Banca Mondială, ajutor suplimentar de 1,49 miliarde de dolari pentru Ucraina

Banca Mondială, ajutor suplimentar de 1,49 miliarde de dolari pentru Ucraina / Foto: Pixabay, de Geralt
Banca Mondială, ajutor suplimentar de 1,49 miliarde de dolari pentru Ucraina / Foto: Pixabay, de Geralt

Banca Mondială a acordat un ajutor suplimentar de 1,49 miliarde de dolari Ucrainei.

Consiliul de administraţie al Băncii Mondiale a aprobat marţi o finanţare suplimentară de 1,49 miliarde de dolari pentru Ucraina, transmite Agerpres, Banii ar urma să fie folosiți de către guvernul ucrainean pentru a plăti salariile funcţionarilor publici şi asistenţilor sociali, relatează AFP.

Această nouă finanţare creşte ajutorul Băncii Mondiale la peste patru miliarde de dolari. Pe 8 martie instituţia a aprobat un ajutor de trei miliarde cu o debursare imediată de 489 de milioane de dolari.

Aproape două miliarde de dolari au fost de acum plătiţi, a declarat Banca Mondială într-un comunicat, precizând că noul proiect a primit garanţii de finanţare din Regatul Unit, Ţările de Jos, Lituania şi Letonia.

Portofoliul de proiecte al Băncii Mondiale pentru Ucraina susţine îmbunătăţirea serviciilor publice de care beneficiază în mod direct cetăţenii obişnuiţi în domenii precum alimentarea cu apă, canalizare, încălzire, electricitate, eficienţă energetică, drumuri, protecţie socială, educaţie şi sănătate, a menţionat instituţia în comunicat.

Bani destinaţi Rusiei şi Belarusului, transferaţi în Ucraina şi Republica Moldova

Totodată, în urmă cu câteva zile, Comisia Europeană a propus transferul sumei de 26,2 milioane de euro din cadrul Instrumentului de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională care fusese planificată inițial pentru programele Interreg NEXT 2021-2027 cu Rusia și Belarus către programele similare cu Ucraina și Republica Moldova, scrie Mediafax.

"Ucraina și Moldova sunt parteneri de încredere ai UE, iar UE se angajează ferm să coopereze pe termen lung cu acestea. Apropierea persoanelor care trăiesc de ambele părți ale frontierelor externe ale UE și întărirea colaborării dintre regiunile și părțile interesate de la nivel local din UE cu parteneri ucraineni și moldoveni reprezintă un pas concret în ceea ce privește promovarea păcii și a securității în regiune”, a declarat Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira.

Mai concret, aceste fonduri pot sprijini dezvoltarea serviciilor de sănătate, pot consolida capacitatea instituțională a autorităților publice ucrainene și moldovene, pot finanța dezvoltarea de proiecte de educație și cercetare sau sisteme de incluziune socială și programe de formare profesională pentru refugiați.

Finanțare majorată cu 68% pentru anul 2022

În urma agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei și în conformitate cu măsurile adoptate de UE, în martie 2022, Comisia a suspendat cooperarea cu Rusia și cu aliatul acesteia, Belarus, în cadrul programelor de cooperare transfrontalieră ale Instrumentului european de vecinătate și în cadrul programului Interreg pentru regiunea Mării Baltice.

Prin urmare, patru programe Interreg transfrontaliere care implică Ucraina și Moldova - Ungaria/Slovacia/România/Ucraina, Polonia/Ucraina, România/Moldova, România/Ucraina – și două programe transnaționale – Programul transnațional pentru regiunea Dunării și Interreg NEXT privind bazinul Mării Negre – vor beneficia de o finanțare majorată cu 68% pentru anul 2022. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel