Banca mamei şi a lui tata. Părinţii dau 19 miliarde de euro anual copiilor

Fotografie de la Vidal Balielo Jr., Pexels
Fotografie de la Vidal Balielo Jr., Pexels

Aşa numita "bancă a mamei şi a tatălui" face referire la părinţii care continuă să le dea bani copiilor lor chiar şi după ce aceştia devin adulţi şi au propriul loc de muncă. 

Alegeri prezidentiale 2024

Conform Daily Mail, această "bancă" este cea mai generoasă instituţie financiară din Marea Britanie şi se spune despre aceasta că nu face altceva decât să alimenteze inegalitatea. 

Asta pentru că aproximativ 17 miliarde de lire (aprox 19 miliarde de euro) sunt oferiţi anual de părinţi copiilor lor, sub formă de cadouri sau împrumuturi informale, potrivit Institutului de Studii Fiscale. 

Cei mai mulţi bani provin de la părinţi trecuţi de 50 de ani către copii cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani. Aproape o treime din adulţii tineri au primit cel puţin 500 de lire de la părinţii lor, conform statisticilor. 

10% dintre transferurile studiate au trecut de 20.000 lire, în timp ce 5% dintre acestea au însumat peste jumătate din suma totală transferată între 2018 şi 2020. 

Inegalităţile, transmise de la o generaţie la alta

 

IFS notează că astfel de plăţi nu fac decât să adâncească prăpastia inegalităţii între tineri, arătând şi faptul că cei care au părinţi cu studii universitare şi proprietari de casă au primit de 6 ori mai mulţi bani decât copiii unor chiriaşi. De asemenea, copiii proveniţi din familii înstărite au primit sume de 26 de ori mai mari decât cei care vin din cele mai sărace familii. În bani, asta înseamnă că prima categorie a primit, în medie, 6300 de lire pe o perioadă de opt ani, în timp ce a doua categorie a primit doar... 240 de lire. 

Şi în ceea ce priveşte genul sunt diferenţe mari. Fetele primesc mai multe cadouri în bani, mai ales în tinereţe, arată sursa citată. În ceea ce priveşte originile etnice, tinerii adulţi caucazieni primesc cadouri mai generoase decât cei asiatici, spre exemplu. 

"Astfel de transferuri intergeneraţionale apar atunci când oamenii, mai ales cei cu părinţi bogaţi, sunt în faza de început a vieţii de adult şi îşi cumpără o casă sau se căsătoresc. Deşi aceste transferuri sunt un ajutor important pentru unii, ele sunt răspândite în mod inegal", afirmă Bee Boileau, economist IFS. 

"Astfel, politicienii ar trebui să ia în calcul faptul că astfel de ajutoare nu fac decât să transmite inechităţile de la o generaţie la alta", a mai spus ea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel