DC News vă prezintă cele mai importante știri din lume.
Mii de protestatari din estul Republicii Democrate Congo participă la un marş prin oraşul Goma, acuzând Rwanda că îi sprijină pe rebelii locali. Guvernul congolez l-a expulzat pe ambasadorul rwandez şi au acuzat autorităţile de la Kigali că îi sprijină pe rebelii din gruparea M23. Guvernul rwandez a negat acuzaţiile.
Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro nu şi-a recunoscut încă înfrângerea în urma alegerilor de duminică, în pofida faptului că unii dintre aliaţii săi politici au recunoscut victoria repurtată de candidatul stângii, Luis Inacio Lula Da Silva. Tăcerea dlui Bolsonaro a alimentat îngrijorările că ar putea contesta rezultatul. Şoferi de camion pro-Bolsonaro din cel puţin 11 state au blocat şosele pentru a protesta împotriva rezultatului alegerilor.
Rusia a finalizat mobilizarea militară parţială decretată de preşedintele Vladimir Putin în septembrie, a anunţat luni Ministerul Apărării. "Toate activităţile legate de recrutarea cetăţenilor rezervişti au fost oprite", a transmis ministerul.
Preşedintele argentinian Alberto Fernandez se va deplasa luni în Brazilia pentru a se întâlni cu preşedintele ales Luiz Inacio Lula da Silva, care l-a învins pe Jair Bolsonaro în turul secund al alegerilor. Liderul peronist al Argentinei a sărbătorit prompt rezultatul alegerilor, după ce în ultimii patru ani a avut o relaţie tensionată cu liderul de dreapta, Bolsonaro. "Victoria lui Lula înseamnă o nouă eră pentru istoria Americii Latine. O perioadă de speranţă şi viitor, care începe astăzi", a afirmat dl Fernandez pe Twitter. "Aici aveţi un partener cu care să lucraţi şi cu care să aveţi vise mari pentru bunăstarea naţiunilor noastre". Victoria dlui Lula, în vârstă de 77 de ani, ar putea determina o relaţie mai strânsă între cele două ţări vecine după ce acesta îşi va prelua mandatul, la 1 ianuarie. "Argentina şi Brazilia reprezintă un nivel foarte ridicat al PIB-ului sud-american", a declarat preşedintele Fernandez la Radio 10 din Argentina, duminică seara, înainte de călătoria sa în capitala financiară a Braziliei, Sao Paulo. El a mai spus că Lula este "un lider cu adevărat unic şi impresionant, care a trecut printr-o perioadă foarte grea", cu referire la cele 19 luni pe care liderul de stânga le-a petrecut în închisoare pentru acuzaţii de luare de mită, care au fost anulate de Curtea Supremă braziliană anul trecut.
Elon Musk a asigurat Comisia Europeană că Twitter va continua să respecte regulile europene dure privind controlul conţinutului ilegal din online după ce reţeaua de socializare a trecut în proprietatea sa, au declarat luni surse din cadrul UE. Săptămâna trecută, dl Musk i-a spus comisarului european pentru piaţa internă, Thierry Breton, că intenţionează să respecte Legea privind serviciile digitale din regiune, care prevede amenzi mari pentru companii dacă acestea nu controlează conţinutul ilegal.
Rusia a lovit instalaţii energetice din Ucraina cu "arme de înaltă precizie", a anunţat luni Ministerul Apărării de la Moscova, în timp ce Kievul a raportat un "atac masiv" care a provocat în special întreruperi de apă şi de curent electric, informează France Presse.
Forţele armate ruse "îşi continuă loviturile cu arme de înaltă precizie şi cu rază lungă de acţiune (...) împotriva comandamentului militar şi sistemelor energetice ale Ucrainei. Toate loviturile şi-au atins obiectivul. Toate ţintele desemnate au fost atinse", a declarat ministerul într-un comunicat.
Un "atac masiv" al Rusiei a avut loc luni dimineaţă împotriva instalaţiilor energetice din mai multe regiuni ale Ucrainei, privând de apă 80% dintre consumatorii capitalei Kiev şi lăsând "sute de localităţi" fără electricitate, aminteşte AFP.
Potrivit forţelor aeriene ucrainene, "au fost lansate peste 50 de rachete de croazieră" asupra Ucrainei, "folosind avioane" din nordul Mării Caspice şi din regiunea Rostov din Rusia.
Resturile uneia dintre ele, doborâte de forţele de la Kievului, au căzut asupra unui sat din Republica Moldova la graniţa cu Ucraina, a anunţat Chişinăul, raportând pagube materiale, dar fără victime imediat.
Aceste noi lovituri masive au loc după ce Moscova a anunţat în weekend că îşi suspendă participarea la acordul privind exporturile de cereale ucrainene, vital pentru aprovizionarea alimentară mondială.
Secretarul de stat american Antony Blinken a evocat duminică ameninţarea globală reprezentată de războiul din Ucraina într-o discuţie la telefon cu omologul său chinez Wang Yi, în cursul căreia a reiterat de asemenea necesitatea menţinerii unor linii de comunicare deschise între cele două ţări, relatează EFE.
Washingtonul a abordat cu ocazia acestei convorbiri telefonice unele probleme care preocupă administraţia americană, se afirmă într-o notă dată publicităţii luni de către Departamentul de Stat al SUA.
'Secretarul de stat (Blinken) a discutat despre necesitatea menţinerii unor linii de comunicare deschise şi gestionarea într-un mod responsabil a relaţiei dintre SUA şi Republica Populară Chineză (RPC)', arată textul citat.
Blinken a abordat de asemenea cu omologul său chinez 'războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei şi ameninţările la adresa securităţii mondiale şi a stabilităţii economice' generate de acest conflict.
Această discuţie telefonică are loc la câteva zile după încheierea celui de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist, la care Xi Jinping a reuşit să preia conducerea formaţiunii cu fidelii săi şi să dea la o parte facţiuni considerate mai reformiste sau mai liberale, asigurându-şi un al treilea mandat fără precedent, notează EFE.
'Repunerea relaţiei sino-americane pe o cale a dezvoltării stabile este nu numai în interesul ambelor părţi, ci şi o aşteptare universală a comunităţii internaţionale', a indicat la rândul său diplomaţia chineză, citată de AFP.
De pe agenda celor două mari puteri nu lipsesc probleme divergente precum Taiwanul, Marea Chinei, drepturile omului în Xinjiang (nord-vest), rivalitatea tehnologică sau războiul comercial, conform agenţiei franceze de presă.
Şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, a cerut 'tuturor părţilor să dea dovadă de reţinere'.
Ministrul chinez de externe a invitat de asemenea la 'intensificarea eforturilor diplomatice pentru a împiedica agravarea şi mai mult a situaţiei', conform unui rezumat al Beijingului cu privire la convorbirea telefonică dintre Wang Yi şi Antony Blinken, citat de AFP.
China, oficial neutră în conflictul ucrainean, este uneori considerată de Occident prea conciliantă în raport cu Moscova, comentează agenţia franceză de presă.
Această convorbire telefonică survine la câteva zile după o discuţie purtată între Wang Yi şi omologul său rus, Serghei Lavrov.
'China este dispusă să aprofundeze schimburile cu Rusia la toate nivelurile', l-a asigurat joi Wang pe Lavrov.
Luiz Inacio Lula da Silva a declarat duminică seara, după alegerea sa ca preşedinte, că Brazilia are nevoie de pace şi unitate, adăugând că ţara sa s-a întors pe scena internaţională şi nu mai vrea să fie un paria, informează luni AFP.
"Brazilia este pregătită să îşi reia rolul de conducere în lupta împotriva crizei climatice (...) Brazilia şi planeta au nevoie de un Amazon viu", a mai declarat liderul de stânga în discursul ţinut după victoria obţinută în alegeri.
Preşedintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro, pe care Lula l-a învins duminică cu un scor foarte strâns în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, şi-a atras numeroase critici internaţionale pentru defrişările record a celei mai mari păduri tropicale de pe planetă care au avut loc în timpul mandatului său.
"Astăzi spunem lumii că Brazilia a revenit, este prea mare pentru a fi marginalizată în acest rol trist de paria în lume", a adăugat Lula, făcând referire la faptul că cea mai mare ţară din America Latină s-a izolat diplomatic în timpul mandatului exercitat de Bolsonaro.
Lula a pledat, de asemenea, pentru "o Brazilie egalitară, o Brazilie pentru toţi, a cărei prioritate este acordată celor care au cea mai mare nevoie"."Angajamentul nostru cel mai urgent este de a eradica din nou foametea", a subliniat el, în contextul în care 33 de milioane de brazilieni suferă de nesiguranţă alimentară.
"Voi guverna 215 milioane de brazilieni, nu doar pe cei care m-au votat. Nu există două Brazilii, suntem un singur popor, o singură naţiune", a spus el după o campanie electorală dură, care a divizat ţara.
"Această ţară are nevoie de pace şi unitate", a mai afirmat preşedintele ales, deoarece "nimeni nu vrea să trăiască într-o familie în care există discordie. Nimeni nu este interesat să trăiască într-o ţară divizată".
Fostul preşedinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva a ieşit învingător în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale desfăşurate duminică în Brazilia, informează AFP, care citează rezultatele oficiale aproape finale comunicate de Curtea Electorală Supremă.
Lula a obţinut 50,83% din voturi, comparativ cu 49,17% cât a obţinut rivalul său, actualul preşedinte de extremă dreapta Jair Bolsonaro, după numărarea a 99,1% din voturi, un procent pe care Curtea Electorală Supremă l-a declarat ca fiind suficient pentru a "defini matematic" rezultatul scrutinului, conform Reuters.
Victoria lui Lula reprezintă o revenire remarcabilă a politicianului de stânga brazilian, în vârstă de 77 de ani.
Este cel mai strâns scor dintre doi finalişti în cursa pentru funcţia de preşedinte de la reinstaurarea democraţiei în Brazilia, după dictatura militară (1964-1985). De asemenea, Jair Bolsonaro este primul preşedinte care candidează pentru un al doilea mandat şi care nu este reales după 1985.
Marja este mult mai strânsă decât preconizau sondajele, care deja subestimaseră scorul lui Jair Bolsonaro înaintea primului tur, care a avut loc pe 2 octombrie.
Lula atinsese o popularitate record la sfârşitul primelor sale două mandate (2003-2010), dar a căzut apoi în dizgraţie, trecând prin închisoare ca urmare a unor condamnări pentru corupţie, în cele din urmă anulate pentru viciu de formă.
După această victorie la limită, Lula va avea de-a face cu un parlament a cărui compoziţie înclină clar spre dreapta şi va trebui să creeze alianţe pentru a guverna.
Totodată, duminică au fost aleşi 12 guvernatori ai statelor braziliene. Printre aceştia se numără bolsonaristul Tarcisio de Freitas în statul Sao Paulo, cel mai populat şi mai bogat din Brazilia, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News