Premierul Marcel Ciolacu a spus că se va schimba Legislația în domeniul asistenței sociale.
'Astăzi, avem în dezbatere Legea pentru modificarea legislației privind asistența socială. După cum am promis, începem să reformăm din temelii întregul sistem al asistenței sociale. Acesta este primul pas! Prin noul cadru legislativ, cu certitudine, cazuri, precum cele ale azilelor groazei din ultimele luni, nu vor mai putea exista! Noua lege vine cu schimbări majore. Noua lege vine cu înăspriri ale criteriilor de acreditare și licențiere a serviciilor sociale.', a declarat premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern de vineri dimineață.
'Nu mai permitem funcționarea unui centru social fără vizita specialiștilor în teren, în cel mult 15 zile de la transmiterea cererii de licențiere! Licența provizorie se reduce de la 12 luni la 3 luni și, de asemenea, introducem controale inopinate. Pentru că furnizorii trebuie să respecte constant legea, nu doar când se licențiază, în premieră, introducem sancțiuni penale pentru încălcările noii legislații. Amenzile cresc până la 100.000 de lei!', a mai zis Marcel Ciolacu.
Premierul Marcel Ciolacu ar urma să meargă, la începutul săptămânii viitoare, pe şantierul Autostrăzii Moldovei. El a subliniat, vineri, că, dacă autostrada respectivă ar fi fost finalizată, în prezent tranzitul din Ucraina s-ar fi realizat cu uşurinţă.
'Avem două proiecte de hotărâri privind despăgubiri pentru declanşarea procedurilor de expropriere în cazul a două proiecte majore: lotul IV al autostrăzii Sibiu - Piteşti şi magistrala de metrou M6 1 Mai - Aeroportul Henri Coandă. Mi-aş dori, săptămâna viitoare, domnule ministru, să mergem împreună şi pe Autostrada Moldovei, marţi sau miercuri. Dacă am fi avut astăzi Autostrada Moldovei, tranzitul din Ucraina ar fi fost unul lejer', a spus premierul, în debutul şedinţei de Guvern.
Pe ordinea de zi a şedinţei Executivului de vineri figurează alocări de sume pentru exproprierea unor imobile în vederea lucrărilor de utilitate publică de interes naţional 'Autostrada Sibiu - Piteşti' - Secţiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeş şi 'Legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă - Otopeni (Magistrala 6. 1 Mai - Otopeni)'.
Guvernul urmează să discute în şedinţa de vineri mai multe acte normative, între care cele referitoare la stabilirea condiţiilor pentru eliberarea permisului de conducere internaţional, la decontarea cheltuielilor pe lunile mai-iunie cu hrana şi cazarea cetăţenilor refugiaţi din Ucraina, având în analiză şi normele metodologice privind acordarea facilităţilor de transport pentru elevi şi studenţi.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, proiectul de hotărâre pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice stabileşte, între altele, condiţiile pentru eliberarea permisului de conducere internaţional şi prevede că nu vor putea fi înmatriculate autovehiculele şi remorcile reclamate ca fiind furate în România sau în străinătate şi cele date în urmărire de către structurile Poliţiei Române ori de autorităţile altor state.
De asemenea, Executivul are pe agendă proiectul de hotărâre pentru alocarea de la Fondul de rezervă bugetară a unei sume pentru plata cheltuielilor aferente lunilor mai-iunie 2023 cu hrana şi cazarea cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina.
Tot din Fondul de rezervă bugetară, se prevede într-un alt proiect de hotărâre, se va suplimenta cu suma de 50.000.000 lei bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene pe anul 2023 în vederea asigurării necesarului de finanţare de la bugetul de stat a cererilor de plată/rambursare către beneficiarii Programului Operaţional Infrastructură Mare.
De asemenea, un alt act normativ de pe ordinea de zi a Guvernului prevede repartizarea sumei de 331.027.626,13 lei către bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale pentru finanţarea instituţiilor publice de spectacole din subordine - teatre, opere şi filarmonici. Executivul mai discută, în primă lectură, proiectul pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul asistenţei sociale.
Totodată, Guvernul urmează să aprobe un proiect de hotărâre privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei care prevede suplimentarea numărului maxim de posturi pentru instanţele judecătoreşti cu 17 posturi de asistenţi judiciari, precum şi a numărului maxim de posturi pentru Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie cu trei funcţii publice de execuţie de specialist IT.
Un act normativ aflat pe ordinea de zi se referă la reorganizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, propunându-se eliminarea din structura organizatorică a instituţiei a Direcţiei monitorizare implementare spitale regionale, cu 16 posturi, precum şi reducerea a 12 posturi aferente cabinetelor secretarilor de stat.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului, ministerul va funcţiona cu un număr maxim de 421 posturi, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetului ministrului.
Alte proiecte de hotărâre de guvern se referă la modernizarea infrastructurii de distribuţie a energiei electrice şi de alimentare cu apă şi canalizare în Portul Constanţa, precum şi la obiectivul de investiţii 'Master planul infrastructurii rutiere şi de acces a Portului Constanţa - extinderea, modernizarea şi reabilitarea drumurilor şi pasajelor din Portul Constanţa'.
Potrivit sursei citate, Executivul mai are pe agendă aprobarea alocării unor sume pentru exproprierea unor imobile în vederea lucrărilor de utilitate publică de interes naţional 'Autostrada Sibiu-Piteşti' - Secţiunea 4 Tigveni-Curtea de Argeş şi 'Legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă- Otopeni (Magistrala 6. 1 Mai - Otopeni)'. Guvernul discută în şedinţa de vineri şi un proiect de hotărâre referitor la organizarea şi funcţionarea Comitetului Tehnico-Economic pentru Societatea Informaţională.
Potrivit unui alt act normativ, Executivul urmează să-l revoce din funcţia de membru în Consiliul director al Fondului Român de Dezvoltare Socială pe Florin-Alexandru Zaharia, reprezentant al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, şi să o numească în acest post pe Mălina Gonţ.
De asemenea, urmează să fie aprobată rechemarea şi numirea unor consuli generali. Tot în şedinţa de vineri, Guvernul are în analiză proiectele de hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport pentru elevi şi privind acordarea facilităţilor de transport intern feroviar şi cu metroul pentru studenţi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu