Banca Mondială: Economia Ucrainei se va contracta cu o rată de opt ori mai mare decât cea a Rusiei

România, lăudată de Banca Mondială: O dezvoltare impresionantă în ultimele 3 decenii/ Foto Ilustrativ Pixabay
România, lăudată de Banca Mondială: O dezvoltare impresionantă în ultimele 3 decenii/ Foto Ilustrativ Pixabay

Economia Kievului se va contracta cu 35% în 2022, în comparație cu o scădere de 4,5% a PIB-ului Rusiei.

Economia Ucrainei se va contracta cu o rată de opt ori mai mare decât cea a Rusiei în acest an, ca urmare a războiului declanșat de invazia Moscovei din februarie, a estimat Banca Mondială.

În ultimul său raport privind Europa și Asia Centrală, instituția cu sediul la Washington a spus că economia ucraineană se va contracta cu 35% în 2022, comparativ cu o scădere de 4,5% a PIB-ului Rusiei, potrivit The Guardian.

Estimările anterioare sugerau că Kremlinul s-a confruntat cu un impact economic mai mare în acest an, dar Banca Mondială a spus că impactul sancțiunilor a fost până acum mai puțin sever decât se prognozase.

Kievul a făcut progrese militare în ultimele săptămâni, iar din aprilie economia ucraineană a dat semne de creștere. Cu toate acestea, Banca a spus că recuperarea va fi lentă și costul reparării daunelor cauzate de război va fi enorm. Acesta a stabilit costul la minim 349 de miliarde de dolari (303 de miliarde de lire sterline) – de peste o dată și jumătate mai mult decât produsul intern brut al țării de dinainte de război.

”Invazia Ucrainei de către Rusia a declanșat una dintre cele mai mari crize de strămutare de oameni. Ucraina continuă să aibă nevoie de sprijin financiar enorm, deoarece războiul continuă inutil, precum și pentru proiecte de recuperare și reconstrucție care ar putea fi inițiate rapid”, a declarat Anna Bjerde, vicepreședintele Băncii Mondiale pentru regiunea Europa și Asia Centrală.

Inflația a accelerat rapid, atingând o rată anuală de puțin sub 24% în aprilie, inflația ridicată a prețurilor la alimente dăunând familiilor, în special celor sărace.

Se preconiza că repercusiunile războiului vor persista, economia fiind afectată de distrugerea capacității productive, deteriorarea terenurilor arabile și reducerea ofertei de muncă.

 Banca Mondială a mai spus că creșterea prețurilor la energie a ajutat la amortizarea loviturii aduse Rusiei de la sancțiuni.

”Sancțiunile impuse Rusiei în urma războiului din Ucraina au efecte economice negative semnificative, deși mai puțin severe pe termen scurt decât se aștepta inițial.

Șocul inițial a fost atenuat de răspunsul fiscal puternic al autorităților, controalele de capital, înăsprirea monetară, acțiunea rapidă pentru a stopa riscurile din sectorul financiar, precum și fluxurile mari de valută determinate de creșterea prețurilor globale la mărfuri”, se arată într-un raport emis de Banca Mondială.

Banca Mondială a declarat că înghețarea a jumătate din rezervele internaționale ale Rusiei și veniturile interne mai slabe din petrol și gaze au contribuit la creșterea vulnerabilității țării la scăderea prețurilor globale la energie.

”În plus, sancțiunile au condus la o scădere dramatică a importurilor totale, restricționând accesul la noile tehnologii și echipamente și la finanțare externă, diminuând astfel perspectivele de creștere pe termen mediu și lung”, se mai arată în raport.

 

Citește și:

Banca Mondială ia în calcul cel mai negru scenariu: risc crescut de recesiune globală în 2023

Cele mai mari trei economii ale lumii – Statele Unite, China și zona euro – au încetinit puternic și chiar și o lovitură moderată asupra economiei globale în următorul an ar putea duce la recesiune”, a declarat banca într-un nou studiu. Instituția a precizat că economia mondială se află în prezent în cea mai accentuată încetinire după o redresare post-recesiune din 1970, iar încrederea consumatorilor a scăzut deja mai mult decât în perioada premergătoare recesiunilor mondiale anterioare. „Creșterea globală încetinește brusc, iar încetinirea va continua probabil pe măsură ce tot mai multe țări intră în recesiune”, a declarat președintele Băncii Mondiale, David Malpass, adăugând că este îngrijorat că aceste tendințe se vor menține, cu consecințe devastatoare pentru economiile de piață emergente și în curs de dezvoltare, scrie The World Bank.

Creșterile sincronizate ale ratelor dobânzilor în curs de desfășurare la nivel mondial și acțiunile politice conexe vor continua probabil până anul viitor, dar s-ar putea să nu fie suficiente pentru a readuce inflația la nivelurile înregistrate înainte de pandemia COVID-19, au spus reprezentanţii băncii. Cu excepția cazului în care întreruperile în aprovizionare și presiunile de pe piața muncii se vor diminua, rata globală a inflației, cu excepția energiei, ar putea rămâne la aproximativ 5% în 2023, aproape dublu față de media pe cinci ani de dinaintea pandemiei.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel