Balenele albastre s-au întors de-a lungul coastelor spaniole, după mai bine de 40 de ani / VIDEO

Balenele albastre s-au întors de-a lungul coastelor spaniole, după mai bine de 40 de ani / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Balenele albastre s-au întors de-a lungul coastelor spaniole, după mai bine de 40 de ani / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Se pare că balenele albastre se întorc pe coasta atlantică a Spaniei după 40 de ani de absență.

Balenele albastre, cele mai mari mamifere din lume, se întorc pe coasta atlantică a Spaniei după o absență de peste 40 de ani. Primul exemplar a fost văzut în largul coastei Galiției, în nord-vestul Spaniei, în 2017, de Bruno Díaz, biolog marin care este șeful Institutului de cercetare a delfinilor muncitori din O Grove, Galiția.

Un altul a fost reperat în 2018, altul în anul următor, iar apoi în 2020 s-au întors două blanele. Acum aproximativ o săptămână, un alt exemplar a fost detectat în largul insulelor Cíes, lângă O Grove.

Díaz a spus că nu este încă clar dacă criza climatică le determină pe balene să-și schimbe obiceiurile și să se întoarcă într-o zonă în care au fost vânate aproape până la dispariție.

Youtube video image

"Cred că moratoriul asupra vânătorii de balene a fost un factor cheie", a spus el. „În anii 1970, chiar înainte de introducerea interdicției, a dispărut o întreagă generație de balene albastre. Acum, după 40 de ani, vedem întoarcerea descendenților puținelor balene care au supraviețuit", a mai spus acesta. Spania a interzis vânătoarea de balene abia în ​​1986, moment în care balena albastră era aproape dispărută în regiune.

Cauzele revenirii balenei albastre

Cu toate acestea, nu toată lumea vede întoarcerea balenelor ca pe o veste bună.

„Sunt pesimist pentru că există o mare posibilitate ca schimbările climatice să aibă un impact major asupra habitatului balenei albastre”, a declarat Alfredo López, un biolog marin la un ONG din Galicia care studiază mamiferele marine, pentru ziarul La Voz de Galicia.

Díaz speculează că mamiferele s-ar fi putut întoarce și în Galicia dintr-o formă de dor de casă sau de memorie ancestrală.

„În ultimii ani s-a descoperit că migrația balenei albastre este condusă de memorie, nu de condițiile de mediu”, a spus el. „Anul acesta nu a existat o creștere notabilă a planctonului, dar iată-le. Experiențele sunt reținute în memoria colectivă și determină specia să se întoarcă.”, a spus acesta.

Cercetătorii cred că acest tip de memorie populară, sau cunoștințe culturale, există la multe specii și este cheia supraviețuirii lor. O balenă albastră tipică are o lungime de 20-24 metri și cântărește 120 de tone - echivalentul a 16 elefanți - dar au fost găsite exemplare de până la 30 de metri și 170 de tone, potrivit TheGuardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel