Bacalaureat 2024. Cu ce obiecte nu au voie elevii să vină la examen

Freepik
Freepik

Absolvenţii de clasa a XII-a încep luni, 1 iulie, probele scrise la examenul de Bacalaureat. Iată obiectele cu care nu au voie să intre în sala de examen. 

Publicitate

Luni, 1 iulie, va fi susţinută prima probă scrisă, la Limba şi Literatura Română. Candidaţii vor avea acces în sala de examen până la ora 8:30, urmând ca proba să înceapă de la ora 9:00. Elevii vor avea la dispoziţie 180 de minute pentru a rezolva cerinţele. 

Elevii trebuie să ştie că nu au voie să intre în sala de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, cărţi, ciorne, telefoane mobile, ghiozdane, rucsacuri, sacoşe sau poşete. 

De asemenea, ei nu au voie să comunice între ei sau cu cineva din exterior, le este interzis copiatul, transmiterea de materiale care permit copiatul sau schimbarea ciornelor cu alţi elevi din sală. 

Sfaturi pentru elevi înainte de Bacalaureat. Ce pot face pentru relaxare 

Profesorul Claudia Sava, care de 33 de ani predă Limba şi literatura română la un colegiu din Iaşi, a declarat pentru Agerpres că examenele naţionale au două componente - una academică şi una psihologică, emoţională, care trebuie gestionate.

"Componenta academică este aceea care necesită un efort intelectual, concentrare, lectura atentă a cerinţelor, indiferent de nivel, că suntem la Evaluarea Naţională sau la examenul de Bacalaureat, înţelegerea cerinţelor, a textelor suport şi concentrarea pe ceea ce se aşteaptă. O lectură atentă a enunţurilor înseamnă, spunem noi, profesorii, că jumătate din cerinţă este rezolvată. Mai există o componentă a acestor probe. E vorba de componenta emoţională. Şi aici se face diferenţa între copiii care sunt buni competitori şi copiii care sunt mai ezitanţi. Copiii buni competitori reuşesc să-şi gestioneze emoţiile. Nu există examene fără emoţie, dar reuşesc să construiască. Aceste trăiri îi ajută să se concentreze pe ceea ce au de rezolvat", a afirmat Claudia Sava, care în prezent predă Limba şi literatura română la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" din Iaşi.

Potrivit acesteia, este foarte importantă gestionarea corectă a timpului înainte de probe.

"E vorba de odihnă, de relaxare. Este ştiut faptul că informaţia ştiinţifică, academică se fixează prin odihnă, prin somn. De asemenea, este foarte important şi climatul familial, adică e vorba aici de felul în care părinţii ştiu să empatizeze, să solidarizeze, să sprijine copilul. Adolescenţa, prin excelenţă, este o vârstă cu furtuni emoţionale şi sigur că nu există o recomandare valabilă pentru toţi copiii. Poate n-ar fi rău ca părinţii să le spună copiilor că presiunea nu este atât de mare şi că majoritatea persoanelor care au acum 15 - 16 ani, dacă ne raportăm la Evaluarea Naţională, sau 18 - 20 de ani, dacă ne raportăm la Bacalaureat, au trecut prin această experienţă şi au supravieţuit. Deci este o experienţă necesară, este un prag şi abordarea sa cu o naturaleţe, calm va aduce cu siguranţă rezultate mai bune decât un stres ieşit din comun", afirmă Claudia Sava.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel