Pentru liceeni, săptămâna a început cu filme documentare. Adolescenții din mai multe orașe au avut ocazia de a viziona și de a discuta alături de regizori de film subiecte relevante pentru societatea de azi, cum ar fi starea agriculturii sau corupția din perioada de tranziție. Toate acestea în cadrul primului festival de filme documentare organizat de liceeni, AdDOC.
Cele trei documentare incluse în secțiunea acestei săptămâni, numită Baba oarba, sunt Afară, regizat de Andrei Schwartz, Kapitalism, rețeta noastră secretă, realizat de Alexandru Solomon și Varză cartofi și alți demoni, un experiment social trăit și documentat de Șerban Georgescu.
De ce „baba oarba” ne explică liceenii în broșura dedicată festivalului: “Așa cum unul dintre jucători este legat la ochi, la fel și unul sau mai mulți dintre protagoniștii fiecărui film din categorie, doar că-n jurul minții. Fie că această eșarfă conceptuală reprezintă, în cazul filmelor, constrângerile impuse de societate, moștenirea comunistă sau lipsa unei viziuni, toți jucătorii pe care vi-i aducem pe ecrane au ceva în comun- se mișcă haotic, n-au idee unde au ajuns și, implicit, cum să se descurce.”
Șerban Georgescu, regizorul filmului „Varză, cartofi și alți demoni” a participat la proiecții în București, unde, printre multe alte povești, le-a spus elevilor: “Cred că prin ochii acestui film, România se vede puțin altfel. Cu oameni capabili să-și articuleze problemele, cu oameni muncitori, cu oameni care înțeleg ceea ce se întâmplă, o țară în care oamenii nu așteaptă să vadă ce se va întâmpla.”
Iar Alexandru Solomon, regizorul filmului „Kapitalism, rețeta noastră secretă”, a răspuns la întrebarea unei eleve, ”Ce putem să facem noi, ca tânără generație, pentru a contribui la construirea unei societăți în care să trăim mai bine?”
"În primul rând, să fiți informați. Să căutați alte surse de informare în afara televiziunii și a mass-media influențate de diverse interese și să le judecați critic. [Filmul documentar este o asemenea alternativă.] De asemenea este important să aveți un sistem de valori. În societate trebuie să conviețuim și ideea e să nu faci altuia ce nu ți-ar plăcea să pățești tu. Deci replica unui personaj din film: “'ca să ai succces trebuie să furi' nu e valabilă. Fiți critici și implicați."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu