Banca Naţională a Elveţiei majorează rata dobânzii, pentru prima dată din 2007

Sursă foto: Unsplash (Nadine Marfurt)
Sursă foto: Unsplash (Nadine Marfurt)

Nici Elveția nu este ocolită de actuala criza. Banca Naţională a majorat dobânda de referinţă pentru prima dată din 2007. 

Banca Naţională a Elveţiei a decis majorarea dobâznii de referinţă cu 50 de puncte, până la pragul de 0,25%, o decizie care a suprins marile pieţe financiare din întreaga lume.

Majorarea dobânzii a determinat aprecierea francului elveţia cu 2% în raport cu euro.

Banca Elveţiei se alătură astfel direcţiei de înăsprire a politicii monetare, în care încep să meargă din ce în ce mai mulţi creditori pentru a lupta cu inflaţia.

Oficialii băncii sunt de părere că decizia luată în privinţa dobânzii de referinţă nu este suficientă şi va fi nevoie de mai multe măsuri pentru a ţine sub control inflaţia.

„Vom urmări îndeaproape evoluţiile şi vom fi gata să luăm toate măsurile necesare în funcţie de fiecare scenariu”, a declarat Thoms Jordan, preşedintele Băncii Centrale.

SUA majorează dobânda pentru a echilibra inflația

Rezerva Federală a SUA (Fed) a majorat miercuri cu 75 de puncte procentuale rata dobânzii, la un interval cuprins între 1,50% şi 1,75%, cea mai mare creştere începând din 1994, pentru a contracara inflaţia ridicată.

De asemenea, Fed a estimat o încetinire a economiei şi un avans al ratei şomajului în următoarele luni, transmite Reuters.

Datele publicate vineri de Departamentul american al Muncii arată că în ritm anual preţurile de consum au crescut la 8,6% în mai (de la 8,3% în aprilie), ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, notează Agerpres. 

"Inflaţia rămâne la un nivel ridicat, reflectând dezechilibrele între cerere şi ofertă legate de pandemie, preţul mai ridicat al energiei şi presiunile extinse asupra preţurilor", se arată în comunicatul dat publicităţii de Comitetul de politică monetară al Fed (FOMC), la finalul şedinţei de politică monetară.

Instituţia "îşi exprimă angajamentul ferm în vederea revenirii inflaţiei la ţinta de 2%" şi menţionează ca surse ale inflaţiei războiul din Ucraina şi restricţiile din China.

Banca Rusiei taie dobânda-cheie la 9,5%, de la 11%

Consiliul de administrație al Băncii Rusiei a decis vineri să reducă dobânda-cheie de la 11% la 9,5% pe an. Acest lucru este menționat în mesajul autorității de reglementare ruse, scrie Interfax.

Se observă că majoritatea sancțiunilor externe pentru economia rusă rămân dificile și limitează semnificativ activitatea economică a țării.

„În același timp, încetinirea inflației are loc mai rapid, iar scăderea activității economice este la o scară mai mică decât se aștepta Banca Rusiei în aprilie. Ultimele date indică rate scăzute de creștere a prețurilor actuale în mai și începutul lunii iunie. Acest lucru a fost facilitat de dinamica cursului de schimb al rublei și de epuizarea efectelor cererii de consum în contextul unei scăderi vizibile a așteptărilor inflaționiste ale populației și ale afacerilor.", se menționează în comunicat.

Comunicatul de presă notează că deciziile luate de Banca Centrală în aprilie-iunie de reducere a ratei cheie vor crește disponibilitatea resurselor de credit în economie și vor limita amploarea declinului activității economice. În același timp, politica monetară va menține influența dezinflaționistă necesară pentru a readuce inflația la ținta stabilită în 2024. Banca Rusiei prognozează o rată cheie medie în intervalul 10,8-11,4%(1) în 2022, 7,0-9,0% în 2023 și 6,0-7,0% în 2024. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel