Banca Națională a României reduce rata dobânzii de politică monetară

Anunţul BNR era aşteptat de analişti, însă decizia este extrem de importantă pentru nivelul dobânzilor practicate de băncile din România.

Astfel, BNR a decis reducererea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,75% pe an, de la 3% cât era până acum, începând cu 5 noiembrie 2014.

BNR a mai luat o decizie importantă în şedinţa de marţi, 4 noiembrie, şi anume reducerea ratei rezervei minime obligatorii (RMO) la valută, de la 16% la 14%, decizie care lasă la dispoziţia băncilor mai multă lichiditate.

În şedinţa din 4 noiembrie 2014, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele:

- Reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,75 la sută pe an de la 3,0 la sută începând cu data de 5 noiembrie 2014;

- Reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit la nivelul de 14 la sută de la 16 la sută începând cu perioada de aplicare 24 noiembrie – 23 decembrie 2014. Rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei se menține la nivelul de 10 la sută.

- Gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar;

În același timp, în scopul reducerii volatilității ratelor dobânzilor de pe piața monetară interbancară și al consolidării transmisiei semnalului de politică monetară, CA al BNR a decis îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 2,5 puncte procentuale de la +/-2,75 puncte procentuale.

Citește și: Cât valorează Banca Transilvania

Astfel, începând cu data de 5 noiembrie 2014, rata dobânzii aferente facilităților de creditare (Lombard) se va reduce la 5,25 la sută pe an de la 5,75 la sută, în timp ce rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se va menține la 0,25 la sută pe an.

CA al BNR a analizat și aprobat Raportul trimestrial asupra inflației, document care va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă organizată în data de 6 noiembrie 2014.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel