Baconschi: S-a deschis un portal pentru o lege a sănătății cât mai bună

Prim-vicepreşedintele PDL, Teodor Baconschi, s-a declarat, miercuri, mulțumit de dialogul ”fructuos” purtat la sediul central al PDL cu reprezentanți ai lumii medicale privind strategia de viitor pentru elaborarea unei noi legi a sănătății, considerând că s-a deschis un portal unde actorii sistemului își vor putea aduce contribuția.

“Le mulţumesc participanţilor la această primă rundă de consultări cu privire la proiectul legii sănătăţii. A fost un dialog fructuos. Am convenit că anumite principii etice, de bază, trebuie să fie reflectate în lege, cum ar fi egalitatea pacienţilor în faţa bolii. Există nişte concepte fundamentale care trebuie negociate cu toţi actorii din sistem, cum ar fi conţinutul pachetului de bază de servicii medicale. Am făcut de asemenea nişte comparaţii relevante cu privire la cota din PIB alocată în alte state membre sistemului de sănătate. Venim de jos, am pornit-o de foarte jos în 1989, când pe cap de pacient în România se alocau circa 30 de dolari. Azi suntem într-un decalaj de 1 la 10 în raport cu ce se întîmplă în alte state în materie de finanţare a sistemului public de sănătate”, a spus Baconschi.

După cum a declarat prim-vicepreședintele PDL, procesul de elaborare a noului proiect va impune constituirea unui grup de lucru la nivelul Ministerului Sănătății din specialiști în domeniu, care vor consulta atât soc ietatea civilă, cât și întreg sistemul medical.

"Există un ţesut asociativ destul de dens şi s-a deschis şi un portal unde asistentele medicale, cei care cunosc foarte bine situaţia din teren vor putea să contribuie printr-o anumită cazuistică la scrierea unui proiect de lege cât mai bun. Este o chestiune transpartinică, este o chestiune care n-are culoare ideologică, este de interes public general şi facem fiecare dintre noi un efort conjugat pentru ca viitoarea lege nu doar să sune bine, să dea bine la imagine, ci să permită transformarea graduală, realistă, a sistemului medical şi totodată servicii medicale de mai bună calitate pentru fiecare dintre noi", a mai spus Teodor Baconschi.

Citește și:

Ioan Lascăr: Cuvântul colaps pentru sănătate nu este exagerat

Baconschi: “Opoziţia socialistă a trecut în sfârşit la fapte”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel