Noi nu avem încă legislație adaptată la nivel european pentru a revinde vaccinurile, a spus, marți, 15 iunie, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.
Președintele campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță a spus că în România se iau în calcul cele trei mecanisme: de donație, de revânzare și de redistruibuire a dozelor la nivel european. „Deci, direct din fabrică, o parte din doze care sunt alocate unei țări pot să fie preluate de celelalte țări europene, conform contractului, pentru a fi utilizate atunci când există cerere, pentru că așa este etic, atunci când ai cerere într-un loc să nu ții doze blocate în depozite”, a spus Gheorghiță.
La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, susține că sunt două abordări legate de revânzarea dozelor.
„Va fi probabil o abordare la nivelul Comisiei Europene, pentru că, spre exemplu, la nivelul continentului african au fost livrate sub 2% din produse la nivel global, până în acest moment. (...) Deci, la nivel global au fost anunțate, inclusiv de către CE, de către SUA, inclusiv la nivelul întâlnirii G7, au fost anunțate diverse forme de sprijin către zonele care nu au avut acces la fonduri”, a spus Andrei Baciu.
Acesta a precizat că acest mecanism vizează un număr mare de doze.
„Există și astfel de mecanisme, care vizează un număr mare de doze, însă și la nivelul fiecărui stat membru, individual, se poate face acest demers. Noi nu avem încă legislație adaptată la nivel european, pentru a revinde, însă la acest lucru s-a lucrat în ultima perioadă și probabil vom avea săptămâna viitoare și cadrul legal pentru a face acest demers”, a adăugat acesta.
În ceea ce privește țările către care ar putea fi revândute dozele, secretarul de stat a spus: „O să vedem punctual, stat cu stat, pentru că acestea sunt lucruri care țin de politica externă a României”.
Perspectiva unui nou val este cât se poate de clară, iar varianta Delta a tulpinii virale SARS-COV-2 are toate caracteristicile să devină dominantă, a anunțat, tot marți, șeful campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, col. dr. Valeriu Gheorghiță.
„Fiecare centru de vaccinare fix va avea ca obiectiv asigurarea de echipe mobile. Este important ca ntr-o perioadă de circa o lună - o lună și jumătate să asigurăm trecerea prin fiecare localitate în parte, pentru că perspectiva unui nou val în special în sezonul rece, în toamnă, este cât se poate de clară și foarte probabil că varianta Delta a tupinii virale are toate caracteristicile să devină dominantă”, a spus Valeriu Gheorghiță.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu