Banca Centrală a Rusiei anunță că a reluat achizițiile de valută străină pentru a limita creșterea rublei.
Banca Centrală a Rusiei a început să cumpere valută străină de la exportatori prin alți participanți la piață pentru a împiedica creșterea necontrolată a rublei, scrie Vedomosti, citând surse. Care este esența mecanismului și cum afectează exact piața valutară, autorii publicației nu au dezvăluit.
Autoritatea de reglementare din Rusia a început să efectueze o astfel de achiziție de valută străină pentru a evita o creștere bruscă a rublei, deoarece nu exista o cerere pe piață pentru valută străină comparabilă cu veniturile din export vândute, notează una dintre sursele ziarului.
Cursul de schimb al rublei după prăbușirea din februarie a început să se întărească brusc pe fondul introducerii măsurilor de control valutar și al vânzării obligatorii a câștigurilor valutare de către exportatori.
Acum, exportatorii, în conformitate cu decretul prezidențial al lui Vladimir Putin, trebuie să vândă 80% din câștigurile valutare în termen de două luni (înainte era doar trei zile). La sfârșitul lunii aprilie, Banca Centrală a Rusiei a propus reducerea obligativității de vânzare pentru exportatorii de mărfuri, care aduc principalele câștiguri valutare, de la 80% la 50%. Până în prezent, această propunere nu a fost pusă în aplicare.
Rusia a fost sancţionată în mai multe rânduri de Occident de la startul invaziei din Ucraina. Cu toate astea, rubla nu s-a prăbuşit, iar din punct de vedere economic Rusia pare să reziste. Întrebarea este cum.
La începutul lunii aprilie, The Economist a indicat că economia Rusiei sfidează previziunile colapsului, în ciuda sancţiunilor fără precedent impuse de ţările occidentale. Iar noile date vin să sprijine acele afirmaţii. Ajutată de rata mare a dobânzilor, rubla este acum la fel de valoroasă ca înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, iar Kremlinul îşi plăteşte la timp obligaţiunile în valută străină.
Şi economia reală este surprinzător de rezilientă. Preţurile produselor de consum au crescut cu mai bine de 10% de la începutul anului, pe măsură ce deprecierea iniţială a rublei a făcut importurile mai scumpe, iar multe companii străine au plecat din ţară. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu