Bagheta franţuzească a fost înscrisă în patrimoniul UNESCO

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Bagheta franțuzească, o emblemă în lume a vieţii cotidiene a francezilor ameninţată de industrializare, a fost înscrisă miercuri în patrimoniul imaterial al umanităţii de către UNESCO.

Organizaţia, care mai presus de toate onorează tradiţiile care trebuie păstrate mai mult decât produsele în sine, a distins astfel măiestria şi cultura din jurul acestui element esenţial al meselor franceze, conform Agerpres.

Apărută la începutul secolului al XX-lea la Paris, bagheta franţuzească este astăzi prima pâine consumată în ţară. În fiecare zi, 12 milioane de consumatori francezi deschid uşa unei brutării şi peste şase miliarde de baghete ies anual din brutării. Cumpărarea pâinii este astfel un adevărat obicei social şi prietenos care le încântă viaţa. "250 de grame de magie şi perfecţiune în viaţa noastră de zi cu zi. O artă franceză de a trăi", a salutat preşedintele Emmanuel Macron pe Twitter.

"Un act simbolic puternic" pentru Audrey Azoulay, director general al UNESCO şi "o recunoaştere" în opinia lui Dominique Anract, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Panificaţiei şi Patiseriei franceze. Acest eveniment i-ar putea determina pe "tineri să urmeze această meserie", a declarat el la Rabat, unde UNESCO şi-a anunţat laureaţii.

Marea Barieră de Corali ar trebui adăugată pe lista patrimoniului mondial UNESCO a siturilor aflate „în pericol”

Raportul realizat în urma misiunii de 10 zile a reprezentanților ONU, care a avut loc în martie, spunea că schimbările climatice reprezintă o „provocare serioasă” pentru reciful clasificat drept o minune globală în 1981, potrivit The Guardian. Progresul pentru reducerea poluării în apele recifului, provenită din agricultură și pășunat nu a fost cel așteptat, fiind necesare mai multe investiții pentru a îndeplini obiectivele privind calitatea apei, se arată în raport. Recomandarea de plasare pe o listă de situri de patrimoniu mondial „în pericol” va fi luată în considerare alături de răspunsurile guvernelor din Queensland și ale celor federale, din Australia, înainte ca Unesco să facă o recomandare oficială către comitetul pentru patrimoniul mondial, înainte de următoarea sa întâlnire.

Misiunea a fost efectuată la cererea fostului ministru federal al mediului Sussan Ley, după ce fostul guvern a făcut lobby cu succes împotriva unei recomandări Unesco din 2021 ca reciful să fie plasat pe lista de situri „în pericol”. Doi experți, unul de la Unesco și altul de la Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii, s-au întâlnit cu guvernul, oamenii de știință și părțile interesate din Queensland cu două luni înainte de înfrângerea guvernului Morrison. Raportul final al misiunii, publicat luni după-amiază la Paris, după o întârziere de șase luni, a formulat 10 recomandări prioritare care trebuiau abordate „cu cea mai mare urgență.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel