Banca Mondială: Ministerul Dezvoltării dublează proiectele finanțate de UE cu proiecte "mai puțin riguroase și transparente" plătite din bugetul de stat

fonduri
fonduri

Ministerul Dezvoltării (MDRT) a dezvoltat programe finanțate de la bugetul de stat ce par să se suprapună cu programele finanțate din fonduri europene, arată un raport al Băncii Mondiale . Ca urmare a acestei dublări, autoritățile locale vor căuta calea mai puțin costisitioare și riguroasă de a realiza proiectele de infrastructură.

Experții spun că, având în vedere că autoritățile locale nu vor mai trebui să îndeplinească cerințele prevăzute în Programul Operațional Regional, tendința va fi de a dezvolta proiecte de o calitate inferioară.

Experții instituției spun că programele finanțate din fonduri europene ar putea fi "înlocuite" de cele susținute de la bugetul de stat, care nu sunt atât de riguroase și transparente.

Banca Mondială atrage atenția că programele finanțate din fonduri europene au un impact fiscal relativ scăzut asupra bugetului de stat, iar aceasta suprapunere este extrem de ineficientă și costisitoare având în vedere impactul crizei asupra resurselor bugetare.

Pentru a evita aceste lucruri, Banca Mondială recomandă Ministerului Dezvoltarii să prioritizeze investițiile cuprinse în Programul Național de Dezvoltare a Infrastructurii, ce are o valoare de patru miliarde de euro, pentru a se evita suprapunerea cu programele finanțate din fonduri europene.

Citește și:

Accesarea fondurilor europene de către România, un dezastru. Pentru un program, CE nu a rambursat decât 1,4 la sută din bani

Raportul Băncii Mondiale prezintă și cauzele principale ale absorbției scazute a fondurilor europene derulate prin Ministerul Dezvoltării Regionale si Turismului (MDRT). Birocrația excesivă,  capacitatea limitată de cofinanțare și lipsa de experiență sunt cauzele absorbției scăzute a fondurilor europene, relatează hotnews.

Experții instituției arată că deși absorbția fondurilor europene derulate prin acest minister este printre cele mai mari din România, este foarte mică în comparație cu alte state europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel