Cel mai mare producător de îngrășăminte din România, Azomureș, și-a suspendat parțial producția din cauza prețurilor la energie. Recent, a anunțat că ar continua discuțiile cu Gazprom cu privire la o aprovizionare a combinatului cu gaz, deși nu se știe dacă poate face acest lucru.
Toma Petcu, preşedintele Comisiei pentru transporturi şi infrastructură din Senat, a afirmat, miercuri, în emisiunea ”De Ce Nu în România?”, că ”Problema din energie nu este doar în România sau declanșată din România. Problema din energie pentru noi este mai cruntă pentru că noi, având această protecție a neliberalizării totale a prețurilor la energie și gaze, a trebuit să trecem de la un tarif de 30 - 40 de euro pe megawatt/oră, la curent electric, la 150 euro pe MWh. Statele europene, precum Germania sau Franța, au trecut de la un tarif de 80 - 90 de euro la 150 de euro, deci pentru ei diferența a fost mult mai mică, iar impactul nu a fost atât de mare în economie, dar chiar și aceste state au creat mecanisme de protecție.”
Cu referire la zona economică macro, Toma Petcu a precizat, când a ajuns la Azomureș, că ”trebuie să știm că Azomureș și-a vândut cantitățile de gaze contractate în momentul în care au considerat că nu mai este eficient să producă, e mai eficient să vândă gazele - și aici cred că autoritățile trebuie să spună ce s-a întâmplat și dacă este corect cum s-a întâmplat”. După ce jurnalistul Val Vâlcu a intervenit, cerând o clarificare asupra acestui ultim aspect, Toma Petcu a declarat: ”A contractat (n.r. gazele) la începutul anului 2021 și, când tarifele au luat-o razna și prețurile au crescut foarte mult, iar costurile de producție și prețurile la care vindeau îngrășămintele nu mai aveau sens, au vândut cantitățile de gaze pe care le contractaseră”.
După ce Val Vâlcu l-a introdus pe Daniel Zamfir, președintele Comisiei economice din Senat, spunându-i că ”Azomureș, pe care-l plângem și-l sprijinim moral, a preferat să facă profit din gaze în loc să facă îngrășăminte”.
”Nu au comis nicio ilegalitate” remarcă Daniel Zamfir, deși vede o problemă de moralitate. ”Suntem în situația în care o companie foarte importantă pentru agricultura românească nu va mai produce îngrășăminte, asta e consecința. La Slatina, iarăși e o situație nefericită. Ce n-am înțeles eu din această OUG (...) este cum sprijină marii producători. Prevede măsuri de plafonare și compensare pentru consumatorii casnici și IMM...” a spus Daniel Zamfir. ”Nu acoperă marii producători” a intervenit Toma Petcu. ”Oricum, efortul e colosal” a continuat el. ”Eu zic să nevoia este urgentă” este de părere Daniel Zamfir, spunând că măsurile au venit pe un fond de așteptare.
Vezi mai mult în video de la minutul 11:28:
La sfârşitul lui 2021, conducerea celui mare producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România, Azomureș, anunţa, printr-un comunicat de presă, că a oprit temporar instalaţiile de pe platformă, din cauza preţului ridicat la energie, specificând că va relua producția ”dacă și când condițiile pieței o permit”. Azomureş a motivat funcţionarea la jumătate de capacitate prin faptul că nu poate produce îngrăşăminte la preţuri accesibile distribuitorilor şi fermierilor.
Azomureş rămâne în istorie ca fiind cel mai important producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România. Combinatul furnizează materii prime (uree şi melamină) pentru mai multe obiective industriale din România, producţia anuală în condiţii normale de funcţionare fiind de 1,6 milioane de tone de îngrăşăminte, aproximativ 75% din producţie fiind destinată fermelor româneşti.
Citește și: EXCLUSIV Florin Spătaru, anunț despre AZOMUREȘ. ”Trebuie să privim și în viitor”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu