate pentru intensificarea operaţiunilor noastre pentru a face faţă dificultăţilor iernii care vine', a declarat Guterres în finalul unei întâlniri trilaterale la Liov (Lviv), în vestul Ucrainei, cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, şi turc, Recep Tayyip Erdogan. În total, 25 de nave încărcate cu cereale au părăsit până în prezent porturile ucrainene de la semnarea unui acord între Kiev şi Moscova sub egida ONU şi a Turciei. Blocarea acestor exporturi timp de mai multe luni după invazia rusă în Ucraina a provocat o explozie a preţurilor la produsele alimentare şi a generat temeri privind foametea în unele ţări. Nu există o soluţie la criza alimentară mondială fără a garanta accesul mondial deplin la produsele alimentare ucrainene şi la alimentele şi îngrăşămintele din Rusia', a subliniat Guterres joi. El a salutat 'începutul stabilizării' pieţelor în acest sector după acordul între Rusia şi Ucraina, doi dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume. 'Să nu ne facem iluzii: mai este un lung drum de parcurs înainte ca aceasta să se traducă în viaţa de zi cu zi a oamenilor, în brutăriile lor şi în pieţe', a nuanţat secretarul general al ONU, menţionând 'lanţuri de aprovizionare perturbate' şi 'costuri inacceptabile la energie şi transport'.
Zelenski cere ONU 'să asigure securitatea' centralei nucleare din Zaporojie.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi ONU 'să asigure securitatea' centralei nucleare din Zaporojie, în sudul Ucrainei, ocupată de Rusia şi vizată de mai multe bombardamente, în cadrul unei întâlniri cu secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, la Liov (Lviv), în vestul ţării, relatează AFP şi Reuters.
'O atenţie deosebită a fost acordată temei şantajului Rusiei la centrala nucleară din Zaporojie. Această teroare deliberată din partea agresorului poate avea consecinţe catastrofale globale pentru întreaga lume', a scris Zelenski pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
'ONU trebuie deci să asigure securitatea acestui obiectiv strategic, demilitarizarea sa şi eliberarea completă de trupele ruse', a subliniat preşedintele ucrainean. Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc de bombardamentele care au vizat centrala nucleară din Zaporojie (sud), cea mai mare din Europa, aflată sub controlul armatei ruse din martie, suscitând temeri privind posibilitatea unei catastrofe majore în Europa. Ucraina acuză de săptămâni în şir Moscova de amplasarea de arme grele în centrala din Zaporojie şi de utilizarea ei ca bază pentru lovituri asupra poziţiilor ucrainene. Kievul susţine că forţele ruse sunt cele care trag asupra centralei pe care o ocupă cu scopul de a acuza Ucraina de aceste bombardamente. Moscova a dezminţit desfăşurarea de arme grele la această centrală şi susţine că acolo sunt doar unităţi care îi asigură securitatea. Rusia mai acuză Kievul de pregătirea unei 'provocări răsunătoare' la faţa locului cu ocazia vizitei în Ucraina a secretarului general al ONU, lucru dezminţit de Kiev, conform media ucrainene. Pentru a garanta securitatea centralei şi a face posibilă o misiune de inspecţie, Antonio Guterres şi SUA au propus joia trecută instituirea unei zone demilitarizate în jurul centralei, ceea ce Ucraina demult cere, dar Moscova a respins deja această propunere ca 'inacceptabilă'.
Rusia a ameninţat joi că, dacă forţele ucrainene vor continua să bombardeze obiectivul, ar putea închide centrala nucleară din Zaporojie, centrală situată lângă linia frontului, o decizie a cărei aplicare ar creşte - potrivit Kievului - riscul unei catastrofe nucleare. După întâlnirea cu Guterres, Zelenski a declarat că a discutat şi despre acordul mediat de ONU vizând atenuarea agravării crizei alimentare mondiale şi a convenit asupra continuării coordonării eforturilor în acest cadru pentru a garanta exporturile ucrainene. 'Am discutat de asemenea posibilele direcţii ale dezvoltării acestuia (programului), problema deportării ilegale şi forţate a ucrainenilor, eliberarea personalului nostru militar şi medical din captivitatea' ruşilor, a spus el. Conform acordului cadru din 22 iulie, intermediat de Turcia şi ONU, Ucraina a reuşit la începutul lunii august să reia exporturile de cereale şi produse alimentare din porturile sale de la Marea Neagră, care au fost blocate timp de cinci luni în urma invaziei Rusiei la 24 februarie.
Ministerul rus de Externe a transmis joi că Rusia ar putea folosi arsenalul său nuclear numai în situaţii de urgenţă şi că nu are interesul să ajungă la o confruntare directă cu NATO şi cu SUA, relatează Reuters. Vorbind la un briefing, purtătorul de cuvânt al MAE rus Ivan Neciaev a menţionat că armele nucleare ar putea fi folosite de către Rusia doar ca măsură de răspuns.
