Azi, în lume. Știrile zilei de 8 noiembrie

Sursă foto: Unsplash (Adolfo Félix)
Sursă foto: Unsplash (Adolfo Félix)

DC News vă prezintă cele mai importante știri din lume.

396 de militari ucraineni, decoraţi de preşedintele Zelenski

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind acordarea de distincţii de stat pentru încă 396 de militari ucraineni. "Astăzi (luni, n.r.), am semnat un decret privind premierea eroilor noştri. 396 de militari ucraineni au fost decoraţi cu distincţii de stat. Sunt recunoscător fiecăruia dintre cei care luptă pentru Ucraina!" - a declarat preşedintele, într-un mesaj video difuzat luni seară. De asemenea, Zelenski şi-a exprimat recunoştinţa faţă de toţi cei care contribuie la victoria Ucrainei şi faţă de toţi partenerii care ajută poporul ucrainean să-şi apere libertatea.

Mihailo Podoliak, despre posibilitatea începerii negocierilor de pace după recucerirea Hersonului

Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, a declarat că este puţin probabil ca eliberarea Hersonului de sub ocupaţia trupelor ruse să devină un motiv direct pentru începerea negocierilor dintre Ucraina şi Rusia. Cu toate acestea, Podoliak a subliniat că acest pas (eliberarea Hersonului, n.r.) ar fi un semnal direct pentru începerea unor negocieri dintr-o poziţie de forţă, în care Kievul să poată cere ca ocupanţii să părăsească teritoriul Ucrainei. Abia acela va putea fi considerat motiv de reluare a procesului de negociere - consideră consilierul. "Există o poziţie oficială stabilită de preşedintele Zelenski. Este o poziţie foarte clară. Nu este despre Herson, Luhansk sau Doneţk, ci despre faptul că, pe teritoriul legal al Ucrainei, pe teritoriul de jure al Ucrainei - şi acesta este întregul teritoriu, inclusiv teritoriile ocupate - nu poate exista o enclavă pro-rusă. Pentru că aceasta nu ar fi o poziţie de negociere. Pentru că acest lucru va cauza doar o povară suplimentară asupra procesului care va urma după negocieri" - a explicat consilierul. Mihailo Podoliak este de acord că, atunci când, de exemplu, va fi eliberat Hersonul sau chiar Luhanskul ori Doneţkul sau partea ocupată a regiunii Zaporijjia, se va putea vorbi despre o poziţie de forţă. "Atunci, da, desigur, Ucraina va putea spune: vă propunem să părăsiţi întregul teritoriu în 72 sau 96 de ore, să vă retrageţi toate forţele armate. Da, poate exista o astfel de poziţie de forţă. Dar, oricum, aspectul cheie este că forţele de ocupaţie ruse trebuie să înceteze să mai fie pe teritoriul Ucrainei şi gata. După aceea, poate fi orice proces de negociere" - a mai menţionat Podoliak. Anterior, RBC a scris că Statele Unite şi NATO nu exclud începerea discuţiilor de pace privind războiul din Ucraina, dacă armata ucraineană recucereşte Hersonul.

Ministrul bulgar de externe s-a întâlnit cu omologul său macedonean, la Sofia

Ministrul interimar al afacerilor externe din Bulgaria, Nikolai Milkov, s-a întâlnit, marţi, la Sofia, cu omologul său din Republica Macedonia de Nord, Bujar Osmani. Şeful diplomaţiei bulgare a remarcat că vizita lui Osmani în Bulgaria se desfăşoară într-o perioadă foarte importantă, în care ambele ţări sunt supuse impactului crizelor cu care se confruntă: creşterea preţurilor resurselor energetice, perturbări ale lanţurilor de aprovizionare, ameninţări la adresa securităţii. "În acelaşi timp, relaţiile noastre au trecut prin perioade care pot fi caracterizate drept complicate. Să readucem agenda pozitivă a relaţiilor bilaterale, care pare să se fi pierdut în ultimele luni, de ambele părţi ale graniţei. Este un paradox că avem o viziune comună pentru dezvoltarea regiunii şi pentru dezvoltarea relaţiilor noastre bilaterale. Este un paradox că avem şi un mecanism de rezolvare a acestora, care este determinat de documentele bilaterale semnate - Tratatul din anul 2017 şi protocoalele dintre guvernele celor două ţări. Avem şi angajamente multilaterale semnate de toate statele membre ale Uniunii Europene şi, în acelaşi timp, există o atmosferă care nu este pozitivă în dezvoltarea relaţiilor noastre. Vom încerca să depăşim toate acestea prin aceasta vizită", a declarat ministrul bulgar de externe. Şefii diplomaţiilor celor două state au discutat şi despre rolul Bulgariei ca hub de gaze în Balcani, împreună cu construcţia interconectorului cu Grecia şi conexiunea dintre Kiustendil şi Jidilovo. "Contractul pentru interconectarea sistemului de gaze Kiustendil-Jidilovo este un succes", a confirmat Bujar Osmani. Ministrul macedonean de externe a precizat că valoarea schimburilor comerciale este în prezent de 710 milioane de euro, cu tendinţa de a ajunge la un miliard de euro până la finalul anului, ceea ce plasează Bulgaria pe locul cinci în privinţa comerţului cu Republica Macedonia de Nord.

Un ambasador al Cupei Mondiale din Qatar a afirmat că homosexualitatea este interzisă

Un ambasador al Cupei Mondiale de Fotbal din Qatar a afirmat că homosexualitatea este un rezultat al problemelor mintale şi a susţinut că fanii care vizitează statul din Golf trebuie să accepte regulile ţării. În declaraţiile sale pentru televiziunea germană ZDF, Khalid Salman a etichetat homosexualitatea drept interzisă, înainte ca interviul să fie cenzurat.

Accident în lanţ, 38 de maşini s-au tamponat lângă Vladivostok, în Rusia

Un carambol cu aproximativ 40 de maşini s-a produs marţi, lângă Vladivostok. Pe partea carosabilă s-a format polei, informează Centrul meteorologic din Vladivostok. 38 de maşini s-au tamponat, din cauza poleiului şi a neadaptării vitezei de circulaţie, la intrarea în Vladivostok, lângă satul Uglovoe, transmite Serviciul de presă al Direcţiei Generale pentru ţinutul Primorsk din cadrul Ministerului rus al Afacerilor Interne. Poleiul a generat carambolul, provocând accidente de amploare, iar traficul în această zonă este temporar restricţionat. Comunicatul MAI rus precizează că accidentul a avut loc în zona km 3 al Autostrăzii Habarovsk-Vladivostok, lângă Centura oraşului Vladivostok, pe podul rutier din zona Podgorodenka. Ministerul Afacerilor Interne a mai precizat că s-au înregistrat aproximativ şase accidente grave, în care au fost implicate mai multe maşini. În urma acestor incidente, două persoane au fost rănite, una dintre ele fiind minoră. Cauza accidentului a fost nerespectarea distanţei dintre vehicule de către şoferi.

Un poliţist bulgar a fost împuşcat mortal la frontiera cu Turcia

Un poliţist bulgar a fost ucis într-un schimb de focuri în zona Elhovo, în apropiere de graniţa Bulgariei cu Turcia. Schimbul de focuri cu patrula de frontieră a avut loc, în noaptea de luni spre marţi, într-o zonă împădurită. O persoană necunoscută a deschis focul asupra patrulei din care făcea parte un poliţist de frontieră şi un militar, care asigurau paza frontierei în zona satului Goliam Dervent. În urma împuşcăturilor, poliţistul de frontieră a murit pe loc, iar angajatul Ministerului Apărării a reuşit să se retragă şi nu a fost rănit. Poliţişti de frontieră au fost direcţionaţi imediat la locul incidentului. Autorităţile de frontieră din Turcia au fost sesizate despre incident, iar la linia frontierei de stat s-a desfăşurat o întâlnire, în scopul identificării şi reţinerii făptuitorului. Se presupune că autorul atacului se află pe teritoriul turc. Niciun imigrant ilegal nu a fost depistat în zonă. Ministrul interimar al afacerilor interne din Bulgaria, Ivan Demerdjiev, se deplasează la faţa locului. În urma tragicului eveniment, au fost anulate toate festivităţile prilejuite de marcarea oficială a sărbătorii naţionale a poliţiei - 8 noiembrie.

EULEX nu a preluat competenţele poliţiei, dar a întărit prezenţa patrulelor în nordul Kosovo

Unitatea de Poliţie (FPU) a EULEX nu a preluat responsabilităţile poliţieneşti în nordul Kosovo, dar a întărit prezenţa patrulelor de control în nord pentru a monitoriza situaţia şi se va angaja doar la "solicitarea explicită a Poliţiei Kosovo" - a comunicat EULEX, adăugând că misiunea îşi coordonează acţiunile cu celelalte două structuri de securitate din Kosovo - Poliţia kosovară şi KFOR. Acesta a fost răspunsul EULEX la întrebarea: În ce măsură este angajat EULEX în asigurarea securităţii în nordul Kosovo după retragerea poliţiştilor de etnie sârbă din Poliţia Kosovo şi dacă există posibilitatea ca misiunea europeană să fie angajată în asigurarea ordinii în nordul Kosovo. În comunicatul EULEX se adaugă că "misiunea rămâne vigilentă şi monitorizează cu atenţie toate evenimentele care pot afecta securitatea tuturor comunităţilor din Kosovo". De asemenea, EULEX a comunicat că FPU, formată din 105 poliţişti din Polonia "şi-a intensificat patrulele de control din nordul Kosovo pentru a înţelege mai bine situaţia", iar dacă va fi necesar, EULEX poate desfăşura o unitate suplimentară de poliţie, pentru a-şi întări prezenţa şi capacităţile operative pe teren. "Vom face tot ce este necesar pentru a menţine stabilitatea Kosovo şi în baza mandatului nostru vom contribui la securitatea tuturor locuitorilor Kosovo" - se precizează în comunicat şi se adaugă că reprezentantul EULEX de pe lângă Parchetul din Mitrovica şi consilierul EULEX de la Tribunalul din Mitrovica monitorizează cu atenţie situaţia din aceste două instituţii judiciare din Kosovo.

Turcia a interzis avioanelor ruseşti cu dublă înmatriculare să-i survoleze spaţiul aerian al ţării

Începând de la 1 noiembrie, autorităţile turce au interzis aeronavelor ruseşti cu dublă înmatriculare (înregistrate în două jurisdicţii) să zboare prin spaţiul aerian al Turciei, relatează Agenţia de presă RBC, citând surse din rândul a doi transportatori ruşi şi declaraţiile făcute de Anna Podgornaia, membru în Consiliul de administraţie al companiei Nordwind Airlines. Potrivit Annei Podgornaia, din cauza impunerii obligativităţii de a nu survola spaţiul aerian al Turciei, durata zborurilor, în special către Egipt, a crescut cu 20-30 de minute. În prezent, durata medie a unui zbor efectuat din Rusia către Egipt este de cinci ore şi cinci minute. Conducerea Ministerului rus al Transporturilor intenţionează să poarte convorbiri cu Turcia pe această temă, în viitorul apropiat, a declarat agenţiei un reprezentant al ministerului. La sfârşitul lunii mai, China a luat o decizie similară ce vizează avioanele Boeing şi Airbus ale transportatorilor aerieni ruşi, înmatriculate în două jurisdicţii. În luna martie, pe fondul sancţiunilor occidentale impuse industriei aviatice ruse, din cauza operaţiunilor militare din Ucraina, preşedintele Vladimir Putin a permis o dublă înregistrare a drepturilor asupra aeronavelor străine, închiriate de companiile autohtone. Legea a fost adoptată pentru îmbunătăţirea stabilităţii întregului sector de transporturi. Uniunea Europeană consideră că Rusia încălcă standardele internaţionale de securitate, permiţând transportatorilor săi să folosească aeronave deţinute de străini, fără un certificat corespunzător, ceea ce este interzis de Convenţia de la Chicago.

Preşedinta Comisiei Europene a promis sprijin suplimentar Republicii Moldova pentru a-şi acoperi nevoile de gaze şi electricitate

Preşedinta Comisiei Europene a promis sprijin suplimentar Republicii Moldova pentru a-şi acoperi nevoile de gaze şi electricitate. Ursula von der Leyen a vorbit la telefon cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, înaintea vizitei sale de săptămâna aceasta la Chişinău. Moldova se confruntă cu o criză energetică fără precedent, în condiţiile în care concernul rus Gazprom a redus considerabil livrările. Ţara vecină a rămas şi fără curentul electric pe care îl cumpăra din Ucraina şi din regiunea separatistă transnistreană, astfel încât acum peste 90 % din necesarul de energie al Republicii Moldova este importat din România.

Miniştrii de externe azer şi armean au participat la discuţii mediate de SUA, la Washington

Miniştrii de externe ai Armeniei şi Azerbaijanului au participat la discuţii mediate de SUA, la Washington, cu scopul de a îşi rezolva disputa pe tema teritoriului Nagorno Karabah. Negocierile au început cu doar câteva ore după cel mai recent schimb de focuri de armă între forţele armene şi azere, la graniţa dintre cele două.

Divergenţe de opinie la summitul climatic din Egipt

La conferinţa climatică a ONU, din Egipt, se evidenţiază divergenţe semnificative între opiniile ţărilor privind rolul gazului natural în viitor. Mai multe ţări africane doresc să exploateze resursa, într-un moment în care Europa face eforturi pentru a găsi rezerve. Cererea pentru gaze naturale a crescut de la începutul războiului din Ucraina. Europa s-a orientat spre importurile de gaz lichefiat din SUA şi Orientul Mijlociu, dar mai multe ţări africane consideră că dificultatea Europei reprezintă o oportunitate pentru ele. Acestea au prezentat planuri de a îşi exploata rezervele, ceea ce ar scoate milioane de oameni din sărăcie. Criticii susţin, însă, că recurgerea la gaz nu poate fi un plan pe termen lung. Deşi este mai puţin poluant decât cărbunele, Agenţia Internaţională pentru Energie a comunicat că începerea exploatării gazului nu este compatibilă cu obiectivele globale de a obţine emisii zero până la mijlocul acestui secol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel