BAC TOAMNĂ 2016. Un număr de 42.261 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru sesiunea de toamnă (august-septembrie) a examenului de Bacalaureat, care începe marţi, cu probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, a informat Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS) prin intermediul unui comunicat.
Cele două probe se vor desfăşura în intervalul 16-17 august. Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională va avea loc între 17-19 august, urmând ca ultima probă orală - evaluarea competenţelor digitale să aibă loc pe 18 şi 19 august.
Dintre cei 42.261 de absolvenţi de liceu înscrişi, 27.848 provin din promoţia curentă, iar 14.413 din seriile anterioare. De asemenea, 39.815 de candidaţi au absolvit o formă de învăţământ la zi, 1.027 - la seral, iar 1.419 - la frecvenţă redusă. În prima sesiune au fost declaraţi respinşi 41.037 de candidaţi (toate promoţiile). Ministerul a menţionat că subiectele pentru probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale, cu un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute.
Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional: experimentat, avansat şi mediu.
Candidatul care refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una din probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale se consideră că nu a susţinut proba. Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; susţinerea tuturor probele scrise şi nota 5 la fiecare dintre acestea; obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.
Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.
Examinările scrise din a doua sesiune încep luni, 22 august, cu proba la Limba şi literatura română şi continuă marţi, 23 august, cu proba Limba şi literatura maternă, respectiv miercuri, 24 august, cu proba obligatorie a profilului.
Testele scrise se încheie vineri, 26 august, cu proba la alegere a profilului şi specializării. Afişarea primelor rezultate (până la ora 16:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16:00 - 20:00) vor avea loc pe 29 august, iar afişarea rezultatelor finale este programată pentru data de 1 septembrie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci