Fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi, susține pe Facebook, că era inutil organizarea unui referendum, doar pentru a constata că în România există o fractură socială, datorată unei agende politice false, care paralizează cotidianul. Democrat-liberalul consideră că, în timp ce USL s-a compromis inter și internațional, PDL se va strădui să ofere până la parlamentare un produs politic renovat, ”cu figuri necompromise de știutele tare ale politichiei de tranziție”, deși mulți visează la o resetare” a jocului politic.
”Nu era nevoie de referendum pentru a constata fractura socială a României. Varianta comodă îi separă pe pro-europenii democratici de nostalgicii asistați ai comunismului. Nu e, desigur, atât de simplu. Adevărul e oricum relativizat în societățile postmoderne. Opinia bate judecata. La noi însă, cele două tabere sunt foarte amestecate. Criteriul departajării nu ține nici de doctrine politice, nici de nivelul educației sau de consistența coșului zilnic. O națiune întreagă participă la concursul numit: cine e mai vinovat, dintr-o clasă politică în care nu avem încredere și pe care o detestăm, tocmai pentru că nu găsim modalitatea de a o schimba? E ceea ce observa Gabriel Liiceanu, în întâlnirea cu Traian Băsescu de la Grupul pentru Dialog Social: am devenit prizonierii unei agende politice false, care ne parazitează cotidianul, oprindu-ne să ne trăim pur și simplu viețile personale”, scrie Teodor Baconschi, pe Facebook.
Arătând care sunt așteptările majorității ,”fie ea tăcută sau foarte activă”, fostul ministru de Externe trage un semnal de alarmă asupra pericolului ca populație să se îndrepte către partidela care afișează un populism extrem, de genul PP-DD.
”Tot mai mulți analiști vorbesc despre un Big Bang al scenei politice interne, mulți visează la o ”resetare” a jocului, un soi de miraculos T zero, dincolo de care am putea reveni la valori, tonuri civilizate și o funcționare adecvată a instituțiilor, dar și a dezbaterii publice. Aceasta este așteptarea majorității – fie ea tăcută sau foarte activă. Problema reală a societății noastre este cartelizarea partidelor în jurul stării de fapt. Și capacitatea lor de a bloca orice primenire, sub amenințarea că singura alternativă disponibilă este populismul extrem, reprezentat de formațiunile anti-sistem tip PPDD”, explică Baconschi.
În opinia democrat-liberalului, ”legea partidelor și sistemul proporțional descurajează dacă nu apariția, cel puțin maturizarea oricărei noutăți viabile”, la care se adaugă și ”capcana civismului digital: dăm oricâte like-uri pe Facebook, dar nu avem timp, chef, bani sau voința de a ne implica în munca politică efectivă, din lumea reală. În aceste condiții, cercul vicios se închide asupra speranțelor de care ne agățăm, difuz, fără a le putea concretiza prin acțiune”.
Dorind a-și păstra realismul, ca ”orice om de dreapta”, Teodor Baconschi arată că ”USL s-a discreditat intern și internațional, iar invalidarea referendum-ului atestă faptul că au intrat deja pe o pantă descendentă. De partea cealaltă, PDL a promis că va contribui la o platformă de dreapta mai largă, în stare să ofere electoratului un produs politic renovat, cu figuri necompromise de știutele tare ale politichiei de tranziție. Nu pot decât să sprijin această idee, chiar dacă tevatura suspendării a tergiversat, până acum, implementarea ei. Clepsidra e pe masă, alegerile parlamentare bat la ușă… Se vor aduna puținele energii reformiste pentru a exploata acest interval?”, conchide democrat-liberalul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News