Probele scrise ale examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie, au început luni cu testul de Limba şi literatura română - proba scrisă, potrivit calendarului aprobat de MEN. DC News va publica baemele primei probe ale examenului de Bacalaureat începând cu orele 15,00.
Vazi AICI baremele de la Limba română
Vezi AICI subiectele de la Limba română
UPDATE: La proba scrisă la Limba şi literatura română, profilul real, elevii au avut primit un fragment din poezia „Alt cântec" de Adrian Maniu, având de răspuns la nouă întrebări referitoare la elemente ale textului, precum rolul cratimei, elemente care conturează dimensiunea temporală a imaginarului poetic, precizarea a două motive literare, prezentarea semnificaţiei a două figuri de stil sau ilustrarea a două trăsături ale genului liric.
Textul poeziei este următorul:
Sufletul meu, nufăr pe ape,
Gândul de-acum, val moleșit,
Viața zadarnic vrea să mă-ngroape.
Totu-i sfârșit.
Dragostea mea, apă înceată și verde
Între nămoalele moi,
Sufletul meu albele foi își pierde,
Albele foi.
Vreau înserări triste ca boli nesfârșite;
Palide zări, soare rănit,
Căzut în noaptea care-l înghite...
Totu-i sfârșit.
Stelele reci, vie ca-n orișice seară,
Meargă pe drum, cum de veacuri rotesc,
Iară, povară,
Pe negrul ceresc.
Sufletul meu intră ca nufăru-n ape,
Tot mai adânc, în el, adâncit...
Totu-i departe, totu-i aproape ...
Totu-i sfârșit.
La al doilea subiect, candidaţii au avut de redactat un text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre rolul comunicării în reuşita unui proiect de echipă.
La al treilea subiect, elevii au avut de scris un eseu de 600-900 de cuvinte în care să prezinte particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-un text aparţinând lui Ioan Slavici sau lui Liviu Rebreanu.
La profilul real de la BAC Română 2017, la subiectul I, elevii au primit poezia „Alt cântec" de Adrian Maniu. Pornind de la acest text, ei au avut de răspuns la mai multe întrebări.
Bacalaureat 2017. Limba română, subiecte și bareme. Marţi, 27 iunie, se va desfăşura probă la Limba şi literatura maternă - E) b), iar miercuri, 28 iunie, va avea loc proba obligatorie a profilului - E) c). Ultima probă scrisă din această sesiune, probă la alegere a profilului şi specializării - E) d), este programată vineri, 30 iunie.
Potrivit unui comunicat de presă al MEN, pentru susţinerea probelor scrise, în cele 439 de centre de examen, s-au înscris peste 135.000 de candidaţi din toate promoţiile.
Bacalaureat 2017. Limba română, subiecte și bareme. Totodată, la proba E) b) - Limba şi literatura maternă sunt aşteptaţi peste 6.300 de candidaţi care-şi vor redacta tezele într-una din următoarele limbi: maghiară, germană, ucraineană, sârbă, slovacă, turcă, italiană şi croată.
Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 5 iulie (până la ora 16,00). În aceeaşi zi vor putea fi depuse contestaţiile, în intervalul orar 16,00-20,00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 10 iulie.
Accesul candidaţilor în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul 7,30 - 8,30 pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie.
Bacalaureat 2017. Limba română, subiecte și bareme. Timpul destinat redactării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. 'Pentru rezolvarea subiectelor candidaţii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru.
Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen.
Elevii NU au voie sa vorbeasca intre ei sau cu exteriorul si nici sa schimbe intre ei foi de lucrare, ciorne, notite sau orice alte materiale care pot fi folosite la rezolvarea subiectelor.
[citeste si]
Bacalaureat 2017. Limba română, subiecte și bareme. În conformitate cu prevederile metodologice, în urma evaluării lucrărilor contestate 'nota iniţială se poate modifica, după caz, prin creştere sau descreştere, prin nota acordată la contestaţii.' Cu alte cuvinte, nota comisiei de contestaţii este finală, întrucât nu se mai aplică regula celor 0,5 puncte diferenţă între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii.
Bacalaureat 2017. Limba română, subiecte și bareme. Prezent la videoconferinţa cu membrii comisiilor judeţene, preşedinţii centrelor de examen şi cei ai centrelor zonale de evaluare, organizată duminică, la sediul MEN, ministrul Pavel Năstase a solicitat asigurarea condiţiilor optime în raport cu prognozele meteorologice pentru fiecare zi în parte.
Bacalaureat 2017. Limba română, subiecte și bareme. 'În acest sens, în sălile de examen trebuie asigurată o climatizare corespunzătoare, în funcţie de posibilităţile şi dotările spaţiilor respective, dar şi apă potabilă atât pentru profesorii din comisii, cât şi pentru candidaţi. De asemenea, la nivelul tuturor centrelor de examen trebuie să existe asistenţă medicală permanentă', mai susţine aceeaşi sursă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci