EXCLUSIV  BAFTA: triumfă La La Land

Emma Stone
Emma Stone

Producția americană La La Land a triumfat duminică-seară la cea de 70-a ediţie a Premiilor Academiei Britanice de Film, obținând nu mai puțin de cinci dintre cele 11 premii pentru care a fost nominalizată și consolidându-și statutul de favorită la Oscaruri. 

Comedia muzicală  a lui Damien Chazel a fost recompensată pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor - Damien Chazelle, Cea mai bună actriţăEmma Stone, Cea mai bună muzică şi Cea mai bună imagine. La La Land a încântat publicul de pe ambele maluri ale Oceanului. După triumful de la Golden Globes şi acum de la BAFTA, iubirile şi numerele de step ale Emmei Stone şi ale lui Ryan Gosling se îndreaptă cu mari speranţe către Premiile Oscar ce se vor decerna în 26 februarie.


Emma Stone și Damien Chazelle


La La Land a lăsat însă loc şi rivalilor săi la această gală. Manchester by the sea, pelicula despre un om îndoliat, şi Lion, care povesteşte istoria adevărată a unui orfan care îşi regăseşte familia în India, au fost recompensate fiecare cu câte două trofee: Cel mai bun actor pentru Casey Affleck şi Cel mai bun scenariu pentru Kenneth Lonergan în primul caz, respectiv Cea mai bună adaptare şi Cel mai bun actor în rol secundar pentru Dev Patel.

Victoria actorului, relevat de Skins şi Slumdog Millionnaire a fost surpriza serii, toată lumea pariind mai curând pe Mahershala Ali din Moonlight.

 

Casey Affleck

 

aureatul premiului BAFTA pentru Cel mai bun film britanic, Ken Loach, cu I, Daniel Blake, premiat deja cu Palme d’Or la Cannes, a ridicat tensiunea publicului de la Royal Albert Hall, unde se aflau Ducele şi Ducesa de Cambridge. Kate le-a dat starurilor de la Hollywood o lecţie de strălucire când a păşit pe covorul roşu. Soţia prinţului Williams a purtat o rochie neagră lungă, cu flori imprimate, creaţia desigherului Alexander McQueen, cu cercei în stil candelabru. Prinţul Williams, la fel de elegant, într-un smoking clasic. 

 

Mel Brooks

 

“Sunt recunoscător Academiei că a susţinut viziunea din I, Daniel Blake. Mii de persoane dintre cele mai sărace şi mai vulnerabile sunt tratate cu brutalitate şi duritate. Această atitudine dezonorantă s-a constatat şi faţă de copiii refugiaţi pe care guvernul nu i-a primit. Filmele ne pot face să râdem, dar şi să spunem alte lucruri despre lumea reală care se întunecă. În această luptă între cei puternici, corporaţii, guverne şi noi, ceilalţi. Regizorii ştiu de ce parte sunt: de cea a poporului”.  

Pelicula lui Ken Loach a concurat cu American Honey, Denial, Fantastic Beasts and Where to Find Them, Notes on Blindness și Under the Shadow.

 

Ducele și Ducesa de Cambridge

 

În pofida celor patru nominalizări, răvăşitorul film Moonlight al lui Barry Jenkins, despre un adolescent de culoare din Miami a plecat cu mâinile goale, ca şi Nocturnal animals de Tom Ford

Premier contact de Denis Villeneuve, nominalizat şi el copios, a trebuit să se mulţumească numai cu un BAFTA tehnic. 

O altă surpriză a serii a fost BAFTA pentru Cel mai bun film într-o limbă străină care n-a fost decernat, aşa cum se credea, peliculei Toni Erdmann, ci filmului Fils de Saul, al regizorului Laszlo Nemes.

 

Ken Loach

 

Recompensată cu Premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol principal, Emma Stone, care le-a învins la această categorie pe Natalie Portman, Amy Adams, Emily Blunt şi Meryl Streep, spunea încă de pe covorul roşu că este important “să protestăm împotriva opresiunii şi a comportamentelor inumane. În această lume  divizată, sunt fericită că ne putem strânge pentru a celebra magia creativităţii care depăşeşte frontierele”. Producătorii comediei afirmaseră şi ei: “Limbajul nostru este universal, muzica noastră este transcendentă şi pasiunea noastă este cimentul care ne leagă”. O libertate de ton care, mai mult ca sigur, se va regăsi şi la Premiile Oscar.

 

Viola Davis


Cea mai bună actriţă în rol secundar a fost declarată Viola Davis, recompensată pentru întruchiparea unei casnice epuizate de existenţa din America anilor 50 din pelicula Fences. La rândul ei, Davis şi-a reafirmat convingerile, aducând un omagiu dramaturgului dispărut dintre noi al filmului, August Wilson, pentru că “A dat voce portăreselor, gunoierilor afro-americani, tuturor celor care au trăit sub ameninţarea legilor rasiste ale lui Jim Crow”. Starul serialului Murder şi-a exprimat în acelaşi timp speranţa că diversitatea acestui sezon de premii nu este numai o iluzie.

Cel mai promițător actor (votat de public) a fost Tom Holland, care a jucat rolul lui  Spider-Man în Captain America: Civil War.

Cel mai bun debut al unui regizor, scenarist sau producător britanic, a fost considerat Under the Shadow, scris şi regizat de  Babak Anvari şi produs de  Emily Leo, Oliver Roskill, Lucan Toh.

 

Dev Patel

 

Au fost decernate şi premiile pentru Cel mai bun documentar: 13th de Ava Duvernay: Cel mai bun film de animație: Kubo and the Two Strings; Cel mai bun scenariu adaptat: Luke Davies pentru Lion; Cel mai bun montaj: John Gilbert cu Hacksaw Ridge; Cele mai bune costume: Madeline Fontaine pentru Jackie; Cel mai bun sunet: Arrival; Cele mai bune efecte vizuale: The Jungle Book,

Ducele de Cambridge a înmânat un BAFTA de Onoare lui Mel Brooks, care le-a cerut scuze organizatorilor pentru “revoluţia” americană.

 

Echipa filmului La La Land

 

Anul acesta, suspansul s-a datorat nu numai palmaresului, ci şi dicursurilor de mulţumire, toată lumea întrebându-se dacă ele vor fi la fel de acide şi angajate ca acelea de la Golden Globes sau SAG Awards care s-au transformat într-o tribună anti Trump.

Ca o măsură de precauţie, umoristul Stephen Fry, care a animat seara, i-a rugat pe cei premiaţi să fie concişi, anunţându-i că altfel li se va tăia microfonul. Dar comicul a participat şi el din plin la atmosferă, invocând “articolul 50”, cel la Brexit-ului. Nu l-a uitat nici pe Donald Trump: “numai un imbecil poate crede că Meryl Streep nu este una dintre cele mai mari actriţe ale epocii noastre”.

 

Tom Holland


Isabelle Huppert, care a înmânat un trofeu, a făcut şi ea aluzie la turbulenţele actuale, dorind “O Mare Britanie mereu unită”. Keneth Lonergan a adus un omagiu fiicei sale care “a participat la cinci marşuri împotriva lui Donald Trump”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel