Un balonul gastric antiobezitate, care promite să ajute la slăbit fără intervenţie chirurgicală, dar riscă să provoace complicații grave.
Autorităţile sanitare din Franţa au cerut retragerea imediată de pe piaţa franceză a balonului gastric antiobezitate de la start-up-ul Allurion, care susține că ajută persoanele obeze să slăbească fără intervenţie chirurgicală, însă care riscă să provoace complicaţii grave, transmite marţi AFP.
"Allurion trebuie să îşi retragă imediat baloanele gastrice de pe piaţa franceză pentru a proteja sănătatea şi siguranţa pacienţilor", a spus Agenţia Naţională pentru Siguranţa Medicamentelor (ANSM) din Franţa, într-un comunicat în care a atașat o decizie administrativă de retragere.
Un balon gastric este un dispozitiv care îşi propune să ajute oamenii obezi sau supraponderali să slăbească. Principiul este similar cu cel al unui inel gastric, scăzând spaţiul disponibil pentru alimente în stomac. Diferenţa este că un balon are nevoie de o intervenţie chirurgicală minoră sau nicio astfel de intervenţie.
În cazul balonului dezvoltat de Allurion, un start-up fondat în Statele Unite ale Americii, însă mai activ în Franţa, dispozitivul se prezintă sub formă de capsulă şi trebuie înghiţit. Balonul rămâne activ pentru o perioadă de patru luni, înainte de a se resorbi.
Dar, utilizarea sa este controversată. În Franţa, autorităţile sanitare îl autorizează, însă nu îl recomandă, ținând cont de îndoielile privind beneficiul său pe termen lung şi la costul ridicat, care poate ajunge la câteva mii de euro. De asemenea, potrivit ANSM, au fost semnalate reacţii adverse grave, respectiv obstrucţii intestinale sau perforaţii gastrice.
Agenţia, care a publicat anterior un avertisment, la jumătatea lunii iulie, a hotărât, prin urmare, să suspende comercializarea şi utilizarea acestui balon gastric, din care sunt implantate câteva mii de exemplare în fiecare an, notează Agerpres.
Te confrunți cu o creștere rapidă în greutate, deși nu ai modificat dieta sau stilul de viață? Acest caz poate fi rezultatul unui cumul de factori, majoritatea fiind legați de stilul de viață, însă și de cauze greu de controlat, respectiv genetica și procesul de îmbătrânire.
1. Alimentația dezechilibrată
O dietă bogată în alimente procesate, nesănătoasă, precum și săracă în nutrienți, este o cauză frecventă a îngrășării. Fast-food-ul și semipreparatele au multe calorii, însă lipsesc proteinele și fibrele care induc sațietatea. Aceste alimente au adesea zaharuri adăugate și grăsimi nesănătoase.
Studiile confirmă o legăturî directă între consumul de alimente procesate și creșterea în greutate. De exemplu, cercetări din anul 2019 pe 19.363 de adulți din Canada au arătat faptul că cei care consumă alimente ultraprocesate vor prezenta un risc cu 32% mai mare de a deveni obezi. Un alt studiu a arătat faptul că oamenii care urmează o dietă bogată în astfel de produse procesate consumă cu aproximativ 500 de calorii mai mult pe zi.
Totodată, consumul regulat de alimente și băuturi bogate în zahăr vor fi alți factori care vor duce la creșterea în greutate și la riscul crescut de boli cronice, precum diabetul. Dulciurile, băuturile carbogazoase, dar și produsele îndulcite sunt printre cele mai frecvente cauze pentru care ne îngrășăm. Vezi continuarea articolului aici și care sunt celelalte cauze/motive care te îngrașă!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci