Iată cum puteți obține babka, un cozonac cu cremă de ciocolată și plin de sirop.
Pentru aluat:
500 grame de făină
100 grame zahăr tos
10 grame drojdie uscată
3 ouă mari
120 ml apă
o linguriță de sare
150 grame de unt, la temperatura camerei
Pentru umplutura de ciocolată:
200 grame de ciocolată amară
115 grame de unt
80 ml smântână grasă pentru frișcă
60 ml zahăr pudră
30 grame pudră de cacao
un vârf de sare
Pentru sirop:
120 ml apă
100 grame de zahăr tos
Pentru obținerea aluatului de babka amestecați ingredientele uscate (făina, zahărul, drojdia și sarea) în bolul mixerului.
Adăugați ouăle și apa, și amestecați ușor, până obțineți un aluat omogen. Adăugați untul, pe care l-ați tăiat în cuburi, rând pe rând, și continuați să amestecați până când ajungeți la un aluat fin și elastic.
Mutați aluatul obținut într-un vas uns în prealabil cu ulei, acoperiți-l cu o folie alimentară și lăsați-l la frigider o jumătate de zi sau chiar peste noapte, dacă v-ați apucat de babka mai târziu.
După ce îl scoateți de la rece, lăsați-l să se mai ”odihnească” la temperatura camerei pentru 30-60 de minute.
Pentru a obține crema, într-o cratiță medie se pun ciocolata, untul, smântâna, pudra de cacao, zahărul și sarea și se aduc la fierbere la foc moderat.
Reduceți focul la mic și amestecați până când se topește și este complet netedă.
Se transferă într-un castron și se lasă deoparte pentru a se răci. Se va îngroșa și va deveni tartinabilă pe măsură ce se răcește.
O puteți pune în frigider pentru o scurtă perioadă de timp până când obțineți o consistență tartinabilă.
Aluatul obținut înainte se împarte în două părți egale, care se întind cu ajutorul sucitorului. Cu o spatulă se unge aluatul cu crema de ciocolată, apoi se rulează asemenea unei rulade. Cu un cuțit zimțat tăiați rulada pe lungime, împărțind astfel rulada în două părți pe care le împletiți, creând astfel babka, pe care o mai lăsați în pentru 60-90 de minute în tava pregătită cu hârtie de copt, până își dublează volumul.
Tava cu babka se introduce în cuptorul preîncălzit la 175 de grade Celsius, unde se coace pentru 30-35 de minute.
Într-o cratiță mică, la foc mediu, fierbeți apa cu zahărul, iar după ce s-a răcit se unge babka, atunci când este călduță.
Poftă bună!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu