DC News vă prezintă știrile zilei, 8 octombrie 2022, apărute la nivel mondial.
Partea rusă nu-i va grăbi pe partenerii săi străini să recunoască rezultatele referendumurilor din regiunile Lugansk şi Doneţk, Zaporojie şi Herson, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat pentru ziarul "Argumentî i Faktî". Lavrov a menţionat că a trecut puţin timp din momentul în care au avut loc referendumurile şi au fost anunţate rezultatele. În opinia sa, partenerii străini vor avea nevoie de timp pentru a realiza noile realităţi geopolitice. Astfel, ministrul a comentat întrebarea cât de important este pentru Rusia ca rezultatele votului din aceste regiuni să fie recunoscute de alte ţări şi dacă aceasta poate face obiectul unor negocieri diplomatice. Amintim că Lavrov a declarat anterior că recunoaşterea de către ţările occidentale a intrării celor patru noi regiuni în componenţa Federaţiei Rusă nu are o semnificaţie fundamentală pentru Moscova.
Poliţia bulgară a depistat un nou transport de migranţi ilegali pe autostrada Trakia. După o urmărire de la Plovdiv la Sofia a fost reţinut şoferul unui autoturism în care se deplasau patru cetăţeni străini. O maşină de patrulare a poliţiei a fost lovită în timpul urmăririi. Nu au fost înregistraţi răniţi. Poliţiştii i-au reţinut şi pe cei patru migranţi în Sofia. Potrivit primelor informaţii, maşina era condusă de un cetăţean bulgar cu antecedente penale. Bărbatul nu a oprit la semnalul poliţiştilor din Plovdiv. Migranţii au declarat că sunt din Maroc.
Purtătoarea de cuvânt a Forţelor de Apărare din sudul Ucrainei, Natalia Humeniuk, a declarat că armata ucraineană continuă să zădărnicească planurile invadatorilor ruşi de a trimite rezerve spre sud. RBC notează că Podul Crimeii a fost afectat, sâmbătă, de un incendiu de amploare, precedat de o explozie. Humeniuk a reacţionat la cazul respectiv şi a făcut aluzie la posibila implicare a Forţelor Armate ale Ucrainei, remarcând că "apărătorii noştri distrug planurile invadatorilor de a trimite rezerve spre sud". "Faptul că nu vor putea folosi o altă arteră de transport, în special ruta feroviară, ne convine destul de mult" - a Natalia Humeniuk.
Premierul Macedoniei de Nord, Dimităr Kovacevski, a comentat deschiderea Clubului cultural bulgar "Ţarul Boris III", în oraşul macedonean Ohrid.
"Condamn deschiderea unui centru cultural care poartă numele Ţarului Boris al III-lea, deşi a fost deschis de către cetăţeni ai Republicii Macedonia de Nord. Consider că aceasta este o provocare care nu aduce niciun beneficiu", a declarat Kovacevski. În opinia sa, deschiderea unui centru cultural ar trebui să poarte numele unei personalităţi care a unit oamenii, nu cineva faţă de care cetăţenii au sentimente negative. La deschiderea oficială a clubului, circa o sută de persoane au organizat un protest, la care au scandat "bulgarii - tătari şi fascişti". Unii dintre manifestanţi au aruncat cu ouă şi cu pietre în clădirea în care se află clubul bulgar. Protestatarii au purtat şi pancarte cu inscripţii împotriva Bulgariei şi apeluri împotriva Uniunii Europene, care a susţinut "cererile fasciste ale Bulgariei". Ministrul macedonean de interne, Oliver Spasovski, a susţinut protestul.
"Eu înţeleg protestul cetăţenilor şi condamn personal deschiderea unui astfel de club în Republica Macedonia de Nord şi în special la Ohrid. Suntem o ţară care s-a născut în timpul Luptei de Eliberare Naţională şi aceste câştiguri trebuie păstrate şi protejate. Numai în acest mod se protejează o ţară", a subliniat Spasovski, adăugând că trebuie găsite "mecanismele necesare de sancţionare, inclusiv prin anularea înregistrării acestor societăţi", orice încalcă sentimentele naţionale ale poporului macedonean. La deschiderea clubului cultural au fost prezenţi diplomaţi bulgari, inclusiv ambasadorul Bulgariei la Skopje, Anghel Anghelov.
Mihailo Podoliak, consilier al şefului Biroului Preşedintelui de la Kiev, a reacţionat la incendiul semnalat pe podul Kerci, care leagă Crimeea anexată de teritoriul Rusiei - scrie RBC. "Crimeea, podul, începutul. Tot ce este ilegal trebuie distrus, tot ce este furat trebuie returnat Ucrainei, toată ocupaţia rusă trebuie alungată" - a scris Podoliak pe Twitter. Anterior, consilierul ministrului afacerilor interne de la Kiev, Vadim Denisenko, de asemenea, a remarcat că deteriorarea podului peste strâmtoarea Kerci complică semnificativ furnizarea a tot ceea ce este necesar ocupanţilor din peninsulă, inclusiv arme. Potrivit consilierului, pentru Ucraina, acest lucru (deteriorarea podului, n.r.) este un "mare plus". Amintim că ocupanţii ruşi au suspendat traficul rutier şi feroviar pe Podul Crimeii, din cauza unui incendiu de amploare izbucnit sâmbătă dimineaţă. Potrivit părţii ruse, "un rezervor de combustibil a luat foc pe una dintre secţiunile podului".
Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a declarat după reuniunea informală a Consiliului European de la Praga, că, în cazul în care Europa nu controlează creşterea preţurilor în mod solidar, criza energetică ar putea scăpa foarte repede de sub control şi se poate transforma într-o criză socială şi politică cu toate consecinţele. Potrivit şefului statului bulgar, atunci când vine vorba de sancţiunile impuse de UE, este necesară o analiză cuprinzătoare a consecinţelor pe termen mediu şi lung, pentru ca acestea să nu afecteze ireversibil economia europeană. "Când vorbim despre sancţiuni, trebuie să fie clar că nu vom permite sancţiuni care dăunează energiei şi economiei Bulgariei", a subliniat Rumen Radev, adăugând că în cadrul pregătirilor pentru actualul Consiliu European, Bulgaria a prevenit cu succes includerea energiei nucleare în acest pachet de sancţiuni. În ceea ce priveşte problema plafonării preţurilor la gazele naturale, preşedintele bulgar a indicat că există dorinţa de a face faţă crizei preţurilor, dar încă sunt discutate mecanisme şi paşi concreţi.
Guvernul haitian solicită forţe militare internaţinale pentru a restabili securitatea în ţară, în contextul în care grupările infracţionale înarmate controlează în continuare ţara. Principalul port din ţară folosit pentru alimentarea cu combustibili a fost blocat. Ministrul haitian de externe a cerut sprijin în cadrul Summitului Americilor, eveniment ce se încheie astăzi în capitala peruviană, Lima. Printre problemele apărute pe fondul blocării principalului punct de intrare pentru importurile de combustibil este lipsa apei îmbuteliate, fiind confirmate recent cazuri de holeră. Spitale, unităţi economice, inclusiv şcoli au fost nevoite să îşi suspende activitatea. Controlul pe care puternicele grupări infracţionale îl exercită asupra ţării se agravează. În ultimele lunii, localnicii din mai multe suburbii ale capitalei Port-au-Prince au fost nevoiţi să se baricadeze în case pentru a se feri de luptele de stradă. Haiti rămâne, de asemenea, blocată într-un vacuum politic în urma asasinării preşedintelui Jovenel Moise, anul trecut.
Guvernatorul regiunii sud-ucrainene Mikolaiv, Vitali Kim, a confirmat incendiul de la Podul Crimeii, care leagă peninsula anexată de partea continentală a Rusiei. Oficialul a postat pe Telegram şi o înregistrare video, în care se vede o parte a podului cuprinsă de flăcări. De asemenea, în imagini se văd incendiate mai multe cisterne transportatoare de combustibil folosite, probabil, de trupele de ocupaţie pentru aprovizionarea unităţilor de pe frontul din Ucraina. Amintim că primele informaţii privind incendiul de la Podul Crimeii au fost postate pe Telegram de portalul de ştiri InformNapalm, sâmbătă dimineaţă, la ora 6:40, scrie Rador. Imaginile respective indicau că ar fi în flăcări un segment de cale ferată din podul respectiv. Deocamdată, informaţiile nu au fost confirmate la nivel oficial nici de Kiev, nici de Moscova.
SUA au anunţat instituirea unor noi măsuri de control privind exportul de componente de calculatoare către China pentru a împiedica Beijingul să folosească tehnologii în cadrul armatei sale. Companiile americane vor avea interdicţii privind vânzarea către firme chineze a unor anumite categorii de cipuri folosite de supercomputere şi în sectorul inteligenţei artificiale. Restricţiile vizează, de asemenea, companiile străine care utilizează echipamente americane. Washingtonul se află într-o cursă cu China în privinţa controlului fluxurilor de aprovizionare cu semiconductori.
Autorităţile ucrainene anunţă descoperirea a două cimitire în oraşul Liman, recent eliberat de sub controlul ocupanţilor ruşi. Liman, localitate din estul regiunii Doneţk, a fost eliberată de sub controlul forţelor ruse în urmă cu o săptămână. Corespondentul BBC transmite că guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko, a declarat că la unul dintre cimitire sunt aproximativ două sute de morminte, unde se crede că sunt îngropaţi civili. Celălalt este o groapă comună, unde s-ar putea afla îngropaţi atât civili, cât şi soldaţi. Kirilenko a precizat că autorităţile au început o anchetă şi, în curând, se va proceda la deshumarea trupurilor neînsufleţite. Guvernatorul a cerut oamenilor din zonă să nu speculeze cu privire la cauzele deceselor până când experţii nu vor ajunge la o concluzie. Ucraina a acuzat în mod repetat Rusia că a comis crime de război împotriva civililor din zonele ocupate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu