Azovstal, mini fortăreaţa din Mariupol unde ucrainenii REZISTĂ contra Rusiei: "Sub oraş e un alt oraş"

Povestea celor care au supraviețuit la Azovstal: Copiii desenau mâncare pe pereți pentru că nu aveau ce să mănânce Fotografie creată de Алесь Усцінаў, de la Pexels
Povestea celor care au supraviețuit la Azovstal: Copiii desenau mâncare pe pereți pentru că nu aveau ce să mănânce Fotografie creată de Алесь Усцінаў, de la Pexels

Cu mult înainte ca fabrica Azovstal din Mariupol să devină un câmp cheie de luptă din Ucraina, a jucat un rol determinant în economia oraşului port. Fiind una dintre cele mai mari fabrici metalurgice din Europa, aceasta producea anual peste 4 milioane de tone de oţel şi avea mii de angajaţi, susţinând astfel financiar mii de familii. 

Astăzi, însă, în contextul războiului devastator pornit de Rusia în Ucraina, fabrica nu mai produce oţel, ci a devenit adăpost, dar şi locul ultimei rezistenţe pentru mii de luptători ucraineni, mulţi dintre ei chiar din Batalionul Azov, una dintre cele mai abile şi controversate unităţi militare. 

Conform consiliului local din Mariupol, în acest moment sunt 1000 de civili care se ascund în reţeaua de tuneluri de sub fabrică. 

Un oraş sub oraş

 

Azovstal a fost construită iniţial la începuturile erei sovietice şi a fost apoi reconstruită după ce naziştii au ocupat Mariupolul între 1941 şi 1943. Actualmente, are o suprafaţă de aproximativ 6 km pătraţi la malul mării. 

"Sub oraş, mai este practic un oraş", a declarat Yan Gagin, consilier al grupului separatist pro-Moscova Republica Populară Donetsk, conform Washington Post.

Gagin a enţionat că subteranele fabricii au fost construite pentru a rezista bombardamentelor şi blocadelor, dar şi că are un sistem propriu de comunicaţii care îi avantajează pe apărători, chiar dacă ar fi depăşiţi numeric. 

Mariana Budjeryn, expert la Centrul Belfer pentru Ştiinţă şi Afaceri Internaţionale de la Şcoala Kennedy a Harvard, a transmis că situaţia din Mariupol este "fără speranţă", pornind de la informaţiile care ies din oraş. 

"Oraşul a fost asediat încetul cu încetul, iar zonele care se aflau sub controlul forţelor ucrainene au fost sufocate. Probabil că singurul avantaj tactic şi de securitate aparţine forţelor care apără fabrica şi care dau acolo ultima luptă. Este o mini fortăreaţă", a spus aceasta. 

Tocmai de aceea, o eventuală victorie a ruşilor la Azovstal ar fi extrem de bine văzută la Kremlin, mai ales după ce au eşuat în cucerirea Kievului. Forţele ruseşti s-au regrupat în estul Ucrainei cu un plan aparent de cucerire a regiunilor Lugansk şi Donetsk. În plus, capturarea Mariupolului ar însemna şi o punte terestră între Rusia şi Crimeea, peninsula anexată de ruşi în 2014. 

Nu e prima dată când sunt conflicte militare la Azovstal 

 

Producţia la Azovstal a început în 1933, dar în mai puţin de 10 ani, Mariupolul a fost invadat de trupele germane în Al Doilea Război Mondial. În 1944, la doar un an după ce nemţii au plecat, fabrica era din nou aproape pusă pe picioare şi a devenit o parte profitabilă din industria de oţel a Uniunii Sovietice. 

Aproape 70 de ani mai târziu, muncitorii de la Azovstal s-au organizat pentru a prelua forţat controlul asupra oraşului de la separatiştii pro-ruşi în 2014. Rezistenţa, într-un oraş în care mulţi vorbesc rusa şi chair au votat pentru politicieni prieteni ai Moscovei, a surprins multă lume. 

Spre exemplu, Rinat Akhmetov, cel mai bogat ucrainean şi proprietarul Metinvest, a fost membru al Parlamentului din partea Partidului Regiunilor, pro-Moscova. Dar în 2014 acesta a fost împotriva separatiştilor, iar în 2022 a condamnat categoric războiul şi a finanţat guvernul cu 34 de milioane de dolari. 

Cu toate astea, luptele de acum au dus la prima închidere completă a fabricii de la ocupaţia nazistă. Enver Tskitishivili, CEO-ul Azovstal, a declarat că "ne vom întoarce în oraş, vom reconstrui şi revitaliza fabrica. Va merge şi va readuce glorie Ucraine, aşa cum a făcut-o mereu. Pentru că Mariupol este Ucraina, Azovstal este Ucraina". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel