Adevărata problemă a celor care se bâlbâie este dificultatea lor în a-și gestiona adecvat emoțiile în momentul crucial al relației sociale.
Adultul bâlbâit care vrea cu adevărat să-și vindece problema trebuie neapărat să facă considerații care depășesc simpla utilizare a limbajului. Cuvântul este susținut de emoție, iar relația în sine este, de asemenea, susținută de emoție.
Acesta este motivul pentru care bâlbâitul nu se bâlbâie niciodată când este singur, în interior, în camera lui, sau în medii în care nu este condiționat de alți oameni.
Tonul emoțional este cel care îi condiționează pe cei care se bâlbâie, mai ales la adulții care trăiesc zilnic această situație de prea mult timp. Cea mai ușoară cale ar fi o tehnică, sau un remediu, dar realitatea faptelor ne spune altceva. Nu este posibil să se vindece bâlbâiala cu simple tehnici de reeducare, având în vedere sensul profund al acestei tulburări, scrie IST.
Profunzimea este dată de istoria personală a bâlbâitului. A trăi cu acest tip de comportament timp de mulți ani a creat un canal profund în modul de gândire și relaționare al bâlbâitului. Un remediu tehnic, fie că este vorba de reeducare, fonetică, respirație sau alte artificii diverse, nu poate avea niciodată efect terapeutic.
Există diferite abordări de terapie a vorbirii și a limbajului care pot ajuta persoanele care bâlbâie să vorbească mai ușor. Este recomandat să apelați la un terapeut pentru a alege un plan adecvat de tratament care poate implica:
- crearea unui mediu în care cel afectat să se simte mai relaxat și mai încrezător în a vorbi
- strategii pentru creșterea fluenței și dezvoltarea abilităților de comunicare
- lucrul cu sentimentele asociate cu bâlbâiala, cum ar fi frica și anxietatea
Dispozitivele electronice pentru a reduce bâlbâiala sunt, de asemenea, disponibile și pot ajuta atât pe copii cât și pe adulți
Potrivit Medic Info, atunci când vorbiți cu cineva care bâlbâie, încercați să:
- evitați să-și încheie propozițiile dacă se chinuie să-și scoată cuvintele
- acordați-le suficient timp pentru a termina ceea ce spun fără a întrerupe
- evitați să le cereți să vorbească mai repede sau mai încet
- arată interes pentru ceea ce spun, nu cum se spune și menține contactul vizual
Vorbiți încet și calm atunci când vorbiți cu un copil mic care bâlbâie. Utilizați propoziții scurte și limbaj simplu pentru a reduce cerințele de comunicare pentru copil.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News