Banca Centrală a Turciei a decis să crească dobânda de referință de la 30% la 35%.
Banca Centrală a Turciei a luat decizia de a crește dobânda de politică monetară cu 500 de puncte de bază, în conformitate cu previziunile analiștilor, semn că oficialii iau măsuri agresive pentru combaterea inflației, care a crescut la 61,53% în luna septembrie, conform informațiilor DPA și Reuters, citate de Agerpres.
În cadrul celei de-a cincea ședințe de politică monetară condusă de noul guvernator, Hafize Gaye Erkan, Banca Centrală a Turciei a decis să crească rata dobânzii de referință de la 30% la 35%, după majorări anterioare de 750 de puncte de bază în august și 500 de puncte de bază în septembrie.
Comitetul de politică monetară al Băncii Centrale "a decis să continue procesul de înăsprire a politicii monetare pentru a stabili cât mai curând posibil procesul de dezinflaţie, pentru ancorarea aşteptărilor inflaţioniste şi pentru a ţine sub control evoluţia preţurilor", a informat instituţia într-un comunicat.
De asemenea, viitoarele decizii de politică monetară vor urmări atingerea țintei de inflație de 5% pe termen mediu, întrucât schimbările geopolitice reprezintă un risc pentru evoluția inflației, a precizat Banca Turciei. Economistul Liam Peach de la Capital Economics anticipează că Banca Centrală a Turciei va continua să crească dobânda cu 500 de puncte de bază la următoarele două ședințe din acest an, ceea ce va contribui la îmbunătățirea dezechilibrelor macroeconomice.
În ultimii doi ani, lira turcească s-a depreciat cu aproape 70%, după ce președintele Tayyip Erdogan a demis patru guvernatori ai Băncii Centrale a Turciei, în patru ani, și a exercitat presiuni pentru reducerea dobânzii, în ciuda inflației ridicate care a depășit 85% anul trecut.
În septembrie, rata inflației a atins 61,53%, iar autoritățile se așteaptă să ajungă la 68% până la finalul anului, în ciuda politicii monetare agresive adoptate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci