Banca Mondială nu şi-a modificat estimările referitoare la ritmul de creştere care ar urma să fie înregistrat în acest an de economia României, dar şi le-a revizuit uşor în scădere pe cele referitoare la anul 2024, potrivit celei mai recente ediţii a raportului 'Perspective Economice Globale' (Global Economic Prospects) publicat marţi de instituţia financiară internaţională.
Publicitate
Produsul Intern Brut al României ar urma să înregistreze, potrivit noilor estimări, în acest an un avans de 2,6%, nivel similar celui anunţat de Banca Mondială în luna ianuarie 2023.
Ritmul de creştere ar urma să accelereze în 2024, când Banca Mondială prognozează o expansiune de 3,9% a economiei româneşti, mai mică totuşi faţă de avansul de 4,2% previzionat în ianuarie.
Totodată, în primele sale estimări pentru anul 2025, Banca Mondială mizează în cazul României pe o creştere de 4,1%. La nivel regional, Banca Mondială estimează că Europa Centrală şi Asia vor înregistra o creştere accelerată de 1,4% în ascest an, după un avans de 1,2% în 2022, dar atrage atenția că perspectiva rămâne una deosebit de incertă din cauza invaziei armatei ruse în Ucraina şi repercusiunilor sale.
Creşterea regională ar urma să revină la 2,7% pe an în 2024-2025, stimulată de cererea externă şi internă solidă, în contextul diminuării şocurilor negative.
Pe de altă parte, riscurile la nivel regional rămân orientate în jos şi includ posibilitatea unei invazii mai intense sau mai prelungite a Rusiei în Ucraina, o inflaţie mai mare şi politici monetare mai stricte precum şi stresul din sectorul financiar. O încetinire peste aşteptări în zona euro ar diminua şi mai mult cererea externă pentru Europa Centrală şi Balcanii de Vest.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit semnificativ în scădere estimările privind avansul economiei româneşti în acest an, de la 3,1% cât estima în toamnă, până la 2,4%, potrivit celui mai nou raport 'World Economic Outlook', publicat în aprilie de instituţia financiară internaţională.
Potrivit noilor prognoze ale Fondului Monetar Internațional, economia românească va încetini de la un avans de 4,8% în 2022, până la unul 2,4% în acest an, pentru ca anul viitor să accelereze până la 3,7%.
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză prognoza, în primăvara acestui an, un avans economic de 2,8% pentru 2023, considerat a fi unul prudent, pe fondul unei inflaţii încă ridicate, dar cu premise favorabile determinate de un comportament bun al serviciilor, ceea ce ar putea conduce ulterior la îmbunătăţirea estimărilor, informează Agerpres.
VEZI ȘI: Economia României, în contextul războiului. Adrian Mitroi (economist): Deși ne-am purtat impecabil, plătim prețul nostru; dobânzi mari pentru o creștere economică insuficientă
Economistul Adrian Mitroi a făcut o evaluare a măsurilor economice luate de țara noastră, în contextul războiului din Ucraina.
„În primul rând, România s-a ancorat impecabil la context, chiar dacă am plătit și plătim în continuare prețul nostru. Trăim într-o perioadă de reformatare a economiei și a politicii mondiale. Noi am rămas tributari valorilor noastre europene. Avem o relație impecabilă cu partenerul strategic. Nimic nu ni se poate imputa în acest aspect.
Ceea ce nu înțeleg este atitudinea drastică a piețelor financiare pentru o țară ca noi, puternic independentă energetic. Suntem bine ancorați la realitățile europene și facem, pe măsura capacităților noastre, toate eforturile, lucru care se vede inclusiv în bugetul de apărare. Toate lucrurile, în mod formal, cerute de UE și NATO, le îndeplinim. Ce nu înțeleg e de ce piețele nu văd lucrurile atât de bine pe cât o facem noi, analiștii financiari”, a precizat economistul Adrian Mitroi, pentru DC News.
„Dobânzile sunt în continuare mari, deși nu există decât motivația deficitelor, care în sine e o motivație subțire. Avem un rating îmbunătățit, dar dobânzile nu au scăzut. Dobânzile mari, în context de scădere a creșterii economice, nu sunt prietenoase. Dobânzile sunt de 7%, tu crești economic la jumătate. Tu finanțezi o creștere economică insuficientă. În concluzie, deși ne-am purtat impecabil, nefiind ceva de reproșat instituțional, nu cred că piețele ne văd cu ochi buni”, a continuat economistul.
Citește continuarea pe: https://www.dcnews.ro/economia-romaniei-in-contextul-razboiului-adrian-mitroi-economist-desi-ne-am-purtat-impecabil-platim-pretul-nostru-dobanzi-mari-pentru-o-crestere-economica-insuficienta_916390.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu