EXCLUSIV  Banalul reflux gastroesofagian poate duce la apariția cancerului. Dr. Bogdan Marțian (SANADOR): Numărul de pacienți este tot mai mare / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @Faruk82
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @Faruk82

Dr. Bogdan Marțian, medic chirurg și directorul medical al Spitalului Sanador, a fost invitat la interviurile DC News și DC Medical unde a vorbit despre creșterea numărului de cazuri de adenocarcinom esofagian, care asociat cu refluxul gastroesofagian și Esofagul Barrett. 

Dr. Bogdan Marțian a explicat că, în trecut, majoritatea cancerelor de esofag erau carcinoame scuamoase, o afecțiune rară, motiv pentru care puțini medici aveau experiență în tratarea acestei boli.  Cu 50-70 de ani în urmă, spitalele care se ocupau de esofag erau foarte puține, printre ele numărându-se Spitalul Carol Davila, Municipalul și Sfânta Maria.

„În urmă cu două decenii erau puține clinici care se ocupau de esofag. Numărai pe degete spitalele unde se trata esofagul. Se temeau medicii. Acum, dezvoltarea chirurgiei robotice își spune cuvântul.”, a spus Val Vâlcu. 

„Tradițional, de pe vremea înaintașilor noștri, era Spitalul Carol Davila, unde era profesorul Gavriliu care se ocupa de esofag, era Municipalul, unde s-a dus după aceea Gavriliu, și Sfânta Maria, unde există experiență. Nu trebuie uitat însă faptul că esofagul fiind un organ toracic, are noimă, are rațiune să se ocupe și chirurgii toracici, cei care se pricep. Acolo a existat un coleg de-al nostru care opera mult esofag, și foarte bine, și care era și chirurg toracic și chirurg de chirurgie generală.

Vorbind despre cancerul de esofag, trebuie spus că pe vremea aceea, acum 50-70 de ani, majoritatea cancerelor de esofag erau carcinoame scuamoase, care aveau origine în peretele esofagului. Asta este o boală destul de rară, nu e foarte frecventă, de aceea nici nu se făcea în multe locuri, de aceea nu aveau mulți medici experiență.",  a spus dr. Bogdan Marțian.

 

2. Sursă foto... (bogdan-martian_10151200.jpg)

 

„Esofagul Barrett”, o afecțiune cauzată de refluxul gastroesofagian

Dr. Bogdan Marțian a subliniat că în ultimul timp a crescut numărul cazurilor de adenocarcinom esofagian, un tip de cancer care provine din celule secretante, spre deosebire de carcinoamele scuamoase, care erau mai frecvente în trecut. Majoritatea adenocarcinoamelor provin din „Esofagul Barrett”, o afecțiune cauzată de refluxul gastroesofagian. Potrivit medicului, creșterea numărului de cazuri este legată de o creștere a numărului de pacienți cu reflux gastroesofagian. 

„Mai nou, în ultima vreme, numărul de adenocarcinoame, adică tipuri de cancere care pornesc din celule secretante, nu din cele scuamoase cum erau pe esofag, este din ce în ce mai frecvent. Majoritatea acestor adenocarcinoame de esofag provin din așa-zisul Esofagul Barrett.

Esofagul Barrett e definit ca apariția de mucoasă gastrică sau intestinală în esofag. Asta apare din cauza refluxului gastroesofagian. Explicația faptului că sunt mai multe e în concordanță cu acea constatare că numărul de pacienți cu boală de reflux gastroesofagian este mult mai mare față de cum era la începutul secolului trecut.

Prin urmare, are o importanță, numărul de cazuri este mai mare și ar fi firesc să se opereze în mai multe spitale și se operează. E adevărat că rămân concentrate cele mai multe cazuri în câteva locuri, dar sunt mai multe spitale din România care fac așa ceva și s-au făcut inclusiv robotic.”,  a spus dr. Bogdan Marțian

 

Cum se intervine robotic în cazul cancerului de esofag

Dr. Bogdan Marțian a explicat că intervenția chirurgicală robotică pentru cancerul de esofag implică accesul atât la torace, cât și la abdomen. În funcție de stadiul bolii și de localizarea leziunii, se poate realiza o esofagectomie parțială, în care se îndepărtează o parte a esofagului, sau o esofagectomie totală, în care se îndepărtează întregul esofag.

„Robotul trebuie să intre în două locuri. Intră, pe de o parte, în torace și, pe de altă parte, în abdomen. Capătul distal al esofagului, ultimii centimetri de esofag sunt în abdomen, așa trebuie să fie anatomia, restul esofagului e în torace.

În funcție de stadiul de boală și de locul leziunii pe esofag, există esofagectomii parțiale în care se scoate esofagul până la mijlocul părții medii, sau există esofagectomii totale în care trebuie făcută anastomoză între un segment de tub digestiv și gât. Se face o incizie cervicală, se descoperă esofagul cervical și acolo se face anastomoză.”,  a spus dr. Bogdan Marțian la interviurile DC News și DC Medical. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel