Badea a remarcat că, pe vremea lui Dragnea, era un subiect care scotea lumea în stradă. Acum e tăcere totală

Mircea Badea
Mircea Badea

Mircea Badea a remarcat că, pe vremea când Liviu Dragnea era la putere, era un subiect care scotea lumea în stradă. Acum este tăcere totală.

Este vorba despre creșterea ROBOR. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat marţi la 5,07% pe an, de la 5,01% cât a fost luni, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

La începutul lui 2020, indicele ROBOR la 3 luni era 3,19% pe an, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Mircea Badea a comentat acest subiect spunând că multe site-uri nu au dat știrea, iar alți redactori au bifat-o la „și altele”. De asemenea, a subliniat că, pe vremea când Liviu Dragnea era la putere, oamenii ieșeau în stradă pentru creșterea ROBOR.

„Pe vremuri, zeci de mii de corporatiști, ONG-iști, USR-iști etc ieșeau în stradă și strigau: Dragniiiia!, una dintre probleme fiind ROBOR-ul. În fiecare zi erau istericale cu „a crescut ROBOR-ul!” Mai țineți minte că, atunci când era Dragnea la putere, nu se mai putea trăi de ROBOR? Astăzi s-a dat o știre... așa... printre altele... unele site-uri cred că n-au dat știrea deloc: ”ROBOR, la maxim istoric”. Deci dacă e la maxim istoric înseamnă că este mai mare ca pe vremea lui Dragnea. Asta înseamnă presă independentă în România!”, a spus Mircea Badea la Antena 3.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a ajuns la pragul de 5,21% pe an, de la 5,13% luni, iar ROBOR la 12 luni a crescut la 5,27% pe an, de la 5,19% pe an anterior.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât recent majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3% pe an, de la 2,5% pe an şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel