Academicianul Constantin Ionescu-Târgovişte, care astăzi împlineşte venerabila vârstă de 86 de ani, a vorbit în urmă cu câţiva ani la DC NEWS despre un proiect care ar fi schimbat modul în care elevii ar fi fost educaţi din punct de vedere alimentar.
"Am avut o idee şi un proiect care nu s-a materializat atunci când l-am gândit. Anume că, având în vedere existenţa în toate şcolile, universităţile şi instituţiile publice, a unor plasme pe care se afişează diferite informaţii şi mesaje, să transmitem, cu obligativitatea de a fi afişate în grădiniţe, şcoli, universităţi, etc, un mesaj săptămânal sau lunar de sănătate. Care să afişeze un citat celebru, să spunem, dintr-un autor, facem şi puţină culturalizare cu aceşti copii, din care să rezulte o conduită alimentară bună.
De exemplu, Balzac spunea la un moment dat că mai bine pierzi un kg de aur, decât un dinte. Asta ar spune că trebuie să te îngrijeşti. Dentiţia la aceşti pacienţi este deteriorată şi de alimentele pe care le consumă, probabil de aditivii alimentari noi, care nu au existat în istoria omului. Iată, stomatologia este nevoită să creeze noi tehnici de înlocuire a unui dinte care nu mai poate fi recuperat, cu un dinte nou, pe jumătate artificial, dar bine introdus în alveolele respective.
Deci gândeam că diriginţii din şcoli puteau să discute cu copii semnificaţia acestui pasaj. Poate, în felul ăsta, mă gândeam să le ceară şi copiilor să îşi spună punctul de vedere, şi să ducă mesajul şi la părinţii lor, care poate ar fi interesaţi să afle lucruri de la copiii lor.
Cred că poate fi făcut foarte uşor, dar ar trebui găsită voinţa politică, pentru că aici totul depinde de politică", a declarat academicianul Constantin Ionescu-Târgovişte într-un interviu acordat DC NEWS în urmă cu cinci ani.
Constantin Ionescu-Târgovişte împlineşte astăzi 86 de ani.
Absolvent al Facultății de Medicină din București în 1963, a obținut titlul de doctor în medicină în 1971. A fost extern (1963), intern (1965), medic secundar (1963-1966), medic specialist (1967-1971) și medic primar în medicină internă (din 1972).
A desfășurat și continuă să desfășoare o intensă activitate didactică în calitate de lector (1976-1994), conferențiar (1994-1999) și apoi ca profesor universitar (din 1999) la Clinica de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din București. Între 1997 și 2007 a condus atât Clinica cât și Institutul de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice "N.C. Paulescu" din București.
În anul 2013, conform unor sondaje, Constantin Ionescu-Târgoviște era pe locul al treilea al personalităților medicale în care românii aveau cea mai mare încredere, după Gheorghe Mencinicopschi și Oana Cuzino.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu