Vezi cum se prepară mâncarea "ciobănească" de care nu se mai pot sătura turiştii.
Una din mâncărurile de bază ale ciobanilor din pitoreasca zonă a Bucovinei, balmoșul este de multe ori confundat cu o banală mămăligă. Da, are la bază tot mălaiul, dar nu se fierbe în apă ci în zer sau jintuială.
Gata în: 75 minute
1 kg mălai
350 g unt
2 litri smântână
1 ou
600 g brânză de oaie
250 g caș
Sare
Pentru servire, lapte acru/covăsit
Dacă nu aveți de unde lua zer, îl puteți înlocui cu o smântână mai ușoară, cât mai apoasă. Astfel, într-o oală înaltă puneți untul la topit, asezonat cu un pic de sare. Apoi turnați deasupra zerul/smântâna și lăsați la fiert, la foc mic. Când începe să clocotească, turnați mălaiul treptat și cernut – ca pentru mămăligă. Amestecați un pic să nu facă deloc cocoloașe și lăsați la fiert 15 minute. Puneți oul, amestecați. Radeți brânza peste balmoșul care se formează în oală și amestecați temeinic. Când începe să se desprindă de pe oală, mai lăsați 5 minute și dați la o parte de pe foc. Se servește cu caș fărâmițat deasupra și cu lapte acru din belșug. Rețeta tradițională ”Balmoş ca în Maramureș” a fost preparată în cadrul proiectului ”Descoperă tradițiile culinare românești!”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu