Balustrada lui Rose și Jack de pe Titanic nu mai există. Ce scot la iveală noile imagini din adâncuri - Foto

Foto: Captură video Youtube
Foto: Captură video Youtube

Află în articol ce s-a descoperit după analiza unor noi imagini cu Titanic.

Balustrada Titanicului era acea parte a navei care făcea ca aceasta să fie recunoscută instantaneu în întunericul adâncurilor Atlanticului, dar o nouă expediție dezvăluie acum efectele degradării lente. În noile imagini se vede că o mare parte din balustrada imortalizată de Jack și Rose în celebra scenă din filmul Titanic a dispărut. Lipsa ei a fost descoperită în timpul unei serii de scufundări efectuate de roboți subacvatici în această vară. Imaginile surprinse arată cum s-a schimbat epava după mai bine de 100 de ani de stat pe fundul Oceanului Atlantic. Reamintim că nava s-a scufundat în aprilie 1912, după ce a lovit un aisberg, incident soldat cu pierderea a 1.500 de vieți, scrie BBC.

„Arcul Titanicului este pur și simplu iconic - ai toate aceste momente în cultura pop - și la asta te gândești când te gândești la naufragiu. Și nu mai arată așa. Este doar o altă reamintire a deteriorării care se întâmplă în fiecare zi. Oamenii întreabă tot timpul: „Cât timp va fi Titanic acolo?” Pur și simplu nu știm, dar îl urmărim în timp real”, a declarat Tomasina Ray, director de colecții la RMS Titanic Inc, compania care a efectuat expediția.

Imagini și o scanare digitală dintr-o expediție din 2022 efectuată de compania de cartografiere a adâncurilor marine Magellan și de producătorii de documentare Atlantic Productions arată că balustrada era încă atașată, deși începea să cedeze.

„La un moment dat metalul a cedat și a căzut”, a spus Tomasina Ray.

Nu este singura parte a navei, care se află la 3.800 m adâncime, care se pierde în mare. Potrivit oamenilor de știință, structura metalică este mâncată de microbi, creând stalactite de rugină numite rusticles.

Ce s-a descoperit în expedițiile anterioare


Expedițiile anterioare au descoperit că părți ale Titanicului se prăbușesc. Scufundările conduse de exploratorul Victor Vescovo în 2019 au arătat că partea de la tribord a camerelor ofițerilor se prăbușeau,

distrugând camerele de stat și ștergând din vedere elemente precum baia căpitanului.

Expediția RMS Titanic Inc din această vară a avut loc în lunile iulie și august. Două vehicule operate de la distanță (ROV) au capturat mai mult de două milioane de imagini și 24 de ore de filmări de înaltă calitate, atât ale epavei, cât și cu resturile din jurul ei.

Compania examinează acum cu atenție filmările pentru a cataloga descoperirile și, în cele din urmă, va crea o scanare digitală 3D foarte detaliată a întregi epave.  Mai multe imagini de la scufundări vor fi dezvăluite în următoarele luni.

Echipa a anunțat, de asemenea, o altă descoperire a unui artefact pe care sperau să îl găsească, deși era împotriva tuturor probabilităților. În 1986, o statuie de bronz numită Diana de Versailles a fost văzută și fotografiată de Robert Ballard, care găsise epava Titanicului cu un an mai devreme. Dar locația sa nu a fost cunoscută și figura de 60 cm înălțime nu a fost căutată din nou. Acum, însă, a fost descoperită zăcând cu fața în sus în sedimentele din câmpul de resturi.

„A fost ca și cum ai găsi un ac într-un car de fân”, a spus James Penca, cercetător pe tema Titanicului și prezentator al podcastului Witness Titanic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel