Propunerea ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, de introducere a bacalaureatului ”profesional” a fost aprobată, luni, în plenul Senatului, proiectul de lege întrunind 73 de voturi ”pentru”, 15 ”împotrivă” și o abținere.
Legea va merge la promulgare, întrucât Senatul este Camera decizională. Potrivit acestei legi, diferenţierea celor două tipuri de bacalaureat va intra în vigoare din acest an şcolar, ceea ce permite absolvenților de liceu să opteze pentru o formă sau altă de bacalaureat, în viitoarea sesiune din vara anului 2013.
Examenul pentru bacalaureatul profesional nu schimbă conţinutul programei pe care elevii au parcurs-o pe timpul anilor de liceu, iar probele din examenul de bacalaureat profesional, cronologic, vor fi aşezate înaintea probelor scrise de la examenul de bacalaureat naţional, conform noii legi.
Deși bacalaureatul profesional se adresează cu precădere absolvenţilor de licee cu profil tehnologic, el va putea fi ales şi de către candidaţii celorlalte unităţi de învăţământ, însă susținerea unui astfel de examen nu le vor permite tinerilor urmarea unor studii universitare, ei fiind nevoiți să intre pe piața muncii.
Absolvenții de liceu care optează pentru bacalaureatul ”profesional” vor susține în mod obligatoriu un proiect și o probă practică, dar şi un examen scris care va privi cunoştinţele antreprenoriale, ceea ce le va ușura examenul maturității. Probele de competenţe sunt comune şi la bacalaureatul naţional şi la bacalaureatul profesional.
În plus, dacă cineva care susţine bacalaureatul profesional vrea să meargă spre învăţământul superior şi se răzgândeşte în aceeaşi sesiune, după o sesiune sau două sesiuni de bacalaureat, el se poate întoarce, poate susţine probele scrise de la bacalaureatul naţional şi, după aceea, are acces spre învăţământul superior.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu