Banca Centrală Europeană (BCE) va majora în iulie, cu 0,25%, rata dobânzii de referinţă, iar o nouă majorare este programată în septembrie, în cadrul eforturilor de reducere şi stabilizare a inflaţiei în zona euro.
"Inflaţia la nivel ridicat reprezintă o provocare majoră pentru noi toţi. Consiliul Guvernatorilor se va asigura că inflaţia revine la ţinta de 2% pe termen mediu. În mai, inflaţia a crescut din nou semnificativ, mai ales din cauza majorărilor preţurilor la energie şi alimente, inclusiv ca urmare a impactului războiului. Dar presiunile inflaţioniste s-au extins şi s-au intensificat, preţurile la multe produse şi servicii fiind majorate puternic. (...) Noile proiecţii arată o inflaţie anuală de 6,8% în 2022, după care ar urma să scadă la 3,5% în 2023 şi la 2,1% în 2024, niveluri mai mari decât proiecţiile din martie", anunţă Banca Centrală Europeană, potrivit unui comunicat postat pe site-ul oficial.
Banca Centrală Europeană atrage atenţia că "invazia nejustificată a Rusiei în Ucraina continuă să afecteze economia Europei şi a altor zone ale lumii". "Cu toate acestea, există condiţiile pentru ca economia să continue să crească în contextul redeschiderii sectoarelor economice, al unei pieţe a muncii puternice, dar şi pe fondul măsurilor de susţinere fiscală şi economisirii din pandemie. Imediat ce se vor opri actualele presiuni, activităţile economice urmează să îşi reia ritmul", subliniază Banca Centrală Europeană. Pentru anul 2022, BCE estimează o creştere economică de 2,8% în zona euro, de 2,1% în 2023 şi de 2,1% în 2024.
"Consiliul Guvernatorilor intenţionează să majoreze dobânzile principale cu 0,25% cu ocazia reuniunii de politică monetară din iulie. Între timp, Consiliul Guvernatorilor a decis să lase neschimbate dobânzile la principalele operaţiuni de refinanţare, la instrumentul marginal de creditare şi la depozite, la 0,00%, 0,25% şi -0,50%. În perspectivă, Consiliul Guvernatorilor urmează să majoreze din nou dobânzile-cheie în septembrie", precizează BCE.
Consiliul Guvernatorilor Băncii Centrale Europene a decis oprirea Programului achiziţiilor de active (APP) de la 1 iulie, dar procedurile de reinvestiţii vor continua cât va fi necesar pentru "menţinerea unor condiţii ample de lichidităţi şi a unei poziţii adecvate în materie de politică monetară". În privinţa Programului de achiziţii de urgenţă lansat în pandemie (PEPP), Consiliul Guvernatorilor intenţionează să reinvestească plăţile principale ale garanţiilor ajunse la maturitate până cel puţin la sfârşitul anului 2024, notează Mediafax.
Banca Mondială avertizează că economia mondială urmează să înregistreze cea mai abruptă decelerare din ultimii 80 de ani, a transmis BBC.
Banca Mondială avertizează că ţările din întreaga lume riscă să se confrunte cu o recesiune, în contextul în care războiul din Ucraina afectează economiile, care se refac după pandemia de COVID.
Potrivit unui raport întocmit de Banca Mondială, economia globală ar urma să traverseze cea mai abrută decelerare din ultimii peste 80 de ani, iar Africa de Est şi cele mai puţin dezvoltate state din Europa vor fi printre cele mai grav afectate. (Vezi știrea completă AICI)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu