Au fost reduse ratele dobânzilor de către Banca Centrală Europeană.
Banca Centrală Europeană a redus joi ratele dobânzilor pentru a patra oară în acest an și a lăsat ușa deschisă pentru o relaxare suplimentară, în condițiile în care economia zonei euro este afectată de instabilitatea politică internă și de amenințarea unui nou război comercial cu SUA.
BCE a relaxat rapid politica monetară timp de luni întregi deoarece îngrijorările legate de inflație s-au evaporat în mare parte. Acum se discută dacă BCE reduce ratele suficient de rapid pentru a sprijini o economie care rămâne în urma colegilor de la nivel mondial și care se află în pragul recesiunii de peste un an.
Îngrijorați de această perspectivă din ce în ce mai sumbră și de ceea ce președinta BCE, Christine Lagarde, a descris drept „incertitudine ... din abundență”, câțiva factori de decizie au făcut presiuni chiar pentru o reducere mai mare a ratei, cu jumătate de punct procentual, pentru a susține economia zonei euro.
Totuși, s-a ajuns la un consens unanim pentru 25 de puncte de bază, a declarat Lagarde, ceea ce duce rata depozitelor BCE, care este reperul pentru costurile de împrumut în blocul monetar format din 20 de națiuni, la 3%.
Banca Centrală a eliminat, de asemenea, o referință anterioară din orientările sale la menținerea ratelor dobânzilor suficient de restrictive, ceea ce economiștii au considerat ca fiind un semn că urmează o nouă relaxare a politicii - poate chiar din ianuarie, deoarece inflația este văzută stabilindu-se la ținta de 2% a BCE la începutul anului 2025.
„Procesul de dezinflație este pe drumul cel bun. Elementul care s-a schimbat... este riscul de scădere, în special riscul de scădere a creșterii, care este mai elaborat”, a declarat Lagarde la o conferință de presă.
Cu toate acestea, ea a dat puține detalii despre viitor, chiar dacă BCE a eliminat referința la restricție, un semnal despre care unii economiști au spus că ar fi putut fi mai puternic.
„A eliminat acea frază cheie, nu a înlocuit-o cu mare lucru”, a declarat banca HSBC într-o notă.
Lagarde a avertizat, de asemenea, că inflația internă a rămas inconfortabil de ridicată.
„Urmează mai multe reduceri de rate, dar BCE pare să fie încă pe calea normalizării și nu pare să se grăbească pe această cale. Lagarde a subliniat că a fost deja acoperit mult teren cu cele patru reduceri de rate efectuate, sugerând că spațiul pentru reduceri suplimentare ar putea fi limitat”, a precizat banca Nordea.
Cu toate acestea, aceste cuvinte nu au reușit să tempereze așteptările de pe piețele financiare, iar reducerile ratelor la fiecare reuniune până în iunie anul viitor rămân preconizate.
Investitorii văd chiar o probabilitate de 30% ca reducerea din ianuarie să fie de 50 de puncte de bază sau ca seria reducerilor de rate să dureze și după luna iunie, ducând rata depozitelor la 1,75% până la sfârșitul anului 2025.
Modificarea orientărilor este, de asemenea, un indiciu clar că ratele ar putea scădea cel puțin până la așa-numitul nivel neutru - greu de definit, dar probabil între 2% și 2,5% - care nu stimulează și nici nu încetinește creșterea.
Și chiar dacă Lagarde a fost vagă în ceea ce privește reducerile suplimentare ale ratelor, ea a făcut tot posibilul pentru a sublinia riscurile negative pentru creștere, inclusiv tensiunile comerciale potențiale cu Statele Unite sub conducerea viitorului președinte american Donald Trump.
Aceste temeri au alimentat, cel puțin parțial, proiecțiile economice ale BCE, care prevedeau o creștere chiar mai lentă decât se așteptau deja și o redresare superficială și întârziată.
Factorii de decizie care susțin o mișcare de 50 de puncte de bază au susținut despre creșterea economică că ar putea scădea sub 1% anul viitor dacă se impun tarife punitive, așa cum a amenințat Trump.
Cu Germania care se confruntă cu alegeri anticipate și Franța care se luptă să găsească un guvern stabil, riscurile de scădere prevalează.
„Previziunea pentru 2025 pare deosebit de optimistă. Banca nu a luat în considerare Trump și Franța și încă mizează pe o revenire a consumatorului. La prima vedere, aceste previziuni arată chiar ca un scenariu 'Goldilocks': prea frumos pentru a fi adevărat”, a declarat economistul Carsten Brzeski despre proiecția de 1,1% de anul viitor, conform Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu