Ministerul de Externe îi invită pe jurnaliştii francezi să vină în România ca să cunoască realităţile sau să vorbească cu alţi francezi care le cunosc.
Ministrul român de Externe a insistat să îşi exprime verbal regretul faţă de emisiunile umoristice din Franţa în care sunt ironizaţi românii. Ministrul Teodor Baconschi „dezaprobă utilizarea aluziilor de factură negativă la adresa cetăţenilor români în cadrul emisiunii „C'est quoi ce bordel ?", difuzată de postul radio francez Rire et Chansons", se arată într-un comunicat MAE remis redacţiei. În emisiunea respectivă, umoristul de origine marocană Jamel Debbouze a propus o soluţie „salvatoare" pentru echipa de fotbal a Franţei: un căpitan român care să cerşească mingea, informează Adevărul.
„A devenit revoltătoare această identificare persistentă a cetăţenilor români cu fenomenul cerşetoriei şi se cuvine să condamnăm aceste derive de limbaj, înainte ca ele să se transforme într-o ostilitate la adresa comunităţii româneşti din Franţa. Aşa cum aţi putut observa, reacţionăm prompt de fiecare dată când se recurge la o generalizare nejustificată şi la promovarea în media a unor stereotipuri. Cu toate acestea, constat cu regret că presa franceză persistă în asemenea aluzii de factură negativă, în cazul de faţă fiind cu atât mai surprinzător, cu cât acestea îşi au originea în afirmaţiile unui reprezentant al lumii artistice franceze şi internaţionale, cunoscut pentru convingerile sale multiculturale şi de susţinere a drepturilor minorităţilor de orice tip", a declarat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi.
Deşi nu este vorba de un produs jurnalistic, ci de unul de divertisment, „MAE consideră că este necesară respectarea limitelor legale privind defăimarea şi incitarea la xenofobie, indiferent de natura şi formatul unei emisiuni", potrivit aceluiaşi comunicat. În Franţa, există legi dure, aplicabile inclusiv mass-media, referitoare la discriminare. Nici oficialii francezi şi nici presa nu pot menţiona că anumite infracţiuni au fost comise de rromi, de pildă. Le este însă permisă folosirea naţionalităţii.
MAE imaginează şi o soluţie pentru a stopa „propagarea către publicul larg a unor stereotipuri negative". Ministerul îi invită pe reprezentanţii mass-media franceze „să viziteze România pentru a cunoaşte realităţile din ţara noastră sau să apeleze la mărturii de la conaţionalii lor care trăiesc sau vizitează ţara noastră".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu