Banca Mondială propune Guvernului să păstreze pensiile militare în forma actuală, în contextul războiului din Ucraina.
Publicitate
Banca Mondială propune Guvernului să păstreze pensiile militare în forma actuală, în cadrul reformei pensiilor speciale, motivând acest lucru prin faptul că o propunere de scădere a benefiicilor ar putea declanșa un exod al cadrelor militare, într-un moment în care există o zonă de război aproape de România, arată un documentul obținut de Economedia.
"Considerăm că pensiile militare îndeplinesc deja cerințele Jalonului 215 și propunem să nu se ia în considerare acum o nouă reformă a pensiilor militare. Mediul extern este foarte diferit în prezent față de momentul negocierii PNRR. Lumea s-a schimbat la 24 februarie 2022, când Rusia a atacat Ucraina. Astăzi există o zonă de război nu departe de granița României cu Ucraina, iar toate țările care se învecinează cu Ucraina trebuie să mențină un nivel ridicat de pregătire militară. Nu trebuie făcut nimic acum care să pună în pericol forța și pregătirea militară”, arată Banca Mondială, în propunerea sa.
"Există o cohortă mare de militari activi care au îndeplinit deja condițiile de pensionare anticipată și care ar putea alege să se pensioneze și să își înceapă pensia în orice moment. Orice reducere ar putea, de asemenea, să îngreuneze atragerea de noi recruți pentru a se înrola în armată. Acest lucru este deja mai dificil decât la începutul anului 2022 din cauza amenințării sporite a unui război regional sau global. Ar fi extrem de nerezonabil să ne așteptăm ca orice stat membru care se învecinează cu Ucraina să propună o reducere a beneficiilor de pensii militare care ar putea declanșa o scădere a pregătirii militare”, arată instituția.
Citește și:
Budăi: Raportul cu cerinţele din PNRR, primit luni. Pensiile militare, cuprinse într-un jalon
"După cum ştiţi, avem un contract în derulare cu Banca Mondială pentru a îndeplini cerinţele din PNRR. Unele dintre ele mi se par extrem de absurde, dacă vorbim de acel procent. Dar astăzi dimineaţă am primit, aşa cum scrie în contractul de asistenţă cu Banca Mondială, un raport care conţine măsuri pe care ar trebui să le prevadă următorul proiect de act normativ, astfel încât trebuie să implementăm PNRR, un PNRR care, după cum bine ştiţi, a fost scris de Raluca Turcan, dacă vorbim de Muncă, semnat şi asumat de Florn Cîţu în calitate de premier, de ministrul Fondurilor Europene de atunci, domnul Ghinea. Avem recomandări de la Banca Mondială, astfel încât să putem respecta jalonul, măsuri care să vină îndeplinirea celor cinci cerinţe din jalonul pentru pensiile aşa zis speciale", a declarat Budăi, la Parlament.
Potrivit ministrului, 'din cauza acestei expresii juridice, pensii speciale, Comisia Europeană a interpretat că şi pensiile militare trebuie să fie introduse în acest jalon'.
"Se referă jalonul la trecerea pensiilor, să aibă parte de contributivitate, să aibă un stagiu minim realizat în specialitatea respectivă şi să nu mai fie nicio pensie care să depăşească venitul din timpul serviciului. Toate aceste propuneri, pentru a îndeplini jalonul, se regăsesc în materialul primit de la Banca Mondială, material care a fost înaintat şi către cabinetul prim-ministrului, aşa cum este normal. (...)
În PNRR scrie că trebuie să avem o consultare. Reamintesc că erau prevăzuţi 4 milioane de euro pentru a-i cheltui pentru această consultanţă, am reuşit şi am negociat cu colegii de la MM şi cheltuim doar 1,5 milioane de euro, 2,5 rămân la dispoziţia statului român. Aştept cu nerăbdare acea convocare a domnului prim ministru pentru a discuta pe marginea acestui material, dar miniştrii de resort, specialiştii din domeniu trebuie să spună care sunt paşii de urmat, în conformitate cu propunerile Băncii Mondiale, care sunt în conformitate cu ceea ce s-a scris în PNRR", a afirmat Marius Budăi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu