Bacșișul ar urma să fie impozitat cu 10%, după ce o lege depusă în 2019 de fostul ministru al Finanțelor Eugen Teodorovici a fost adoptată în Comisia de buget-finanțe. Legea urmează să intre la vot în Camera Deputaților, care este for decizional.
Potrivit variantei adoptate de comisie, clientul va alege valoarea bacșișului pe care vrea să-l plătească și indică pe nota de plată fie suma procentuală, fie suma absolută. Bacşişul va fi evidenţiat, începând cu 1 ianuarie 2023, atât pe o notă pe plată, cât şi pe bonul fiscal, conform proiectului de lege căruia comisia de buget a deputaţilor i-a întocmit raport de adoptare, relevă datele Profit.ro. Deputaţilor le revine decizia finală în acest caz. Nerespectarea prevederilor legate de bacşiş va fi considerată contravenţie, sancţionată cu amendă cuprinsă între 2.000 lei şi 4.000 lei. Sumele provenite din bacşiş vor fi distribuite integral angajaţilor, iar banii din această sursă ai angajaţilor vor fi considerate venituri cu reţinere la sursă, fără să fie cuprinse în baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale şi fără a intra în sfera de aplicare a TVA.
„Angajatul nu va fi obligat să facă nimic în plus fata de momentul actual, doar sa înmâneze clientului nota de plată. Proiectul de lege, aşa cum a fost adoptat de comisie, stabileşte în mod explicit atât modul de înregistrare contabilă cât şi tratamentul fiscal al sumelor ce reprezintă bacşişul, atât la cel care îl plăteşte, în cazul în care acesta este o persoana juridică dar si la operatorul economic ce îl încasează. Aceste precizări exprese ale legii asigură predictibilitate şi evită interpretările diferite in aplicare”, a explicat președintele comisiei de buget-finanțe, Bogdan Huțucă, potrivit Digi24. Acesta a precizat că bacșișul poate fi plătit atât cu cardul, cât şi în numerar, la opţiunea clientului. Legea stabilește clar că bacșișul nu poate fi reconsiderat de către autoritățile fiscale ca venit de tip salarial sau asimilat salariilor. Singura sarcină fiscală stabilită de lege asupra acestor sume este impozitul pe venit de 10%. Proiectul de lege va intra la vot în Camera Deputaților, care este cameră decizională.
Deşi Ministerul Finanţelor a solicitat eliminarea, comisia de buget a menţinut prevederea iniţială din proiect potrivit căreia pentru livrarea produselor la domiciliul clienţilor nu este obligatorie evidenţierea bacşişului pe bonul fiscal. „Raţiunea menţinerii acestei excepţii (..) este (…) aceea că livrarea produselor la domiciliul clientului nu presupune prestarea unui serviciu de tip restaurant, unde clientul să poată aprecia mai mult sau mai puţin nivelul calitativ al acestor servicii oferite în locaţia unui restaurant, începând cu conduita ospătarilor, eleganţa şi curăţenia locaţiei şi încheind cu ambientul general. Livrarea la domiciliul clienţilor poate fi asimilată mai degrabă cu o vânzare cu amănuntul de mâncare, asemănător cu vânzările de mâncare la caserolă realizate şi in supermarket unde nu este specifică şi uzuală oferirirea unui bacşis legat de calitatea serviciului. Astfel că nu este oportună instituirea unei obligaţii de evidenţiere a bacşisului pe bonul fiscal în cazul livrărilor la domiciliul clientului, întrucât în asemenea situaţii,acordarea lui nu reprezintă un fenomen sistematic, ci din contră, poate sporadic şi nesemnificativ”, arată comisia. Prin urmare, evidenţierea bacşişului pe bonul fiscal în situaţia livrărilor la domiciliu va fi opţională. În cazul în care pentru livrarea produselor la domiciliul clienţilor, se optează pentru evidenţierea bacşişului pe bonul fiscal, prevederile privind bacşişul sunt aplicabile integral în mod corespunzător, cu posibilitatea adaptării formularisticii specifice domeniului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu