Bahmut, în agonie. Zelenski nu confirmă victoria proclamată de Rusia

Foto: Freepik *imagine cu rol ilustrativ
Foto: Freepik *imagine cu rol ilustrativ

Preşedintele Ucrainei admite că "nu a mai rămas nimic" din oraş, dar evită să confirme că acesta a căzut în mâinile Rusiei, în timp ce Kremlinul afirmă că l-a capturat.

În timp ce Kremlinul şi mercenarii Grupului Wagner consideră capturat oraşul ucrainean Bahmut, scena celei mai lungi şi sângeroase bătălii din actualul război, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a insistat la Hiroshima că oraşul "nu este astăzi ocupat de Rusia". Potrivit lui Zelenski, "cel mai grav ar fi dacă ar exista o eroare tactică în Bahmut şi oamenii noştri ar fi înconjuraţi", informează Rador.

Zelenski a negat că Bahmutul fost cucerit

Puţin mai devreme şi având în vedere confuzia generată de modul ambiguu în care preşedintele ucrainean a răspuns la întrebarea unui jurnalist, purtătorul de cuvânt al acestuia, Serhii Nikiforov, a susţinut că "preşedintele a negat că Bahmutul fost cucerit". Întrebarea adresată lui Zelenskia fost: "Bahmutul este încă în mâinile Ucrainei? Ruşii spun că l-au capturat", iar răspunsul a fost "cred că nu" şi acest lucru i-a făcut pe unii să înţeleagă ca fiind adevărat faptul că oraşul nu mai este în mâinile Ucrainei, în timp ce alţii au interpretat că ruşii nu au reuşit încă să-l captureze.

Liderul ucrainean a rostit aceste cuvinte în timp ce a apărut în faţa presei în compania omologului său american, Joe Biden, în cadrul summitului G-7. Zelenski a mai afirmat că "nu a mai rămas nimic acolo, totul este în ruine (...) Bahmutul există doar în inimile noastre", cuvinte care au întărit ideea că Ucraina nu mai controlează enclava şi pe care presa rusă s-a grăbit să le difuzeze.

Însă nici Statul Major al Armatei Ucrainene, în partea sa de război de ieri, nu a dat oraşul ca fiind pierdut, asigurând că "pe axa Bahmut inamicul continuă cu operaţiunile sale ofensive şi lupta pentru oraş continuă". Pare adevărat, totuşi, că, potrivit şefului Grupului de forţe de Est al Ucrainei, generalul Oleksandr Sirski, zona urbană a oraşului deţinută de forţele de la Kiev este nesemnificativă, deşi suficientă pentru a o putea recupera oricând printr-o contraofensivă oportună.

Sirski a spus că trupele sale "se apropie de încercuirea tactică a Bahmutului (...) datorită căreia vom putea controla toate clădirile înalte ocupate de inamic şi le vom distruge treptat". "Deşi controlăm o mică parte din Bahmut, importanţa apărării acestuia nu îşi pierde relevanţa (…) continuăm să avansăm pe flancuri în suburbii şi asta ne dă posibilitatea să reintrăm în oraş în cazul în care situaţia se schimbă. Şi asta se va întâmpla cu siguranţă", a subliniat Sirski.

Completând cuvintele generalului, viceministrul ucrainean al Apărării, Anna Maliar, a asigurat prin Telegram că au înconjurat parţial Bahmutul dinspre nord-vest şi sud-vest. Potrivit spuselor sale, "progresia unităţilor noastre în suburbii, încercuind de-a lungul flancurilor, care este încă în desfăşurare, face foarte dificil ca inamicul să rămână în Bahmut. Prin urmare, ruşii, în acea parte a oraşului, sunt obligaţi exclusiv să se apere", dând de înţeles că nu vor putea continua să avanseze. Maliar a reiterat ceea ce a spus sâmbătă că armata de la Kiev "îşi menţine controlul asupra unor facilităţi industriale, de infrastructură şi din sectorul privat Bahmut din cartierul Litak".

Trupele ruseşti rămân acolo

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Grupului de Forţe de Est, Oleksandr Cherevati, a afirmat în cadrul unor declaraţii la BBC că "acum, la Bahmut, trupele ruse, în special organizaţia teroristă Wagner, ne atacă poziţiile. Au făcut-o de 16 ori în ultima zi, dar trupele noastre rămân acolo, în partea de vest a oraşului, protejând acea zonă".

Potrivit relatării sale, armata ucraineană "ocupă mai multe clădiri şi câteva poziţii fortificate în Bahmut, păstrând în continuare capacitatea de a primi provizii de alimente, muniţii şi medicamente". Cherevati a subliniat că "ne menţinem poziţiile pentru că în fiecare zi ucidem mulţi inamici, le distrugem echipamentele şi, în acelaşi timp, le subminăm moralul. Pas cu pas, distrugem capacitatea inamicului de a ne ataca". El a negat categoric că Rusia a reuşit să captureze complet Bahmutul, l-a numit pe preşedintele Vladimir Putin "mincinos"şi a declarat că "Rusia îi atribuie Bahmutului prea multă semnificaţie simbolică (…) oraşul a fost distrus, nu le aduce niciun beneficiu militar sau chiar politic. Încercăm să punem presiune pe flancuri, să le urmărim şi, dacă este posibil, să contraatacăm".

Însă Putin i-a felicitat pe mercenarii Grupului Wagner şi ai Armatei Ruse pentru că au capturat Bahmutul. "Şeful statului a felicitat detaşamentele de asalt ale lui Wagner, precum şi pe toţi militarii unităţilor Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, care le-au asigurat sprijinul şi acoperirea de flancuri necesare pentru finalizarea operaţiunii pentru eliberarea Artiomovskului" (numele rusesc pentru Bahmut), indică nota publicată pe site-ul Kremlinului. În declaraţie se adaugă că "toţi cei care s-au remarcat vor fi propuşi pentru acordarea unor decoraţii de stat".

Într-un nou videoclip prin intermediul canalului său Telegram, Prigojin a anunţat, sâmbătă, "preluarea totală a oraşului Bahmut" de către unităţile sale de mercenari. Flancat de oamenii săi cu steagul rus şi cel al Grupului Wagner, el a asigurat că bătălia "a durat 224 de zile (...) a început pe 8 octombrie 2022". În mesajul său, Prigojin a profitat din nou de ocazie pentru a-l acuza pe ministrul Apărării, Serghei Şoigu, şi pe şeful Statului Major General al Armatei Ruse, Valeri Gherasimov, pentru că au folosit "birocraţia militară pentru a le pune beţe în roate" mercenarilor şi au facilitat, conform cuvintelor sale, "creşterea de cinci ori a victimelor din rândurile băieţilor noştri". El a lăudat armata ucraineană pentru capacitatea sa de luptă şi a anunţat că "până pe 25 mai vom stăpâni complet oraşul, vom crea poziţii de apărare şi îl vom transfera armatei ruse pentru ca ei să preia controlul. Iar noi ne vom întoarce la bazele noastre".

Spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat când forţele ucrainene au pierdut Sieverodoneţk, Lisiciansk sau Soledar, când au decis să se retragă, de data aceasta, potrivit experţilor militari ruşi, Ucraina fortifică o încercuire în jurul lui Bahmutului pe partea de vest pentru a împiedica înaintarea trupelor ruse în direcţia Kramatorsk şi Sloviansk, oraşe din Donbas pe care Moscova le are de mult în vizor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel