Imagini din Spitalul Județean de Urgență Bacău, în care un copil apărea legat de pat, au apărut în presă. Declarațiile au fost controversate și au variat de la "a fost legat de pat din lipsa de personal" până la "niciun copil nu a fost legat". Sâmbătă seară, conducerea SJUB a confirmat: au fost cumpărate două hamuri pentru a LEGA de pat copii în "cazuri speciale".
Conducerea spitalului a confirmat, pentru Agerpres, că pe inventarul unității medicale există două hamuri.
"Nu este o practică permanentă în spital, dar pentru siguranța micilor pacienți, a celor mai agitați, am cumpărat acest ham. Nu îl folosim decât în cazuri izolate. Vorbim, repet, de siguranța copilului. Am avut, chiar, cazul unui copil, însoțit de mamă, care s-a lovit. Micuțul nu era abandonat, mama sa era și ea internată în spital într-o altă secție. Au confirmat acest lucru și reprezentanții Direcției de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului, care s-au autosesizat în acest caz, întâmplat în timpul Crăciunului, și au deschis o anchetă", a explicat medicul Aurelia Țaga, director medical la Spitalul Județean Bacău.
Managerul SJU Bacău, Dan Stoica, a subliniat: "a fost necesară achiziționarea hamurilor pentru faptul că există o lipsă de personal acută, mai ales în timpul sărbătorilor legale și finalurilor de săptămână, când nu sunt suficiente cadre medicale pentru a asigura vizual asistența micuților pacienți, dar și efectuarea tratamentelor prescrise acestora".
Managerul a adăugat: "Am luat această decizie de a le cumpăra și ca urmare a altor cazuri apărute în spitalele din țară în care se vorbea de mici pacienți legați cu fașe de tifon ori frânghii. Mi-am asumat achiziționarea celor două hamuri, care sunt, de altfel, dispozitive concepute special pentru siguranța copilului, oferind și o anume libertate în mișcare pacientului. Nu sunt, însă, folosite decât în situații speciale, atunci când pacienții nu pot fi supravegheați. Iar lipsa de personal este cunoscută, nu de acum, ci de ani de zile".
În secția de pediatrie a SJU Bacău la cei 44 de pacienți aflați în stare de internare, sâmbătă, erau două asistente medicale și doar două infirmiere, în condițiile în care normativele prevăd un asistent la 10 pacienți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News