Doctrina militară a Rusiei permite un răspuns nuclear numai ca răspuns la ameninţarea cu distrugerea în masă sau când existenţa fundamentală a statului este ameninţată, a aminitit oficialul rus. Aşadar, utilizarea arsenalului nuclear este posibilă numai ca parte a unui răspuns de autoapărare faţă de un atac şi numai în situaţii de urgenţă, a explicat purtătorul de cuvânt al MAE rus. Şi ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat mai devreme săptămâna aceasta că Rusia nu are nevoie să-şi folosească arsenalul nuclear în campania sa militară în Ucraina, el calificând speculaţiile mediatice conform cărora Moscova ar putea desfăşura arme nucleare sau chimice în acest conflict drept minciuni absolute.
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi-a început deja întâlnirea bilaterală cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, la Palatul Potocki din oraşul Liov (Lviv), în vestul Ucrainei, a transmis joi agenţia turcă Anadolu, citată de EFE. Erdogan s-a deplasat cu avionul de la Ankara până în oraşul polonez Rzeszow, situat la circa 80 km de graniţa cu Ucraina, iar de acolo cu maşina până la Liov, o călătorie de aproximativ 150 de km în total, potrivit agenţiei de presă turce. După ce a depus o jerbă de flori la cimitirul-muzeu Lychakiv, una dintre cele mai impunătoare necropole din Europa, Erdogan s-a întâlnit cu Zelenski cu puţin timp înainte de amiază pentru a discuta despre relaţiile bilaterale. Erdogan a sosit în Ucraina însoţit nu doar de cinci miniştri - de externe, al apărării, energiei, agriculturii şi comerţului - dar şi de Haluk Bayraktar, directorul general al companiei turce Baykar, fabricantul dronei Bayraktar TB2, una dintre armele pe care Ucraina le foloseşte cel mai eficient pentru a opune rezistenţă agresiunii ruse. Începând cu 13:00 GMT, cei doi preşedinţi se reunesc cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, pentru a discuta despre măsuri diplomatice destinate să pună capăt războiului Rusiei în Ucraina, precum şi situaţia îngrijorătoare de la centrala nucleară din Zaporojie, care în ultimul timp a fost vizată de atacuri, pentru care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc. De asemenea, se va face o evaluare a programului privind exportul ucrainean de cereale, conform acordului semnat între Kiev şi Moscova luna trecută. Potrivit presei turce, Guterres va efectua vineri o vizită la Odesa, oraş-port în sudul Ucrainei, iar sâmbătă se va deplasa la Istanbul pentru o vizită la Centrul Comun de Coordonare (JCC), înfiinţat luna trecută în metropola de pe Bosfor pentru a inspecta navele implicate în programul menţionat. Volodimir Zelenski a vizitat joi un spital militar din Liov înaintea discuţiilor sale cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a relatat DPA. Preşedintele ucrainean a vorbit cu soldaţi răniţi şi cu medici de la un spital din Liov, conform fotografiilor difuzate de serviciul său de presă. El a adus un omagiu combatanţilor, numindu-i 'eroi', şi le-a înmânat decoraţii unora dintre ei. 'Rusia nu va câştiga acest război. Vă mulţumesc pentru că aţi apărat pământul ucrainean', le-a transmis Zelenski, conform canalului său Telegram. În acelaşi timp, Ministerul rus de Externe a respins joi propunerea secretarului general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, privind instituirea unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare din Zaporojie, controlată în prezent de ruşi, în sudul Ucrainei, transmite Reuters.
În cursul unei conferinţe de presă, un purtător de cuvânt al MAE rus, Ivan Neciaev, a declarat că această propunere este 'inacceptabilă' din perspectiva Moscovei, care consideră că aplicarea unei astfel de iniţiative 'va face mult mai vulnerabilă situaţia centralei'. Moscova speră - a spus el - ca centrala din Zaporojie să fie vizitată 'cât de curând' de experţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA). Centrala nucleară din Zaporojie a fost ocupată de forţele ruse în luna martie, la scurt timp după declanşarea invaziei ruse în Ucraina la 24 februarie. Unitatea rămâne aproape de linia frontului şi a fost vizată în mod repetat de atacuri în ultimele săptămâni, stârnind temeri privind un dezastru nuclear. Săptămâna trecută, Guterres le-a cerut tuturor celor implicaţi în conflictul din Ucraina să 'dea dovadă de bun simţ şi raţiune şi să nu ia nicio măsură care ar putea pune în pericol integritatea fizică, securitatea sau protecţia centralei nucleare, cea mai mare de acest fel din Europa', aminteşte agenţia de presă EFE. 'Este necesar să se ajungă urgent la un acord la nivel tehnic asupra unui perimetru de demilitarizare sigur pentru a garanta securitatea zonei', a subliniat secretarul general al ONU. Rusia a declarat joi că exploatarea centralei din Zaporojie ar putea fi suspendată dacă atacurile pe care Moscova le atribuie forţelor Kievului nu încetează. Igor Kirillov, comandantul trupelor de apărare nucleară, biologică şi chimică a Rusiei, a declarat că Moscova ar putea studia posibilitatea închiderii reactoarelor 5 şi 6 ale centralei din Zaporojie. Kirillov susţine că centrala nucleară 'a fost supusă unor atacuri sistematice din partea forţelor armate ucrainene din 18 iulie'. Totodată, el a declarat că Ucraina şi SUA încearcă să provoace o avarie la centrală, făcând imposibilă funcţionarea ei normală, pentru a da vina pe Rusia, notează EFE.
'Provocările' Kievului urmăresc crearea unei zone de excludere de până la 30 de kilometri în jurul centralei, amplasarea unei forţe internaţionale şi de observatori străini pe teritoriul centralei, precum şi a acuza de terorism nuclear forţele ruse, a mai declarat responsabilul militar rus. Cu puţin timp înainte, Rusia a acuzat autorităţile ucrainene că ar pregăti o 'provocare extrem de mediatizată' la centrala din Zaporojie în timpul vizitei lui Guterres în Ucraina, ceea ce Kievul a calificat drept un fake news şi o dezinformare a Moscovei, conform agenţiei de presă Unian.
Autorităţile din Lviv anunţă că o persoană necunoscută a raportat că în mai multe locuri din oraş ar fi fost plasate dispozitive explozive, în special în pieţe şi într-o gară feroviară. "La ora 12:20, a fost primit un mesaj anonim privind 'minarea' pieţelor din oraşul Lviv, precum şi a gării feroviare. Oamenii legii analizează aceste informaţii" - a scris pe Facebook Ihor Zinkevici, membru al Consiliului Local Lviv.
Între timp, presa locală raportează apeluri telefonice anonime privind "minarea" pieţelor Cracovia şi Vinnikovska, precum şi a centrului comercial Magnus şi a gării feroviare din Lviv. Poliţia a evacuat deja oamenii din gară, iar la faţa locului s-au deplasat echipe de pirotehnişti, reprezentanţi ai Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă şi ambulanţe, scrie Rador, citând RBC.
Aceste alerte cu bombe au loc în contextul în care la Lviv urmează să se desfăşoare, joi, discuţii trilaterale între preşedinţii ucrainean şi turc, Volodimir Zelenski şi Recep ErdoÄan, şi secretarul general al ONU, António Guterres. Anterior, alerte cu bombă au fost în oraşele Vinniţia, Cerkasi şi Ternopil. La Ternopil, alerta s-a dovedit a fi falsă. Autorităţile din celelalte oraşe nu au transmis, deocamdată, informaţii suplimentare.
Dmitri Medvedev le-a sugerat cetăţenilor europeni să tragă la răspundere autorităţile pentru sancţiunile aplicate împotriva Rusiei, care le-au adus numeroase prejudicii. Vicepreşedintele Consiliului rus de Securitate, Dmitri Medvedev, a mai declarat că cetăţenii UE nu-şi doresc să rupă legăturile cu Rusia. Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a scris pe canalul său de Telegram că guvernele ţărilor europene se întrec în a face declaraţii cât mai dure despre dorinţa lor de a rupe absolut toate relaţiile cu Rusia, scrie Rador.
Potrivit acestuia, în mod special fac progrese deosebite în acest sens balticii săraci, polonezii desfrânaţi şi finlandezii care fug în NATO. Dar se pare că cetăţenii de rând, judecând după rezultatele sondajelor de opinie, nu şi-au pierdut raţiunea. Mai mult de jumătate dintre locuitorii ţărilor UE nu sunt foarte dornici de a rupe legăturile cu Rusia. Ei vor relaţii multilaterale aşa cum a fost în trecut - a adăugat politicianul. Fostul preşedinte al Federaţiei Ruse a menţionat că europenii obişnuiţi îşi doresc să aibă relaţii normale, să primească gaze ruseşti, să existe schimburi comerciale reuşite cu Federaţia Rusă, să viziteze muzeele din Rusia etc.
În plus, potrivit lui Medvedev, mai mult de jumătate dintre europeni nu sunt pregătiţi să susţină sancţiunile antiruseşti, deoarece încep să creadă că nu ar trebui să plătească ei pentru greşelile altora. Este evident faptul că ne dorim o cooperare paşnică, schimburi comerciale şi alte chestii care sunt fireşti din toate punctele de vedere pentru absolut toţi. Nu ascundem de nimeni faptul că susţinem orice propunere raţională, a subliniat fostul preşedinte al Federaţiei Ruse.
De asemenea, el a făcut apel la europenii de rând să acţioneze, să se opună legilor care sunt în defavoarea lor. Trageţi-i la răspundere pe inclulţii voştri, iar noi vă vom auzi, a conchis Medvedev. Medvedev a caracterizat drept o tâmpenie afirmaţia premierului Estoniei despre interzicerea turismului în UE pentru cetăţenii ruşi
Talibanii din Afganistan transmit că cel puţin 21 de persoane au murit după ce o explozie s-a produs miercuri într-o moschee din Kabul, în timpul rugăciunii de seară. Mai mult de 30 de persoane au fost rănite. Oficialii din poliţie afirmă că forţele de securitate îi caută pe responsabili, scrie Rador, citând BBC.
Ministerul rus al Apărării a acuzat joi Ucraina că plănuieşte o "provocare" la centrala nucleară Zaporijjia pe 19 august, când secretarul general al ONU Antonio Guteres urmează să o viziteze, a informat agenţia de ştiri de stat rusă RIA.
Într-o declaraţie, ministerul a afirmat că nu există arme grele ruseşti la centrala nucleară controlată de Rusia sau în districtele din apropiere. Centrala a fost bombardată repetat în ultimele săptămâni, atât Ucraina, cât şi Rusia acuzându-se reciproc pentru bombardamente. Ucraina susţine că Rusia a desfăşurat artilerie în interiorul şi în jurul centralei, scrie Rador.
Marea Britanie se confruntă cu cea mai mare inflaţie din ultimii 40 de ani, aceasta depăşind pragul psihologic de 10%. Pe fondul scăderii puterii de cumpărare a britanicilor, tot mai multe sindicate organizează proteste, pentru a cere măriri de salarii. Corespondentul RRA, Aura Neag, transmite din Londra.
Este pentru prima dată în ultimele patru decenii când inflaţia din Marea Britanie se măsoară în două cifre. Autorităţile au anunţat că rata inflaţiei a trecut de 10%. Preţul alimentelor creşte alarmant, înregistrând cea mai mare scumpire din 1982 încoace. Cel mai mult s-au scumpit alimentele de bază, cum ar fi pâinea, laptele sau brânza. Şi scumpirea carburanţilor alimentează inflaţia, care, potrivit Băncii Naţionale a Angliei, va continua să crească până la nivelul de 13% în acest an, scrie Rador. În acelaşi timp, se intensifică protestele sindicale.
Joi are loc o nouă grevă feroviară, în contextul în care milioane de britanici depind de transportul cu trenul pentru a ajunge la serviciu. Vineri, Londra va fi paralizată de alte greve; de această dată vor fi angajaţii metroului şi şoferii autobuzelor care vor protesta. Sindicatele din educaţie şi sănătate şi cele care îi reprezintă pe poştaşi fie se pregătesc de grevă, fie îşi consultă membrii pentru declanşarea unui protest. Toată lumea solicită salarii mai mari.
Criza economică şi grevele au loc pe fondul campaniei din Partidul Conservator de alegere a unui nou premier. În acest moment, Guvernul de la Londra este condus interimar de Boris Johnson, care se află în vacanţă. Este a doua oară când Boris Johnson merge în vacanţă în ultima lună.
Oraşul vest-ucrainean Lviv va găzdui discuţii trilaterale cu participarea preşedinţilor Ucrainei şi Turciei, Volodimir Zelenski şi Recep Erdogan, precum şi a secretarului general al ONU, António Guterres. Administraţia preşedintelui turc a transmis că, în cadrul întâlnirii, vor fi discutate măsuri care ar putea fi luate pentru a pune capăt războiului prin mijloace diplomatice, precum şi modalităţi de consolidare a activităţilor mecanismului stabilit pentru exportul cerealelor ucrainene, scrie Rador.
Partea turcă a mai precizat că Erdogan şi Zelenski vor avea o întâlnire bilaterală, în cadrul căreia vor "discuta toate aspectele relaţiilor" dintre Ucraina şi Turcia, iar apoi, va avea loc un summit extins cu participarea secretarului general al ONU, António Guterres, care a sosit la Lviv în cursul zilei de miercuri. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis că va lucra împreună cu Guterres la rezultatele necesare pentru Ucraina.
A fost declarată stare de urgenţă în trei regiuni din Noua Zeelandă, după ce o furtună tropicală a provocat inundaţii masive pe Insula de Sud a ţării, relatează BBC, citat de Rador. În părţi de pe coasta vestică au căzut într-o singură zi precipitaţii echivalente unei luni întregi, cauzând ieşirea râurilor din matcă, inundând drumuri şi doborând copaci. Mai mult de 300 de case au fost evacuate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu