Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, la seminarul "Democraţia şi drepturile omului, parteneriat MAE - societate civilă", cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului a declarat că: "Există un cerc vicios. Ne scade stima de sine pe măsură ce media din alte ţări, tentaţiile populiste, accesele de xenofobie strică imaginea României operând cu generalizări, cu stereotipuri. Cred că este şi o defecţiune în comunicare".
Potrivit ministrului Externe, în acest context, "sinergia" dintre MAE şi ONG-uri este cu atât mai necesară, mai ales că societatea românească se află, după 1989, ”într-o stare de incompetenţă civică destul de avansată".
"Sigur că am trecut şi noi printr-un parcurs istoric destul de complicat după 1989. Se poate spune că o cultură a drepturilor omului s-a dezvoltat într-un mediu iniţial ostil sau ipocrit. Nici azi nu stăm din punctul meu de vedere prea grozav cu nivelul mediu de cultură civică şi de cultură a drepturilor omului, în sensul că definiţiile sunt vagi, cetăţenii nu prea se pricep la propriile drepturi sau exagerează. Se victimizează, nu văd decât drepturi, îşi uită responsabilităţile. Deci suntem într-un fel de conformitate asigurată în primii ani din '90 de presiunea CoE, OSCE şi alte forumuri de acest tip, însă, dacă te uiţi necomplezent la ce se întâmplă în societate, îţi dai seama că până la urmă suntem într-o stare de incompetenţă civică destul de avansată", a comentat ministrul, citat de Mediafax.
În opinia lui Baconschi, pentru a remedia această stare de fapt este nevoie de educație, iar mass-media nu au alocat prea mult spaţiu pedagogiei de acest tip.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News