Urmărește emisiunea live


Banca Centrală Europeană nu majorează ratele, dar reduce previziunile privind inflația și creșterea economică

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Află mai multe despre deciziile Băncii Centrale Europene.

Banca Centrală Europeană a lăsat joi dobânda cheie a depozitelor la nivelul record de 4%, mulțumindu-se să aștepte mai multe dovezi că inflația a fost învinsă definitiv.

”Deși majoritatea măsurilor inflației subiacente s-au mai atenuat, presiunile interne asupra prețurilor rămân ridicate, în parte datorită creșterii puternice a salariilor”, a declarat BCE într-un comunicat.

”Deciziile viitoare ale Consiliului Guvernatorilor vor asigura că ratele sale de politică monetară vor fi stabilite la niveluri suficient de restrictive atât timp cât va fi necesar”, a precizat BCE, fără a da semne că ar fi dispusă să reducă dobânzile mai devreme decât au indicat anterior oficialii.

Banca și-a redus previziunile privind creșterea economică a zonei euro în acest an și, de asemenea, și-a redus previziunile privind inflația. În deschiderea conferinței de presă, președintele Christine Lagarde a remarcat că riscurile pentru economie ”rămân orientate în jos”.

Piețele financiare au luat noile previziuni ca pe un indiciu că va începe să reducă ratele în următoarele luni: randamentele obligațiunilor din zona euro au scăzut odată cu moneda unică în urma anunțului, în timp ce indicele de referință al acțiunilor Stoxx 600 a atins un nou record.

Previziunile BCE cu privire la inflație

Angajații BCE se așteaptă în prezent ca inflația să atingă sau chiar să fie ușor inferioară țintei de 2% atât în 2025, cât și în 2026, ceea ce este considerat în general ca fiind orizontul relevant pentru politica monetară. Pentru acest an, prognoza privind inflația a fost redusă la 2,3%, de la 2,7% în decembrie. Acest lucru va contribui la atenuarea preocupărilor legate de faptul că așteptările legate de o inflație persistentă ar putea încuraja consumatorii și firmele să împingă salariile și prețurile tot mai sus.

Lagarde a indicat anterior că BCE nu va face reduceri până când factorii de decizie nu vor avea suficiente dovezi din negocierile salariale din întregul bloc pentru a fi siguri că nu vor conduce la o spirală salariu-preț. O imagine completă a dinamicii salariilor va fi disponibilă doar la ședința de politică monetară din iunie, au indicat oficialii.

Investitorii nu au crezut în totalitate în aceste indicații, o minoritate considerabilă mizând pe faptul că perspectivele economice mai slabe vor declanșa o mișcare la ședința de politică monetară din aprilie.

BCE și-a redus prognoza de creștere economică pentru acest an la 0,6%, de la 0,8% în decembrie, o măsură care reflectă acțiuni similare ale guvernelor din Franța și Germania, cele mai mari două economii din regiune. Este așteptată o revenire departe de a fi impresionantă, de 1,5 la sută în 2025 și de 1,6 la sută în 2026.

Ratele BCE ar putea scădea

Personalul BCE a redus, de asemenea, previziunile privind inflația, cu excepția energiei și a alimentelor, pentru a arăta o medie de 2,6% în 2024, 2,1% în 2025 și 2,0% pentru 2026.

”De când BCE stabilește ratele dobânzilor pentru zona euro, le-a redus de 21 de ori și niciodată când inflația de bază a fost peste 2,2%”, a declarat economistul Sylvain Broyer, de la S&P Global Ratings. ”Astăzi, inflația de bază se situează la 3,1% și nu va scădea sub 2,2% înainte de vară. Cu excepția unui accident care să afecteze creșterea sau stabilitatea financiară, o reducere a ratelor BCE în iunie este, prin urmare, cel mai probabil scenariu”, a adăugat Sylvain Broyer, conform POLITICO.

Friedrich Heinemann, economist la grupul de experți ZEW din Mannheim, a fost de acord că scăderea ”surprinzător de puternică” a inflației și ”datele economice slabe” sporesc șansele unei reduceri a ratei în iunie.

Datele sondajelor din această săptămână s-au adăugat la dovezile conform cărora economia zonei euro se luptă să prindă avânt, după ce a atins punctul minim spre sfârșitul anului trecut. Indicele compozit al directorilor de achiziții compilat de S&P Global, o aproximare a activității economice, a atins un maxim al ultimelor opt luni în februarie, dar a rămas sub nivelul care indică în mod obișnuit creșterea economică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel